StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie europeana
Trimite articolul prin email Anii cincizeci: ceco, euratom si tratatele de la roma : Economie europeana Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Anii cincizeci: ceco, euratom si tratatele de la romaAnii cincizeci: CECO, EURATOM si Tratatele de la Roma

Anii cincizeci surprind economiile nationale europene in crestere rapida. urmare planului Marshall. Pe de alta parte, insa, se reintareau, inca de aici, pozitii 414b11e le de lideri – politici si economici ale -- Frantei si Germaniei, vizavi de rezervele Marii Britanii.

Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO /18 Aprilie, Paris, 1951) avea sa cuprinda 6 tari: Franta, Germania, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda, reunite prin Tratatul de la Paris. Coordonarea economica incepea astfel cu doua sectoare industriale. Apar insa si se manifesta si inegalitati in repartizarea beneficiilor. Deciziile nu se luau cu unanimitate, iar unele tari erau, fireste, mai puternice decat celelalte.

Comunitatea europeana de aparare aparea odata cu NATO si cu acelasi scop defensiv, redus la Europa Occidentala.

Urma Tratatul de la Roma, semnat in 25 martie, 1957, modificat si completat in ianuarie, anul urmator. Acesta proiecta, in succesiune: (i) uniunea vamala; (ii) liberalizarea circulatiei persoanelor, serviciilor si capitalurilor; (iii) apropierea legislatiilor nationale apropriate pietei, dar prevedea prea putin in ce priveste dezvoltarea monetara (Jinga 2000). Tratatul
isi declara drept obiectiv “piata comuna europeana”, cu scopul cresterii prosperitatii economice, contribuind la “o uniune inca si mai stransa cu si intre popoarele Europei”. Se adauga astfel Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului alte doua Comunitati: cea a Energiei Atomice Europene (EURATOM) si Comunitatea Economica Europeana propriuzisa. Aceasta, formata din sase tari, avea sa fie insfarsit o Institutie cu proiecte de integrare pe termen lung. Era din start incurajata si de beneficiile CECO. Toate acestea aveau sa fuzioneze ulterior, in 1967 – Comunitatea Economica Europeana devenea de fapt Comunitatile Europene.

Sunt create, in urmatorul rand, Institutii ca: Fondul Social European (FSE), Fondul de Dezvoltare Europeana, sau Banca Europeana de Investitii, cu functii sectoriale, insfarsit bine stabilite.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact