StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala

Romania si rolul ei in economia mondialaRomania si rolul ei in economia mondialaIn analiza economiei Romaniei este recomandabil sa impartim evolutia economica a ei in 2 etape: etapa economiei centralizate si etapa tranzitiei catre economia de piata.

In prima etapa, aceea a economiei centralizate din punct de vedere al implicarii in economia mondiala Romania s-a gasit ca partener CAER sub influenta Uniunii Sovietice. In aceasta perioada Romania a de 747d35h zvoltat industria, insa din pacate pe cea energo-intensiva si a fost un partener comercial, in special pentru CAER. Totusi, dintre toate tarile CAER, Romania a dezvoltat cele mai importante relatii comerciale cu exteriorul, in special cu Comunitatea Europeana.

Dupa 1990 Romania a trecut in etapa tranzitiei catre economia de piata, etapa care a presupus mari transformari fundamentale in economie. In primul rand, intregul sistem economic a trebuit reformat prin reformele structurale (reforma proprietatii, reforma institutionala, reforma sistemului bancar), totul in conditiile unei macrostabilitati economice, in vederea scaderii semnificative a rolului statului in economie.

O relatie aparte a aparut odata cu intentia Romaniei de a adera la Uniunea Europeana. Schimbarea regimului din Romania in 1989 a fost salutata si privita cu interes de catre Comunitate, in 1990 noul regim din Romania fiind recunoscut de catre aceasta. Romania a fost prima tara din cele foste comuniste care a acreditat primul ambasador la Comunitate.

Initial, principala forma de manifestare a relatiilor CE - Romania a reprezentat-o cooperarea comeciala. Romania a reprezentat un partener comercial important din Estul Europei pentru Comunitate. Acest fapt poate fi reliefat prin prisma urmatoarelor date:

exporturile Romaniei catre Comunitate au crescut de la 24,8% din totalul exporturilor in 1989 (echivalentul a 20,9% din PIB) la 65,5% in 1999 (echivalentul a 30,1% din PIB)

importurile din statele membre comunitare au crescut de la 13,1% din totalul importurilor (reprezentand 18,2% din PIB) la 60,4% in 1999 (reprezentand 32,3% din PIB)


Cea mai dificila, dar si cea mai arzatoare problema a Romaniei este reprezentata, in continuare, de marile sale decalaje economice fata de tarile dezvoltate ale lumii. Decalajele nu le-a creat tranzitia, ele sunt o mostenire a trecutului. Tranzitia, insa, pana in prezent, nu numai ca nu le-a diminuat, dar le-a adancit profund. Din datele statistice cunoscute, de-abia in 2004-2005 a fost refacut nivelul economic, masurat in PIB/loc. din 1989. Daca pornim de la datele Bancii Mondiale pentru anul 2000, rezulta ca Romania avea un VNB/loc. de 1 670 $ la cursul de schimb, si 6 360 la paritatea puterii de cumparare. In acelasi an, datele pentru UE indicau 22 384 dolari si, respectiv, 23 497 dolari/loc. In ipoteza ca Romania ar realiza o crestere de 5% in medie anual, iar UE-2%, rezulta urmatoarele concluzii:


A.Ipoteza cursului de schimb

Romania va realiza:a)      din VNB/loc. al UE din 2000 in 40 de ani

b)      din VNB/loc. al UE cu crestere de 2% in 66 de ani

c)      100% nivelul UE in 2000 in 53 de ani

d)      100% nivelul UE cu crestere de 2% in 90 de ani


B. Ipoteza VNB/loc. la paritatea puterii de cumparare

Romania va realiza:

a)      din nivelul UE din 2000 in 11,6 ani

b)      din nivelul UE cu crestere de 2% in 20 de ani

c)      100% nivelul UE in 2000 in 25-26 de ani

d)      100% nivelul UE cu crestere de 2% in 43,5 de ani


Din punct de vedere al participarii la economia mondiala Romania este categorisita ca o tara in dezvoltare. Gradul de dezvoltare a fost diferit de la an la an, in 2006 Romania aflandu-se pe locul 68 intr-o ierarhie care tine cont de indicele de competitivitate globala (un indicator care tine cont de factorii ce stimuleaza productivitatea si competitivitatea: institutii, infrastructura, climat macroeconomic, sanatate si educatie primara, invatamant superior si instruire, eficienta pietei, nivelul tehnologic, nivelul mediului de afaceri, inovare).


Rezumat

1.Romania a avut in istoria sa economica 40 de ani de economie centralizata, care a marginalizat-o oarecum in circuitul economic mondial

2. Dupa 1990 relatiile internationale ale Romaniei au avut ca principala preocupare integrarea in piata europeana, mai mult decat integrarea in piata mondiala.

3. Principala problema a Romaniei in relatia sa cu exteriorul o reprezinta decalajele economice fata de alte tari cu nivel de dezvoltare mai ridicat.


Termeni cheie: economie centralizata, tranzitie, economie de piata, ipoteza cursului de schimb, ipoteza VNB/locuitor, paritatea puterii de cumparare.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact