StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala
Trimite articolul prin email Delimitari conceptuale privind economia mondiala : Economie mondiala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Delimitari conceptuale privind economia mondialaDelimitari conceptuale privind economia mondiala


1.Aparitia economiei mondiale. Premisele aparitiei economiei mondiale

Fenomenul aparitiei economiei mondiale este dificil de localizat in timp. Se poate, insa, aprecia ca importanta acestui fenomen este deosebit de mare pentru epoca in care traim. Economia mondiala reprezinta rezultatul unor procese evolutive, dinamice care se leaga in primul rand de schimbul de marfuri. Cand acesta a capatat o dimensiune la nivel international se poate spune ca au aparut primele fenomene legate de economia mondiala.
Unii specialisti localizeaza temporal acest moment la marile descoperiri geografice, deoarece primele forme mai ample de comert la scara mondiala se leaga de acestea. Treptat, limitele schimburilor America-Europa s-au extins, asistandu-se, astfel la o desfasurare la scara planetara a schimburilor internationale.

In context contemporan economia mondiala a devenit o stiinta complexa. Ea nu se mai refera doar la comertul international, ci se desfasoara si pe alte componente. Ast 535d31f azi, pe langa sfera spatiala completa pe care o acopera (practic, toate tarile lumii sunt implicate in piata mondiala, desigur, in proportii diferite) economia mondiala se refera, pe langa comertul cu bunuri si la schimburile internationale cu forta de munca, capitaluri, idei si inovatii, servicii, etc.

Astfel, complexitatea acestei ramuri creste pe masura ce activitatea economica se dezvolta. De fapt, aparitia economiei mondiale reprezinta un proces firesc. Ea deriva din dezvoltarea activitatii economice pe un nivel superior. Astfel, dupa ce studiul activitatii economice s-a desfasurat la nivelul agentului economic (nivelul microeconomic) si, mai apoi, la nivelul economiei nationale (nivelul macroeconomic) relatiile internationale stabilite intre state (rezultat al globalizarii) au determinat necesitatea studiului acestora dintr-o noua perspectiva perspectiva mondoeconomica.

Pentru a avea o imagine mai concludenta asupra aparitiei economiei mondiale consideram ca este important sa prezentam cateva din fenomenele mai importante care au determinat aparitia ei. Acestea sunt:

a.       dezvoltarea economiei de schimb si a comertului dintre diferite tari

Asa cum se stie, ca sistem de organizare activitatea economica determina doua

tipologii de economie:

economie naturala (in care accesul la bunuri se face in mod direct, in vederea autoconsumului)

economie de schimb (in care accesul la bunuri si servicii se face indirect, prin intermediul schimbului)

Schimbul este activitatea care favorizeaza dezvoltarea comertului. Atunci cand

schimbul se extinde la nivel international, poate fi apreciat ca factor generator al aparitiei economiei mondiale

b.      dezvoltarea comertului cu produse manufacturate, favorizata in special de dezvoltarea industriei

La sfarsitul sec al XVII lea in Marea Britanie a avut loc revolutia industriala care a

determinat aparitia si dezvoltarea unor ramuri industriale (industria textila, metalurgica). Principalul efect al aparitiei si dezvoltarii industriei il reprezinta productia in masa care a detrminat aparitia a ceea ce se numea la vremea respectiva plusproductia, adica o productie suplimentara care urma sa fie supusa schimbului. Data fiind dimensiunea din ce in ce mai mare a acesteia, schimbul international cu aceste produse a devenit aproape o necesitate. Astfel, se poate aprecia ca dezvoltarea industriei a contribuit si ea la dezvoltarea schimbului, implicit al celui international.

c.       diviziunea internationala a muncii

Diviziunea muncii reprezinta specializarea agentilor economici in producerea unui bun

sau a unei categorii de bunuri. Acest fenomen se poate manifesta si la nivel international, generand aparitia diviziunii internationale a muncii, adica specializarea agentilor economici din tari diferite in producerea anumitor bunuri.

Atunci cand acest lucru se intampla, din nou devine necesar schimbul, astfel incat fiecare tara sa poata avea acces la cat mai multe categorii de bunuri si servicii.

d.      progresul tehnic si tehnologic

Odata cu dezvoltarea economica progresul tehnic si-a pus amprenta asupra dezvoltariiactivitatii economice, in special din perspective incorporarii sale in cadrul economiilor nationale. Mai mult decat atat, progresul tehnic si tehnologic a contribuit la o mai rapida desfasurare a schimbului international. Putem da ca exemplu desfasurarea transportului la nivel international (si putem sesiza diferenta dintre transportul cu un vas cu panze si cel cu un avion de marfa), rapiditatea si siguranta transferurilor capitalurilor financiare, samd.

e.       expansiunea externa a firmelor din tarile dezvoltate

Odata cu aparitia unor noi forme de organizare a activitatii firmelor ne referim la

firmele transnationale, corporatii, sa a aparut un nou tip de fluxuri economice, respectiv fluxurile comerciale internationale. Aceste tipuri de fluxuri sunt mai complexe decat cele la nivel national, intrucat se manifesta pe mai multe directii: firma mama-filiala, filiala-filiala, filiala-alte firme,etc

f.        formarea si dezvoltarea corporatiilor

Corporatiile presupun relatii de colaborare economica intre componentele sale, ceea ce

determina dezvoltarea relatiilor economice internationale


2.Globalizarea si rolul ei in economia mondiala

Studiul stiintei economice la nivel mondial pleaca de la dezvoltarea relatiilor dintre agentii economici la un nivel superior celui national.Acest fenomen este explicat printr-o tendinta a carei existenta nu mai poate fi negata de nimeni, globalizarea.

Problematica generata de aceasta tendinta este foarte complexa si da nastere la numeroase probleme precum:

afecteaza globalizarea in vreun fel statul-natiune?

distruge globalizarea valorile fundamentale ale popoarelor?

cum influenteaza globalizarea ordinea economica mondiala?

se pot sustrage tarile acestui fenomen?

care este finalitatea acestui fenomen la nivel mondial?

Dialogul stiintific cu privire la conceptul de globalizare este foarte aprins. Pareri pro si contra, viziuni diferite, interpretari specifice, toate au dat nastere unor curente de gandire, precum:

Clubul de la Roma defineste globalizarea ca pe o tendinta care se manifesta in economia mondiala, tendinta accelerata de dezvoltarea societatii informationale in care ne aflam in prezent. Desigur, aceasta definire ridica problema statelor-natiune mai sarace care nu beneficiaza de societatea informationala, si care nu pot fi, totusi, excluse din tendinta generala de globalizare.

Forumul Economic Mondial opineaza ca globalizarea reprezinta deschiderea pietelor lumii pentru a forma o piata mondiala unica, total liberalizata.Aceasta conceptie aduce, insa, in discutie asa numita dominatie a capitalismului fara limite, dominatie exercitata de statele stapini ai lumii.ONU, prin organismele sale a incercat sa defineasca acest fenomen din perspectiva dezvoltarii umane (PNUD Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare), din perspectiva liberalizarii comertului mondial (UNCATD), sau ca un proces de mondializare, caracterizat prin universalitate (UNESCO).

J Nashbitt aduce in discutie ideea de integrare economica internationala , aceasta fiind considerata varianta concreta prin care statele nationale pot crea economia globala.

Definirea globalizarii reprezinta o problema foarte complexa. Cert este faptul

ca, indiferent de viziunea asupra acestui fenomen, globalizarea reprezinta calea de realizare a sistemului global al sec XXI, rezultat al internationalizarii vietii economice.

Interesanta de mentionat ni se pare viziunea prof Angelescu, care, in lucrarea sa ECONOMIE, incearca sa defineasca acest fenomen prin prisma a ceea ce nu este. Astfel, globalizarea nu este: un nou imperialism, americanizarea lumii, doar o internationalizare, o sublimare a internationalelor de ieri si de azi, doar raspunsul la problemele economice globale, doar produsul nevoii de unificare a pietelor, doar libertate transfrontaliera, doar o noua socializare, la scara planetara, raspunsul strategic la criza de identitate a postcapitalismului, produsul nevrozelor istoriei neconsumate pe deplin.


3.Conceptul de economie mondiala

Conceptul de economie mondiala grupeaza, practic, toate elementele prezentate pana

acum. A spune ca economia mondiala reprezinta ansamblul economiilor nationale ale lumii nu este suficient. Desigur, la asa ceva se refera in primul rand, economia mondiala, dar conceptul este mult mai complex.

In incercarea de a defini cat mai complet posibil economia mondiala putem stabili cateva coordonate esentiale:

celulele de baza ale economiei mondiale sunt reprezentate de catre economiile nationale

economia mondiala se refera cu precadere la schimburile intre agenti economici din diferite tari, schimburi favorizate in principal de diviziunea internationala a muncii

economia mondiala este o consecinta a dezvoltarii activitatii economice, gradul de implicare a tarilor fiind determinat in mod decisiv de puterea economica a tarii, consecinta a incorporarii progresului tehnic si tehnologic

economia mondiala nu se reduce in mod simplist doar la comertul international cu bunuri, ci se refera si la servicii, idei, capitaluri, forta de munca, produse de inovatii, etc. Mai mult decat atat, interdependentele stabilite intre state nu sunt doar de natura economica, ci si politica, financiar-valutara

existenta economiei modiale trebuie privita ca o consecinta dar si un factor favorizant al globalizarii.


Plecand de la cele prezentate pana acum, putem spune ca economia mondiala este

acea componenta a stiintei economice care studiaza activitatea economica a agentului economic la nivel mondoeconomic, tinind cont de relatiile internationale dintre state, relatii stabilite cu privire la bunuri, servicii,idei, capitaluri si forta de munca, in cadrul schimburilor internationale favorizate de diviziunea internationala a muncii in contextul globalizariiPolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact