StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Dovedeste-ti eficienta, sau invata de la altii
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala
Trimite articolul prin email Societatile transnationale  forma specifica de activitate economica in tarile dezvoltate : Economie mondiala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Societatile transnationale forma specifica de activitate economica in tarile dezvoltateSocietatile transnationale forma specifica de activitate economica in tarile dezvoltate


1. Investitiile straine

In contextul globalizarii agentii economici se vad in situatia de a actiona pe o noua piata, piata mondiala. Una din modalitatile de actiune a agentilor economici pe aceasta piata o reprezinta investitiile straine.
Investitiile straine sunt de doua tipuri:

Investitii de portofoliu

Investitii straine directe

Investitiile de portofoliu reprezinta investitii in actiuni si obligatiuni cu scop pur

financiar.

Investitiile straine directe ( 646g61g ISD) reprezinta, conform FMI, investitii care sunt efectuate

pentru a achizitiona o participare importanta intr-o intreprindere, operand intr-o altaeconomie decat cea a investitorului, scopul acestuia fiind acela de a dobandi un rol efectiv in managementul intreprinderii.

Principalele caracteristici ale ISD pot fi sintetizate astfel:

Crearea si consolidarea pietelor reprezinta mobilul capitalurilor

ISD sunt orientate in ultima vreme catre industriile prelucratoare

ISD se concentreaza intr-un numar restrans de tari in dezvoltare de catre tari dezvoltate

ISD sunt investitiile care isi canalizeaza directia de actiune spre domenii noi de activitate: industria electronica, biotehnologiile si ingineria genetica, aplicatii aerospatiale, obtinerea de resurse energetice noi, etc

Exista mai multe posibilitati de a realiza ISD:

Achizitionarea pachetului actiunilor de control

Cumpararea de intreprinderi

Construirea pe loc gol (investitia greenfield)

Constituirea de societati mixte

Avantajele agentilor economici atunci cand opteaza pentru investitia in strainatate (in

comparatie cu exportul, in principal) sunt date de urmatoarele:

Posibilitatea evitarii barierelor vamale, exportul avand ca principala consecinta supunerea marfurilor exportate la taxe vamale sau bariere netarifare

Scaderea sau chiar suprimarea cheltuielilr de transport si asigurare

Impulsionarea comertului mondial, ISD creand noi fluxuri comerciale, in special dinspre tara de provenienta a investitorului, ceea ce aduce beneficii acesteia

Cresterea influxului de capital in tara in care se face investitia

Exploatarea unor posibile diferente de rate ale dobanzii, ceea ce poate aduce duble beneficii investitorului, atat din punct de vedere al afacerii, cat si din punctul de vedere al speculatiilor financiare.


2. Societatile transnationale (STN)

Societatile transnationale sunt societati reprezentative pentru economia mondiala, in

speta pentru economia mondiala contemporana. O societate transnationala este o societate care considera piata mondiala ca o piata proprie, depasind prin modul de organizare limita unei societati nationale, chiar si o societate nationala importanta, implicata in activitatea internationala prin export.

Societatile transnationale reprezinta in viziunea unora o victorie (daca nu singura) a

economicului asupra politicului. Unii critici ai globalizarii chiar considera STN o noua forma de imperialism.

In ciuda criticilor aduse STN trebuie sa recunoastem cel putin doua merite ale acestora:

Sunt raspunzatoare intr-o masura ridicata de accelerarea integrarii economice mondiale

tarile in care se deschid filiale ale acestor societati beneficiaza de pe urma investitiilor realizate, de pe urma transferurilor de tehnologie si know-how

Actualmente fenomenul crearii STN nu mai sunt doar apanajul americanilor. Dupa

anii 80 STN s-au dezvoltat si in Asia (inclusiv Coreea, Taiwan) si in America Latina, astfel incat fenomenul acesta a devenit global.

Motivul esential pentru care un agent economic alege varianta constituirii unei societati transnationale este delocalizarea internationala a productiei. Aceasta reprezinta transferul unei productii interne in strainatate. Scopul realizarii acestei delocalizari este dat de urmatoarele:

a)      Prelungirea ciclului de viata al produsuluib)      Minimizarea costurilor de fabricatie

c)      Ocolirea barierelor vamale

d)      Evitarea fiscalitatii din tara mama

Piata unei STN presupune actiunea acesteia pe trei spatii economice:

Spatiul autohton (al societatii-mama)

Spatiul strain (in care actioneaza filialele)

Spatiul international (in care au loc schimburi intre filiale si intre societate si piata)


Societatile transnationale isi desfasoara activitatea atat in tara mama cat si in spatiul strain. Proportia dintre cele doua este diferita de la caz la caz. Unele STN isi orienteaza activitatea preponderent catre tara mama, iar altele catre spatiul strain. Pentru a vedea in care din cele doua situatii se afla STN se calculeaza un indicator, numit indice de transnationalitate. Atunci cind valoarea indicelui de transnationalitate este de peste 50% avem de-a face cu o STN extravertita (Nestle-95,3%, Electrolux-88,7%, Philips-84,9% in 1998). Daca valoarea indicelui de transnationalitate este mai mica de 50% avem de-a face cu o structura intravertita (General Electric-30,7%, Hitachi-20%).


Strategii specifice societatilor transnationale

In dorinta lor de a-si dezvolta activitatea firmele transnationale implementeaza strategii de crestere. Acestea se impart in doua categorii:

Strategii de crestere interna, adica prin forte proprii

Strategii de crestere externa, adica din surse externe

Cresterea interna se realizeaza din profit sau din alte surse pe care le suporta firma. Asa cum se stie, in urma activitatii economice rezulta profitul firmei, care cunoaste

doua destinatii: reinvestire si repartizare. Profitul reinvestit este sursa de crestere interna la care ne-am referit. Schematic, procesul arata astfel:


Costuri de productie (achizitionarea de factori de productie) -------- productie --------venituri obtinute din vanzarea productiei -----------profitul brut al firmei ---------- profitul net al firmei ---------- repartizarea profitului (dividende)

---------- reinvestirea profitului (crestere interna


O alta modalitate de crestere interna o reprezinta majorarea capitalului. Aceasta presupune ca firma sa apeleze la surse externe de finantare (emisiuneade capital sau imprumuturi).

In ceea ce priveste cresterea externa, aceasta se poate realiza cel mai frecvent prin:

Fuziune doua firme se regrupeaza intr-o firma noua, vechile firme disparand si fiind inlocuite cu una noua

Absorbtie o firma cumpara integral o alta firma, aceasta din urma pierzandu-si numele si independenta

Participarea o firma achizitioneaza o participatie din capitalul altei firme


Rezumat

1.Una din cele mai utilizate modalitati de a patrunde pe o piata straina o reprezinta investitia straina directa.

2. Exista mai multe modalitati de a realiza investitii straine directe: achizitionarea pachetului actiunilor de control, cumpararea de intreprinderi, construirea pe loc gol (investitia greenfield), constituirea de societati mixte.

3. O societate transnationala actioneaza simultan pe mai multe spatii: spatiul autohton, spatiul strain si spatiul international, dezvoltand fluxuri specifice pe fiecare spatiu in parte.

4. In vederea dezvoltarii activitatilor lor, firmele straine implemeneaza strategii de crestere specifice: crestere interna sau crestere externa.


Termeni cheie: investitie straina directa, investitie de portofoliu, societate internationala, delocalizarea internationala a productiei, indice de transnationalitate, crestere interna, majorarea capitalului, fuziune, absorbtie, participare.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact