StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Subdezvoltarea si implicatiile sale in economia mondialaSubdezvoltarea si implicatiile sale in economia mondiala


1.Subdezvoltarea problema globala a omenirii

Asa cum s-a aratat, una din problemele cele mai importante probleme ale omenirii (si, deci, implicit, si a economiei mondiale) o reprezinte problema nivelului de dezvoltare destul de redus al unor tari. Atunci cand nivelul de dezvoltare este extrem de redus, avem de-a face cu tari subdezvoltate.
Problema gradelor diferite de dezvoltare a tarilor a preocupat istorici, sociologi, economisti, si alte categorii de oameni de stiinta. Explicatia principala rezida in teoria conform careia subdezvolltarea este o expresie, o manifestare a ineficientei unei economii. Economia de piata impune in mod clar criterii de departajare plecand de la conceptele de rationalitate si eficienta. Extrapoland, am putea trage concluzia 838j92i ca, asa cum exista agenti economici ineficienti, in aceeati masura exista si economii ineficiente.

Comunitatea internationala si organismele guvernatoare ale economiei mondiale nu se pot multumi, insa, cu o asemenea atitudine. Mai mult decat atat, spre deosebire de nivelul national, la nivel global exista cateva elemente specifice de care trebuie sa se tina seama pentru o apreciere complexa, de ansamblu:

Subdezvoltarea reprezinta consecinta nu doar a unei stari a economiei, ci si a unor fenomene sociale, orientari politice, si chiar a unor premise istorice si geografice

In evolutia economiei mondiale se observa aceeasi situatie in care aceleasi tari sunt dezvoltate in vreme ce aceleasi tari sunt tari subdezvoltate, ceea ce reprezinta asimetria cresterii economice mondiale (spre exemplu, Marea Britanie a fost dintotdeauna o tara dezvoltata, in vreme ce tarile Africii subsahariene, cu exceptia Africii de Sud au fost intotdeauna tari sarace)

Decalajele dintre tarile dezvoltate si cele subdezvoltate, in cele mai multe dintre cazuri nu numai ca nu s-au diminuat, ci chiar s-au mai marit. Acest fapt se poate vedea din urmarirea evolutiei in timp a unor indicatori.

Spre exemplu, raportul intre VNB/locuitor al tarilor subdezvoltate (TS) fata de cel al

tarilor dezvoltate (TD) era de 1/7,5 (1930), 1/10 (1960), 1/14 (1970), 1/50 (1997).

Un alt exemplu concludent este acela al diferentelor PIB/locuitor al TS fata de TD: 74$/2281$ (1965), 283$/17 056$ (1990).

Din punct de vedere al productiei industriale in 1997 tarile industriale detineau 80% din productia industriala mondiala, in timp ce tarile din Africa Subsahariana doar 0,3%.

Productivitatea muncii in Bangladesh era de 5% din productivitatea muncii in SUA (1993), iar valoarea adaugata/locuitor in Kenya era de 1% din cea creata in SUA.

Statisticile Bancii Mondiale arata ca cca un sfert din populatia Globului traieste in saracie sub limita de 1$/zi.


Un indicator mai complex de apreciere a gradului de dezvoltare il reprezinta Indicatorul Dezvoltarii Umane (IDU)=Human Development Index (HDI). Acest indicator este un indicator agregat care tin cont de :

Longevitate (exprimata ca speranta medie de viata)

Cunostinte (grad de alfabetizare)

Standardul de trai (PIB/locuitor ajustat cu costul local al vietii)


Asa cum am mentionat, la nivel international exista preocupari pentru cresterea gradului de dezvoltare a tarilor subdezvoltate (Conferintele ONU pentru Dezvoltare).


Cauzele subdezvoltarii

Subdezvoltarea este un fenomen complex care are consecinte multiple. Din punct de vedere al economiei mondiale, doua sunt considerate mai importante:

Cresterea populatiei Terrei

Gradul de industrializare scazut

Cresterea populatiei Terrei este un fenomen care marcheaza in mod ireversibil

evolutiile la nivelul economiei mondiale. Iata cum arata estimarile privind populatia pe Glob:Tabel nr 5 Populatia Terrei

An

Populatie (mld)Sursa Cretoiu, Ghe., Chirila, M., Economie mondiala, Editura Porto-Franco, Galati


Cresterea populatiei poate fi considerata o cauza a subdezvoltarii din mai multe

motive:

a)      Cresterea populatiei se face pe acelasi suport de resurse. Resursele Terrei sunt limitate, ceea ce conduce la o diminuare a resurselor pe locuitor in conditiile cresterii populatiei.

b)      Cresterea populatiei se face asimetric. In mod paradoxal, desi populatia mai saraca traieste in tarile subdezvoltate, rata de crestere a populatiei este mai ridicata in acestea din urma (spre exemplu, in anul 2000 dintr-o populatie totala de 6,12 mld locuitori 4,3 miliarde se gaseau in tarile subdezvoltate)c)      Nu numai numarul locuitorilor prezinta interes din perspectiva subdezvoltarii, ci si rata medie de viata, care este foarte scazuta in tarile subdezvoltate, comparativ cu cea din tarile dezvoltate

d)      Cresterea populatiei genereaza aparitia problemei alimentatiei pe glob, in tarile subdezvoltate in mod special

e)      Cresterea populatiei genereaza cresterea somajului pe glob - ratele somajului pentru unele tari din Africa aratau urmatoarele valori: 31% (Botswana), 23% (Kenya), 10% (Nigeria), 22% (Tanzania), 31% (Zambia). somajul este sporit si de migratia forsei de munca spre marile metropole, de o crestere rapida a gradului de urbanizare.


Tabel nr. 6 Cele mai mari metropole din lume

Oras

Populatie (1990)

Populatie (2000)

Mexico City

Sao Paulo

Calcutta

Bombay

Shanghai

Teheran

Jakarta

Lagos

Cairo

Karachi

Manila

Dhaka

Sursa Cretoiu, Ghe., Chirila, M., Economie mondiala, Editura Porto-Franco, Galati


Gradul de industrializare scazut reprezinta o alta cauza majora a subdezvoltarii.

tarile dezvoltate au un sector al industriei cu o pondere crescuta a industriei in totalul PIB, si un sector primar cu o pondere redusa. Iata, de, exemplu, structura pe sectoare a tarilor subdezvoltate.

Tabel nr.7 % sectoarelor in TS

Sector
Agricultura

Industrie

Servicii


Sursa: United Nations

Spre deosebire de tarile dezvoltate, tarile subdezvoltate au ponderea cea mai redusa in sectorul industrial. Iata, conform Natiunilor Unite, ponderea diferitelor sectoare economice in PIB pentru tarile subdezvoltate

Experienta internationala a aratat ca una din cele mai sigure cai ale cresterii gradului de dezvoltare o reprezinta dezvoltarea industriei. De aceea, aceste tari trebuie sa dezvolte strategii de crestere industriala. Sunt elocvente exemplele Chinei, care, in 1995 a avut o crestere economica industriala de 14% , contributia la PIB a acestui sector fiind de 50%, sau al Indiei, care, in perioada 1970-1990 a contribuit din industrie la cresterea PIB cu 28,6%.


Rezumat

1. Subdezvoltarea reprezinta o problema globala a omenirii.

2. Subdezvoltarea isi are cauzele in timp, mai importante fiind cresterea populatiei si gradul de industrializare scazut.

3. Cresterea populatiei are numeroase consecinte, din care mai importante sunt: cresterea somajului, asimetria cresterii, rata medie de viata scazuta, problema alimentatiei.

tarile subdezvoltate au un grad de industrializare scazut.


Termeni cheie: subdezvoltare, Indicele Dezvoltarii Umane (IDU)Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact