StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Rolul finantelor publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Rolul finantelor publiceRolul finantelor publiceDin exercitarea functiilor finantelor publice rezulta si rolul pe care acestea il au in viata economica si sociala.

Distingem trei roluri ale finantelor publice:

rolul financiar (traditional);

rolul economic (interventionist);

rolul social.Rolul financiar (traditional) s-a manifestat de la conturarea finantelor ca stiinta considerandu-se ca finantele publice au rolul exclusiv de a mobiliza resursele publice si a le acorda destinatiile pe categorii de cheltuieli. Acest rol financiar (de finantare) se mentine si in prezent cu singura diferenta, dar foarte importanta, ca au o alta dimensiune.


Rolul economic (interventionist). In prima faza acesta nu exista, punandu-se prima data problema interventionismului in urma crizei din 1929 cand s-a recunoscut esecul pietei in repartizarea eficienta a resurselor unei tari. S-a recunoscut astfel ca o parte din resurse sau concentrate in domenii nerentabile formandu-se o productie pentru care nu mai exista cerere (in 1929 acea productie a fost petrolul) rezultand o scadere dramatica a pretului productiei respective, din acest moment statul a inceput sa intervina in economie fie in calitate de agent economic (a prelua acele firme), fie pe calea modelelor economice de influentare a evolutiei unui anumit sector.
In calitate de agent economic statul isi construieste propriul patrimoniu (intreprinderi, institutii) pe care le concentreaza de obicei in sectoare neprofitabile sau neatractive pentru capitalul privat, sau statul incearca sa influenteze evolutia economica a unei anumite activitati prin acordarea de sprijin financiar (imprumuturi, subventii, facilitati fiscale) unor intreprinderi private sau dimpotriva retrage acest sprijin daca statul doreste ca sa se restranga activitatea respectiva.


Rolul social. Indeosebi dupa primul razboi mondial, intre atributii au intrat si activitatile cu caracter social. Primele asemenea actiuni au constat in acordarea de pensii veteranilor de razboi si urmasilor lor, incepand sa acorde cu ocazia crizei din 1929 ajutoare de somaj pentru forta de munca ramasa fara locuri de munca. De-a lungul timpului statul a inceput sa finanteze invatamantul, sanatatea, adica a inceput sa-si asume responsabilitati pentru mentinerea unui nivel minim de trai si pentru crearea conditiilor de munca.

Implicarea sociala a statului a dus la aparitia unui numar tot mai mare de impozite, taxe si contributii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact