StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » leasing
Trimite articolul prin email Leasingul in olanda : Leasing Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Leasingul in olandaLeasingul in Olanda

Inca din anii `70 operatiunile de leasing in Olanda depasisera valoarea de un miliard de florini. Popularitatea acestor operatiuni a crescut an de an. Dintre primele firme de leasing amintim “Lease Plan Nederland NV“ in care actionar majoritar este “Bank Mees en Hope“ si “Laeseco Nederland NV“ care a fost infiintata de Amsterdam - Roterdam Bank.

Aceste firme se considera firme de leasing generale. In Olanda actioneaza si societatii multinationale ca “Orion Leasing Holding Company NV “ din Londra. Aici exista si o companie specializata in inchirieri de avioane, “Air Lease BV“, o filiala a “Algemene Bank Nederland“. Alte firme se ocupa de autoturisme, containere, autocamioane, etc. Majoritatea acestor firme s-au organizat intr-o asociatie “De Nederlanse Vereiniging of Lease Maatschappige“.

Sunt societati de tip inchis din punct de vedere al publicitatii; nu publica nici un fel de cifre sau rapoarte anuale, astfel incat e foarte greu de prezentat activitatea lor. Firmele internationale de leasing au, in Olanda, un domeniu bine definit. Specialisti apreciaza ca “Royal Dutch Schell“ a inchiriat echipament instalatii, etc, inclusiv tancuri petroliere si utilaje de foraj marin, de cel putin 12 miliarde florini.

O serie de firme practica un leasing operational pur “Philips Electrologica“ sau IBM, ambele in domeniul calculatoarelor, “Rank Xerox“ pentru aparatuta de copiat-multiplicat etc. Singur, grupul “Orion“ este cel mai puternic, fiind sustinut de banci internationale . “Orion“ a introdus un service denumit “one-sop facillty“; grupul indica firmele care au posibilitatea sa discute cu cel care poate oferi servicii de leasing, in sume aproape nelimitate, in orice parte a lumii, in orice valuta si indiferent de durata de inchiriere a bunului.

Exista multe cai care prin operatiune leasing poate deveni multinationala. O firma cu capital norvegian, de exemplu, ar vrea sa cumpere echipament din Germania pentru a-l folosi in Franta sau Olanda si operatiunea a si capatat un caracter international. Sau acelasi client ar putea oferi mijloace fixe, investitii de capital, folosite de un numar de societati multinationale in diverse tari. Un utilaj poate fi inchiriat intr-o tara, iar operatiunea sa fie finantata din alta. Principala este sincronizarea profiturilor si cheltuielilor. In Olanda, pentru leasingul pur financiar se prevede o dinamica accelerata. Expertii olandezi apreciaza ca operatiunile de leasing, in general vor inregistra noi cresteri in cadrul dinamicii leasingului european si mondial.

Reglementari nationale relative la operatiunile de leasing

Leasingul nu este reglementat in mod special in Olanda, fiind asimilat fie unui contract de locatiune-vanzare, fie unui contract de locatiune (in cazul in care este insotit de prestarea unor servicii in legatura cu bunul dat in leasing, ori cand locatarul are dreptul de a intrerupe contractul la discretia sa). Prin urmare, pentru a intelege intocmai mecanismul derularii operatiunilor de leasing in economia olandeza, va trebui sa prezentam prevederile legale referitoare la contractul de locatiune-vanzare.

Locatiunea-vanzare
a (huurkoop) este o forma particulara a vanzarii la termen , in care vanzatorul pastreaza proprietatea bunurilor pana la plata integrala a pretului convenit. Contractul de locatiune vanzare se incheie in mod obligatoriu in scris si stipuleaza obligatia locatorului de a preda bunul locatarului si de a-l garanta pe acesta pentru evictiune si pentru vicii ascunse, intocmai ca si cum ar fi vandut bunul. In caz de neexecutare a contractului de catre locatar (in special, in cazul neachitarii ratelor de leasing), locatorul poate rezilia contractul dupa ce l-a pus in intarziere pe locatar, solicitand restituirea bunului sau a unei sume de bani corespunzatoare valorii acestui .

O aplicatie a leasingului, frecvent folosita, o reprezinta prevederile Legii privind creditul de consumatie din 1990, care vizeaza contractele de leasing in care utilizatorul este consumatorul si care stipuleaza in mod expres ca titlul de proprietate va fi transferat in final utilizatorului.

Proprietatea economica a bunului ce constituie obiect al unui contract de leasing este decisiva, astfel ca in cazul leasingului financiar, utilizatorul calculeaza si inregistreaza amortizarea, iar pentru leasingul operational acest lucru este facut de finantator.

Majoritatea operatiunilor de leasing sunt efectuate de catre societati de leasing afiliate bancilor, companiilor de asigurari sau producatorilor. In mod frecvent aceste societati afiliate bancilor ofera strict servicii de leasing, societatile mama ocupandu-se de orice fel de operatiuni de credit. Singurele societati de leasing care sunt supravegheate de autoritatile statului sunt acelea afiliate bancilor sau companiilor de asigurari.

Leasingul nu este un produs avantajos din punct de vedere fiscal, costul acestuia fiind practic identic cu cel al finantarii prin credit bancar. Totusi, leasingul ofera utilizatorului o flexibilitate mai mare, o finantare 100% si beneficii rezultate din cunoasterea de catre companiile de leasing a obiectelor de leasing.
Potrivit legislatiei olandeze, vanzarea la termen este acel contract de vanzare in care vanzatorul acorda un credit cumparatorului, care este indreptatit sa achite contravaloarea unui bun in mai multe etape. In principiu, acest contract poate fi incheiat oral, cu exceptia cazului in care cumparatorul este consumator, cand este obligatorie constituirea unui inscris

Gabriel Tita Nicolaescu - Regimul juridic al operatiunilor de leasing, Ed. All Back, 2003, pag 28


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact