StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Managementul firmei si mediul ambientManagementul firmei si mediul ambient


Adaptarea firmei la mediul ambiant


Managementul firmei - un sistem complex ce isi propune identificarea principalelor oportunitati si constrangeri cu care interactioneaza si-i influenteaza dezvoltarea.Sistemul de management al firmei este alcatuit din 444d31e totalitatea elementelor cu caracter decisional, organizator, informational, motivational din cadrul S.C. sau R.A., prin intermediul caruia se exercita ansamblul proceselor si relatiilor de management, in vederea obtinerii unei eficacitati cat mai mari.

In consecinta, in cadrul oricarui sistem de management al firmei exista cel putin 5 subsisteme: Subsistemul organizatoric, subsistemul informational, subsistemul decizional, subsistemul metodelor si tehnicilor de management, subsistemul motivational.

Subsistemul organizatoric - alcatuit din elemente ce asigura cadrul, divizarea, combinarea, si functionalitatea procesului de munca.

Subsistemul informational - cuprinde atat totalitatea datelor, informatiilor, cat si  principalele circuite informationale, fluxuri, proceduri si mijloace de tratare a informatiilor existente intr-o firma.

Subsistemul decizional - totalitatea deciziilor adoptate si aplicate

Subsistemul metodelor si tehnicilor de management (sau metodologic managerial) - participa la exercitarea fiecarei functiuni de management, contrbuind la sporirea rationalitatii si eficientei acestuia.

Subsistemul motivational - instrumentarul de tehnici, metode psihilogice pentru a creste motivatia personalului.

In calitate de sistem, managementul firmei are urmatoarele caracteristici:

a)      este un sistem deschis, primind influente din mediul inconjurator si la randul sau influentandu-l

b)      este precis dimensionat, putand actiona doar in anumite limite, ce sunt trasate de pozitia si puterea economica a firmei pe piata in care aceasta actioneaza

c)      utilizeaza elemente specifice de intrari pe care le transforma in obiective specifice de iesiri cu scopul indeplinirii obiectivelor proprii.

d)      tinde spre o diferentiere accentuata, pe masura dezvoltarii sale, reconsiderandu-si limitele si structurile componente.

e)      este un sistem complex.

Abordarea sistemic a managementului firmei presupune analiza oricarui fenomem, proces, nu singular, ci in interactiunea sa dinamica cu celelalte componente ale sistemului, a influentelor si consecintelor conexe pe care le determina.

Intrarile = stake holderi: clientii firmei, furnizori de materiale, actionari, salariati, comunitatea, guvernul, capitalul si tehnologiile proprii, resursele materiale.

Iesirile: produse si servicii;satisfactia clientilor;profitul firmei, CA si alte obiective.

Mediul ambiant = toate elementele si factorii exogeni firmei (de natura economica, tehnica, politica, demografica, culturala, stiintifica, organizatorica, juridica, psiho-sociologica, educationala si ecologica), ce marcheaza stabilirea obiectivelor acesteia, obtinerea resurselor necesare, adoptarea si aplicarea deciziilor de realizare a lor. Mediul ambiant cuprinde:

- micromediul extern (furnizorii, concurenta, clientii            publicul firmei

-macromediul extern (mediul tehnologic, economic,            politico-juridic,social-cultural, natural.


De ce este necesar cunoasterea mediului ambiant?

Cunoasterea mediului ambiant:

a.       conditie importanta a supravietuirii firmeib.      conditie a satisfacerii clientilor si a fidelizarii lor.

c.       conditie de implicare in problemele comunitatii, de a raspunde activ.

Riscuri generate de mediul ambiant: J.Ch. Math considera ca exista cinci tipuri de riscuri, pe care mediul ambiant le incuba: riscul politic, economic, juridic, tehnologic si financiar.

Impactul schimbarilor din mediul ambiant.

-tipuri de efecte generate

-Ritmul de schimbare a sistemului economic - social al tarii noastre ar fi trebuit  adaptat specificului cultural, mentalitatii dar mai ales comportamentul specific al managerilor si al populatiei. Puseele de politica de tip"soc" a implementarii economiei de pret nu au facut decat sa conduca la cresterea dezechilibrului din economia romaneasca.

- schimbari ale mediului ambiant in perioada de tranzitie


Tendintele conturate in activitatea economica si managementul firmelor industriale in perioada de tranzitie          

Perioada de tranzitie s-a caracterizat totodata printr-o accentuata scadere :

a). a ponderii activitatii industriale in formarea P.I.B.. Cele mai mari reduceri s-au inregistrat in industria prelucratoare si in industria extractiva. Ramurile cele mai afectate de restructurare au fost domeniul metalurgic, chimic si petrochimic. Alte ramuri ale industriei prelucratoare, cum ar fi constructia de masini, se confrunta cu o cerere interna limitata datorita investitiilor reduse.

b). descentralizarea sistemului de management al economiei romanesti - a fost cea mai importanta realizare. Aceasta nu a fost dublat insa de schimbarea in aceeasi masura si ritm a mentalitatilor si comportament economic si managerial. Fenomenul de descentralizare a sisitemului de management a produs multiple disfunctionalitati, datorita necorelarii actiunilor de descentralizare de "sus in jos" cu actiunile de "jos in sus".

c). schimbarea sistemului de impozitare (diferit fata de economia centralizata) - prezinta o serie de incoveniente: faciliteaza aplicarea principiului dublei impozitari; - nu favorizeaza producatorii autohtoni; - nu stimuleaza investirea(ca veniturilor populatiei) ci consumul; -nu conduce la deblocarea financiara; nu sunt diferentiate in profil teritorial si pe ramuri in functie de interesele si necesitatile prioritare ale economiei romanesti in ansamblu si ale principalelor componente

d)  tendinte de formare a pietei capitalurilor - prin crearea burselor de valori, ca institutie de baza si organizarea sistemului bancar ca elemente indispensabile a functionarii pietei de capital.

Tendinte survenite in economia si managementul tarilor dezvoltate


Marile framantari economice ce se produc vizeaza o multitudine de aspecte, incepand cu restrucrurarea economiilor nationale, cu schimbarea stilurilor de munca  si de viata, pana la schimbarile religioase, in plan spiritual si cultural. Cele mai semnificative transformari pot fi in urmatoarele directii:

a).al industriilor, bazate pe cunoastere si tehnologie inalta, a robotilor sau altor echipamente inzestrate de mintea omeneasca cu inteligenta si programate sa se adapteze singure, din mers la parametrii modoficati de mediu.

b.) al stilurilor de munca in favoarea asa numitor stiluri creatoare de munca.. Conteaza, nu cei ce muncesc mai mult, ci cei care muncesc mai inteligent. Sunt incurajate deci programele de lucru la domiciliu precum si programul in timp partial, de tip jobsharring, care creeaza idei noi si sunt proprii lor stapani.

c.) schimbari importante ale strategiei manageriale in conditiile unui conflict mai pronuntat de interese care pot fi aplanate doar cu ajutorul educatiei si al comunicarii:

d. mari schimbari in mediul decizional, datorita faptului ca lucratorii mintali ("gulerele albe"), lucreaza doar pe principii democratice Totodata se remarca tendinta de extindere a sarcinii decizionale si imposibilitatea cunoasterii nucleului strategic de decizie.

e. mari schimbari in cultura manageriala, datorita schimbarilor ideologice - o adevarata revolutie a sexelor prin schimbare rolurilor traditionale ale femeii si ale barbatului in familie si in societate.

f. schimbari in distributia puterii, ca urmare a marilor mutatii privind centrul de putere economic si politic din lume contemporana, a structurii organizationale, tehnice si tehnologice.

g. individualitate, individualism: rasplatirea initiativei individului


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact