StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Promovarea managementului profesionist - premisa asigurarii functionalitatii si performantelor companiilor romanesti

Promovarea managementului profesionist - premisa asigurarii functionalitatii si performantelor companiilor romanesti


"Cea mai importanta si cu adevarat unica contributie a managementului in secolul al XX-lea a fost cresterea de cincizeci de ori a lucratorului manufacturier. Cea mai importanta contributie a managementului in secolul XXI trebuie sa fie, in mod similar, cresterea productivitatii muncii de cunoastere si a muncitorului care lucreaza cu cunostintele"
Peter Drucker


Principii esentiale ale managementului


Evolutia si istoria managementului ne invata cateva principii esentiale:

Ø      Managementul ii priveste pe oameni. Sarcina lui este aceea de a-i face pe oameni capabili sa lucreze impreuna, de a le valorifica atuurile si de a diminua la minimum importanta slabiciunilor lor. Acesta este motivul pentru care managementul constituie factorul esential, determinant.

Ø      Pentru ca se ocupa cu integrarea oamenilor intr-o afacere comuna, managementul este profund inradacinat in cultura. Una dintre problemele esentiale de care se lovesc managerii este aceea de a gasi si de a identifica acele componente ale traditiei, istoriei si culturii proprii care pot fi utilizate drept esafod.

Ø      Orice intreprindere are nevoie de obiective simple, clare si unificatoare. Misiunea ei trebuie sa fie suficient de clara si de ampla pentru 424e49e a oferi o viziune comuna.

Ø      Managementul are sarcina de a permite intreprinderii si fiecarui membru al acesteia sa creasca si sa se dezvolte pe masura ce nevoile si posibilitatile sale se schimba. Aceasta inseamna ca orice intreprindere este o institutie bazata pe invatare si pe impartasirea cunostintelor dobandite.

Ø      Orice intreprindere este alcatuita din oameni cu aptitudini si cunostinte diferite, care presteaza munci de diferite genuri. Din acest motiv ea trebuie sa se intemeieze pe comunicare si pe raspundere individuala.

Ø      Nici numai volumul productiei, nici numai rezultatul final nu reprezinta masura potrivita a activitatii eficiente a conducerii si intreprinderii. Pozitia pe piata, inovarea, productivitatea, dezvoltarea personalului, calitatea, rezultatele financiare - toate sunt esentiale pentru activitatea eficienta a unei companii si chiar pentru supravietuirea ei.

Ø      Cel mai important lucru care trebuie retinut cu privire la o intreprindere este acele ca rezultatele nu apar intre peretii ei. Rezultatul unei firme este clientul satisfacut. Intr-o intreprindere nu sunt decat centre de cost. Rezultatele exista doar in afara.

Managerii care inteleg cu adevarat principiile prezentate si care se conduc ei insisi dupa ele vor fi niste specialisti impliniti, desavarsiti - genul de manageri care creeaza peste tot in lume firme de succes, productive, pline de realizari si care impun standarde si lasa drept mostenire o capacitate superioara de a produce avutie, cat si o viziune umana superioara.


Adevarata munca a managerului


Se impun trei intrebari esentiale in legatura cu activitatea managerului:

 1. Care este de fapt treaba unui manager?

Este sa orienteze resursele si actiunile firmei spre ocazii favorabile obtinerii unor rezultate semnificative din punct de vedere economic.

 1. Care este principala problema de care se loveste el in aceasta privinta?

Este in esenta confuzia dintre eficacitate si eficienta, adica dintre a face ceea ce este bine si a face lucrurile bine. In mod cert nu exista nimic atat de inutil ca a face cu o deosebita eficienta ceea ce n-ar trebui sa se faca deloc.

 1. Pe ce principiu se bazeaza definirea acestei probleme si analiza ei?

Intreprinderea economica este un fenomen social. Intr-un context social insa evenimentele nu sunt repartizate conform curbei gaussiene in forma de U. Intr-un context social unui numar foarte mic de evenimente - cel mult 10-20% - ii corespund 90% din totalul rezultatelor, pe cand marii majoritati a evenimentelor ii revin 10% sau mai putin din totalul rezultatelor. Acest lucru se verifica pe piata.

Reguli necesare pentru a da cele mai bune rezultate economice posibile si care vor produce cele mai mari realizari folosind resursele disponibile ale unei afaceri

 1. Rezultatele economice reclama ca managerii sa-si concentreze eforturile asupra numarului minim de produse, sortimente, servicii, clienti, piete, canale de distributie etc. capabil sa produca maximum de venit;
 2. Rezultatele economice reclama, de asemenea, ca eforturile personalului sa se concentreze asupra acelor cateva activitati care pot produce rezultate cu adevarat semnificative pentru firma - cu cat mai putina munca si cat mai putin efort posibil din partea personalului in ceea ce priveste celelalte activitati.
 3. Controlul eficace al costurilor necesita o concentrare asupra acelor cateva domenii in care imbunatatirea realizarilor cu privire la costuri, va avea un efect semnificativ asupra rezultatelor si realizarilor firmei.
 4. Managerii trebuie sa aloce resursele, mai ales resursele umane cu potential ridicat, acelor activitati care ofera posibilitati de obtinere a unor rezultate economice deosebite.

Peter Drucker identifica cinci lucruri esentiale pentru eficacitatea in afaceri, care pot si trebuie sa fie deprinse de manageri:

  1. Organizarea timpului
  2. Concentrarea  asupra contributiei la activitatea organizatiei
  3. Valorificarea punctelor forte pentru obtinerea unui efect maxim
  4. Stabilirea prioritatilor adecvate
  5. Combinarea tuturor acelor elemente cu un proces decizional eficace

Managerul este platit ca sa fie eficace. Este dator fata de organizatia pentru care lucreaza sa fie eficace. De eficacitatea managerului se leaga cele mai mari sperante de a face societatea moderna productiva din punct de vedere economic si viabila din punct de vedere social.

De eficacitatea managerului de leaga cele mai mari sperante de a face societatea moderna productiva din punct de vedere economic si viabila din punct de vedere social.


Instrumentarul pe care managerul il foloseste in gestiunea afacerii curente


Sunt necesare patru seturi de mijloace de diagnosticare:

 1. Informatii de baza

Previziunile cu privire la fluxul de numerar si la lichiditate

Indicatorii standard

Acestea pot fi asemuite cu lucrurile pe care medicul le masoara la o consultatie de rutina.

 1. Informatii cu privire la productivitate

Impreuna, analiza valorii economice adaugate (AVE) si analiza comparativa ofera mijloacele de diagnosticare necesare masurarii

productivitatii tuturor factorilor si tinerii ei sub control.

 1. Informatii referitoare la competente

Masurarea si administrarea competentelor de baza - consta in urmarirea cu atentie a realizarilor proprii si ale concurentei, acordand o atentie speciala succeselor si esecurilor neasteptate din domeniile in care ar fi trebuit sa se obtina rezultate bune.

Succesele indica domeniul in care afacerea se bucura de intaietate. Nereusitele ar trebui sa fie considerate un prim semn al faptului ca piata se schimba, fie al slabirii competentelor firmei.

Toate organizatiile au nevoie de o anumita competenta de baza: inovarea.

 1. Informatii cu privire la alocarea resurselor

Este vorba de alocarea resurselor cu caracter limitat: capitalul si personalul operativ.

Managerii n-ar trebui sa analizeze o singura modalitate de alocare a capitalului, ci ar trebui sa aleaga proiectele care prezinta cel mai bun raport intre posibilitati si riscuri. Aceasta necesita elaborarea unui buget al alocatiilor de capital care sa infatiseze variantele disponibile - lucru pe care mult prea multe firme nu-l fac. Managerii trebuie sa aloce resursele umane cu aceeasi precizie si atentie cu care distribuie capitalul.

Cele patru feluri de informatii inspira si directioneaza tactica. Pentru strategie avem nevoie de informatii sistematizate cu privire la mediu. Strategia trebuie sa se bazeze pe informatii despre piete, clienti si cei care nu sunt clienti, despre tehnologia din domeniul propriu de activitate, despre economia mondiala in schimbare si despre finantele internationale. Caci aici sunt rezultatele. In interiorul unei organizatii sunt doar centre de cost. Singurul centru de profit este un client al carui cec a fost acceptat.


Managementul profesionist


Stoparea declinului economic si social reclama trecerea de urgenta de la AMATORISM la PROFESIONALISM in management.

Indiferent de pozitia ierarhica ocupata, un manager:

previzioneaza

organizeaza

coordoneaza

antreneaza

controleaza realizarea obiectivelor si evalueaza rezultatele.

Managementul profesionist implica:

plasarea in posturile de conducere a unor manageri cu o solida pregatire profesionala si manageriala;

actualizarea si improspatarea cunostintelor manageriale;

formarea unei veritabile culturi economice la managerii firmelor romanesti;

formarea unei culturi manageriale la nivelul personalului firmei, prin care rolul managementului in obtinerea de performante economice sa fie constientizat corespunzator;

testarea periodica a cunostintelor, calitatilor si aptitudinilor manageriale;

evitarea dezechilibrelor majore dintre competenta formala si competenta personala printr-o politica adecvata de selectie, incadrare si promovare a managerilor;

crearea si intretinerea conditiilor financiare solicitate de participarea, la anumite intervale de timp, a managerilor la cursuri de perfectionare si specializare postuniversitara.

Tendinte care ar trebui sa dea de gandit, la modul cel mai serios, managerilor firmelor romanesti:

producerea de valoare pentru actionari prin cresterea continua a profitului;

oferirea de valoare pentru client;

diminuarea costurilor prin simplificare si specializare;

cresterea fluxurilor de numerar din exploatare;

cresterea flexibilitatii proceselor de munca;

abordarea corelativa a costurilor si calitatii;

promovarea unor structuri organizatorice dinamice.

Toate acestea reclama un management de calitate, un management eficient si eficace, exercitat de profesionisti ai domeniului.

Ideal ar fi ca in functia de manager general al firmei, mai ales de dimensiuni mari, sa se afle o persoana cu dubla profesionalizare, tehnica si economica - prin aceasta asigurandu-se profesionalizarea managementului.

Nu se poate promova rapid si eficace managementul profesionist in Romania, daca la nivel national nu se reconsidera optica si atitudinea fata de manageri. In orice tara cu economie de piata, managerii profesionisti constituie una din principalele elite ale societatii, daca nu cea mai importanta. Ei sunt considerati ca personaje cheie de a caror calitate depind performantele si implicit bunastarea societatii.

Profesionalizarea managementului presupune, ca o componenta majora, profesionalizarea deciziilor, ce reprezinta principalul lor instrument de conducere. Decizii competente inseamna firme functionale si profitabile.

Modernizarea sistemului decizional al firmelor, in contextul promovarii managementului profesionist, merita si trebuie sa fie o prioritate pentru Romania.


Aplicatie. Teste grila


I. In figura de mai jos sunt prezentate tipurile de structuri organizationale importante.

Fig. 1.1. Exemple de structuri organizationale: functionala, pe produse, pe servicii, geografica, matriciala si hibrida


Activitati :

 1. Trasati organigrama organizatiei in care lucrati sau a unui compartiment din aceasta.
 2. Ce tip de structura are organizatia dumneavoastra
 3. Care sunt avantajele acestei structuri pentru dumneavoastra si organizatia dumneavoastra
 4. Care sunt problemele pe care aceasta structura le creeaza organizatiei si dumneavoastra personal?
 5. Care ar fi schimbarile structurale care, daca ar fi introduse, v-ar ajuta sa va imbunatatiti performanta? De ce credeti ca aceste schimbari nu sunt implementate?

II. Precizati variantele corecte din itemii de mai jos.

Nota : Se opteaza pentru o singura varianta la fiecare item.

In anul t1, fata de t0, costurile variabile cresc de 2,5 ori, iar productia obtinuta este cu 150% mai mare. Pe termen scurt, cunoscand nivelul costului variabil mediu din perioada de baza de 20.000 u.m., costul marginal este :

a.       10.000 u.m.

b.      15.000 u.m.

c.       20.000 u.m.

d.      25.000 u.m.

e.       30.000 u.m.

Cand productia este zero, costul total este:

a.       mai mic decat costul variabil

b.      egal cu costul fix

c.       mai mic decat costul fix

d.      egal cu costul variabil

e.       mai mare decat costul fix

Totalitatea elementelor folosite de firme pentru a produce bunuri economice reprezinta :

a.       productivitatea muncii

b.      cresterea economica

c.       factorii de productie

d.      dezvoltarea intensiva

e.       dezvoltarea extensiva

Capitalul fix al unei firme este egal cu 10 milioane u.m. si are o durata de functionare de 10 ani. Capitalul circulant este de doua ori mai mic decat capitalul fix, iar cheltuielile salariale reprezinta 30% din capitalul tehnic consumat. Firma isi distribuie produsele pe piata prin intermediul unor agenti de vanzare. Costul de distributie in acest caz se ridica la 5 milioane u.m. Costul de fabricatie este egal cu :

a.       2 milioane u.m.

b.      milioane u.m.

c.       milioane u.m.

d.      3 milioane u.m.

e.       4 milioane u.m.

Pe termen scurt productia creste cu 50%. Costul fix mediu:

a.       scade cu 50%

b.      scade cu 33,34%

c.       scade cu 66,66%

d.      creste cu 66,66%

e.       creste cu 50%

Costul variabil detine 75% din costul total, iar costul fix reprezinta 40.000 u.m. In conditiile dublarii productiei, costul total va fi:

a.       50.000 u.m.

b.      120.000 u.m.

c.       30.000 u.m.

d.      160.000 u.m.

e.       280.000 u.m.

La momentul initial, CV=15 milioane u.m. si Q=4000 unitati. La momentul final, productia a crescut cu 25%, iar Cmg =1,2 CVM0. Calculati variatia absoluta a costului total si modificarea procentuala a costului variabil.

a.       4,5 milioane u.m. si 20%

b.      450.000 u.m. si 30%

c.       19,5 milioane u.m. si 130%

d.      4,5 milioane u.m. si 30%

e.       45 milioane si 130%

In cazul cresterii economice de tip intensiv, productia sporeste, in principal, prin:

a.       rolul decisiv al factorului munca

b.      eficienta utilizarii factorilor de productie

c.       cresterea capitalului tehnic fix

d.      subventiile utilizate

e.       cresterea preturilor de vanzare

Nu reprezinta cheltuiala materiala de productie :

a.       cheltuieli cu materiile prime

b.      cheltuieli cu combustibilul

c.       cheltuieli cu energia

d.      cheltuielile de protocol

e.       amortizarea capitalului fix

Pentru firma cresterea productivitatii factorilor de productie :

a.       mareste costul marginal

b.      reduce costul unitar

c.       dezavantajeaza intreprinderea prin reducerea preturilor de vanzare

d.      inseamna devansarea productiei de catre volumul factorilor utilizati

e.       determina un cost mediu mai mare decat costul marginal

In conditiile contemporane, nivelul productivitatii muncii este un criteriu de baza pentru:

a.       calcularea inflatiei

b.      determinarea cursului de schimb

c.       stabilirea marimii salariilor

d.      aprecierea marimii firmei

e.       calcularea ratei dobanzii

Atunci cand productivitatea marginala a muncii este mai mare decat productivitatea medie a muncii, aceasta din urma :

a.       scade

b.      creste

c.       nu se modifica

d.      influenteaza negativ eficienta generala a firmei

e.       devine un element de sporire a factorilor de productie

Volumul productei unei firme cu 125 de salariati este de 2500 de produse. Cati salariati trebuie sa mai angajeze aceasta firma pentru a-si dubla productia in conditiile cresterii productivitatii medii a muncii cu 25%?

a.      

b.     

c.      

d.     

e.      

In care din situatiile de mai jos, scaderea indicatorului inseamna cresterea productivitatii muncii ?

a.       productia pe ore-om lucrate

b.      productia pe capitalul tehnic consumat

c.       timpul cheltuit pe unitatea de produtie fizica

d.      productia pe salariat

e.       productia raportata la cheltuielile salariale

In t0, rata profitului calculata la costurile totale a fost de 10%. In t1, costurile totale cresc cu 20%, iar rata profitului calculata la costurile totale creste cu 5 puncte procentuale. Profitul in t:

a.       creste cu 280%

b.      scade cu 280%

c.       creste cu 180%

d.      creste cu 80%

e.       ramane constanta

O firma previzioneaza pentru anul urmator costuri fixe de 20 milioane u.m., un cost variabil mediu de 2000 u.m. si pretul bunului pe care il va produce de 7000 u.m. In conditiile in care firma si-a stabilit ca obiectiv obtinerea unui profit total de 5 milioane u.m., productia care trebuie realizata este de:

a.       6000 bucati

b.      4500 bucati

c.       5000 bucati

d.      7500 bucati

e.       10000 bucati

Diferenta dintre incasarile totale si costurile totale reprezinta:

a.       rata profitului

b.      supraprofitul

c.       profitul admis

d.      profitul brut

e.       profitul net

Volumul profitului si gradul de profitabilitate al firmei se afla in relatie inversa cu :

a.       nivelul pretului unitar

b.      eficienta activitatii economice

c.       volumul produselor si serviciilor vandute

d.      nivelul costului unitar

e.       viteza de rotatie a capitalului folosit

Comparativ cu rata profitului la cifra de afaceri, rata profitului la costuri este :

a.       mai mare pentru activitatile cu dotare tehnica ridicata

b.      intotdeauna mai mare

c.       mai mica pentru activitatile cu dotare tehnica ridicata

d.      intotdeauna mai mica

e.       mai mare sau mai mica in functie de abilitatea managerului

Din perspectiva producatorului, salariul, spre deosebire de profit este un :

a.       venit specific

b.      beneficiu real

c.       venit impozabil

d.      cost

e.       venit legitim


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact