StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii
Trimite articolul prin email Certificara iso 9000 : Managementul calitatii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Certificara iso 9000CERTIFICARA   ISO 9000


Certificarea ISO 9000 are scopul de a confirma ca intr-o intreprindere este implementat un sistem de calitate adecvat recomandarilor si cerintelor normelor ISO 9000 si ca acestea sunt indeplinire in mod corespunzator. Certificarea ISO 9000 confera increderea ca specificatiile privind calitatea produselor furnizate si a serviciilor prestate sunt satisfacute.

Dupa implementarea sistemului calitatii, intreprinderea poate solicita certificarea. Certificatul este acordat de Consiliul de Conducere al unui organism de certificare pe baza unei evaluari realizata pr 747d39h in audituri.Pentru a obtine certificarea ISO 9000, intreprinderea inainteaza o cerere oficiala catre organismul de certificare acreditat in acest scop. Trebuie mentionat ca certificarea este recunoscuta daca organismul de certificare este acreditat conform normelor EN 45011, EN 45012, EN 45013.

Pe baza unor proceduri de selectare, organismul de certificare numeste o echipa de audit, care trebuie sa aiba calificarea si competenta tehnica necesare pentru auditarea activitatilor intreprinderii. Echipa de audit efectueaza analiza documentelor, auditul preliminar, auditul propriu-zis, urmareste rezultatul auditului, intocmeste raportul de audit si recomandarea catre Consiliul de Conducere al organismului de certificare. Acesta hotaraste acordarea sau nu a certificatului.

Certificarea ISO 9000 are un caracter de necesitate, cu toate ca nu exista nici o obligatie in a o obtine, datorita avantajelor pe care le ofera:

favorizeaza mentinerea intreprinderii pe piata;

faciliteaza patrunderea produselor pe pietele internationale;

determina intarirea ordinei si disciplinei;

determina expansiunea pe piata (cresterea cotei de piata);

determina mentinerea in stare activa a sistemului calitatii;

determina imbunatatirea eficientei si reducerea pierderilor;

favorizeaza cresterea increderii si satisfactiei clientului;

determina o mai buna cunoastere a activitatii proprii si imbunatatirea continua a acesteia;

favorizeaza activitatile de marketing;

reduce povara auditurilor multiple efectuate de catre clienti.

Categoriile de activitati pentru care se poate solicita certificarea sunt:

Sistemul de management al calitatii implementat la furnizor;

Conformitatea produsului;

Certificarea/inregistrarea personalului;

Certificarea laboratoarelor pentru calibrarea echipamentelor si instrumentelor de masura;

Certificarea laboratoarelor pentru incercarea si/sau inspectia produselor;

Certificarea pentru incercarea si/sau inspectia echipamentelor;

Sistemul de management al calitatii mediului ambiant.Certificarea ISO 9000 este valabila numai pentru activitatea pentru care s-a eliberat. Aceasta nu se extinde la alte activitati. De exemplu, certificarea sistemului calitatii nu implica certificarea conformitatii produsului.

In prezent, intreprinderile sunt interesate tot mai mult sa obtina certificarea ISO 9000, atat ca urmare a avantajelor pe care le ofera, cat si pentru dinamizarea continua a sistemului de management al calitatii. Obtinerea certificatului nu este un obiectiv final, ci inceputul unui proces continuu. Aceasta obliga si impulsioneaza organizarea, conducerea, desfasurarea, autoevaluarea tuturor activitatilor in conformitate cu cerintele normelor ISO 9000.

Intreprinderea este supusa unei monitorizari de rutina, normal, prin organizarea de audituri din sase in sase luni, iar intregul sistem al calitatii este supus reauditarii la fiecare trei sau patru ani.

Consideram necesara dezvoltarea unui comentariu si exprimarea unei opinii in legatura cu problema certificarii ISO 9000, pe care le prezentam in continuare.

Activitatile desfasurate de catre organismul de certificare sunt suportate financiar de catre intreprinderea solicitanta. Ca urmare, intre intreprindere si organismul de certificare se stabileste o relatie financiara directa ce poate influenta obiectivitatea certificarii. Sustinem aceasta afirmatie prin aceea ca exista intreprinderi care obtin certificarea sistemului calitatii, dar care practic sunt departe de recomandarile si cerintele normelor ISO 9000. Intreprinderile respective au instituit Departamentul de asigurare a calitatii (AQ) si au procedat la intocmirea documentatiei conform cerintelor ISO 9000. Formal, totul este bine, exista sistemul calitatii documentat, adica exista manualul de calitate, procedurile, instructiunile, inregistrarile necesare etc., dar conducerea intreprinderii si plecand de la ea tot aparatul de conducere, precum si operatorii, nu sunt implicati in mod constient in procesul imbunatatirii continue a calitatii, ramanand tributari mentalitatii create de sistemul traditional de management. Managerul considera ca daca este constituit departamentul AQ, este absolvit de raspundere in planul calitatii si aceasta opinie este preluata de toti subordonatii. Ori, departamentul AQ nu face decat sa gestioneze sistemul si documentatia aferenta si ca urmare, este cel mai putin raspunzator de abaterile in planul calitatii. Raspunderea pentru asigurarea calitatii revine tuturor, de la manager pana la ultimul angajat.

Are o baza reala certificarea ISO 9000 a unei intreprinderi care realizeaza produse pentru export, de regula de cea mai buna calitate, selectate in acest scop si produse pentru piata interna de calitate mai slaba ? Nu. Este normal ca preocuparea pentru cresterea si asigurarea calitatii sa fie totala, toate produsele sa fie de calitate, clientul sa fie privit cu acelasi interes si cu acelasi respect, fie ca este din tara, fie ca este din afara tarii.

Dupa opinia noastra, acest mod de a privi problema asigurarii calitatii si a certificarii in directia calitatii este complet eronat si sortit, mai devreme sau mai tarziu, esecului total. In plus, si cu atat mai grav, chiar politica economica la nivel guvernamental, in loc sa stimuleze cresterea si asigurarea calitatii produselor si pe aceasta baza sa rezulte cresterea exporturilor, stimuleaza doar productia pentru export, favorizand astfel diferentierea calitativa amintita mai sus.

In conditii normale, certificarea ISO 9000 trebuie sa fie considerata ca promovarea unui examen pe drumul fara sfarsit al culturii calitatii. Dar daca ai promovat un examen nu inseamna ca ti-ai desavarsit educatia. Ai facut un pas inainte si ti s-au deschis in fata noi orizonturi. De aceea, certificarea ISO 9000 trebuie sa fie urmata de imbunatatirea sistemului de management al calitatii pe baza analizei datelor generate de folosirea sistemului si a identificarii oportunitatilor pentru mai buna functionare a acestuia.

Se pot dezvolta astfel proiecte de imbunatatire specifice, orientate catre domenii cheie ale afacerii. Intregul personal va recunoaste avantajele pe care le confera sistemul de management al calitatii, va dedica resurse si va contribui la imbunatatirea lui.

Premiul european pentru calitate

Text Box: CONDUCERE
100p,(10%)
Text Box: PROCESE
140p,(14%)
Text Box: REZULTATELE
AFACERII
150p,(15%)
Companiile care demonstreaza excelenta in managementul calitatii pot concura pentru a obtine Premiul european pentru calitate. Pentru a primi premiul, solicitantii trebuie sa demonstreze ca implementarea si dezvoltarea Sistemului Calitatii Totale a contribuit semnificativ la satisfacerea asteptarilor clientilor, a angajatilor si a altor parti interesate in companie. Criteriile pentru acordarea premiului european pentru calitate corespund Modelului EFQM (European Foundation for Quality Management) si sunt redate in figura 2.2.


Fig. 9.1. Criterii de acordare a premiului european pentru calitate
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact