StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii
Trimite articolul prin email Conceptul de calitate in economia occidentului : Managementul calitatii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Conceptul de calitate in economia occidentuluiCONCEPTUL DE CALITATE IN ECONOMIA OCCIDENTULUI


In analiza facuta cu privire la viziunea intreprinderilor occidentale asupra calitatii, Joseph M. Juran evidentia urmatoarele aspecte:

costurile si livrarile constituiau prioritatile principale;

modalitatea de rezolvare a problemelor de calitate era actiunea 'pe teren' si nu satisfacerea necesitati 858b16i lor clientilor;

costurile noncalitatii erau mascate in costurile standard;

se acorda importanta imbunatatirilor tehnice, inovatoare, pentru atingerea nivelurilor standard ale calitatii;

calitatea era considerata o problema a proceselor de productie;

conducerea intreprinderii nu se implica in nici un fel in realizarea calitatii, responsabilitatea revenind departamentului de calitate sau nimeni nu se ocupa de ea.

La inceputul anilor '80, conducerile intreprinderilor occidentale, in special cele americane, au inteles rolul a doua concepte pana atunci ignorate:

importanta calitatii pentru succesul intreprinderii;

necesitatea considerarii calitatii nu numai sub aspect tehnic, ci si ca obiectiv de management.

Noua viziune asupra relatiei management-calitate este consecinta a mai multor cauze, printre care:

pierderile importante pe care le inregistrau intreprinderile ca urmare a calitatii necorespunzatoare;

datele acumulate cu privire la influenta calitatii asupra cotei de piata si a nivelului beneficiului;

invadarea pietei americane si a Europei occidentale cu produse japoneze de foarte buna calitate si la preturi accesibile;

semnalele de alarma ale expertilor privind evolutia calitatii produselor occidentale in comparatie cu cele japoneze.

In acest sens este concludenta diagrama lui Juran redata in figura 1.10, care evidentiaza rata mai mare a cresterii nivelului de calitate a produselor japoneze fata de produsele tarilor occidentale.

Ca urmare, mai intai Statele Unite ale Americii si apoi tarile Europei Occidentale au declansat actiuni de recuperare a terenului pierdut in aria calitatii.

Text Box: CALITATEA PRODUSULUI

Fig. 4.1.


Evolutia nivelului de calitate a produselor,

conform previziunilor lui Juran

Astfel, pe baza standardului Departamentului Apararii al SUA, MILQ 9858 A si a standardului Ministerului Apararii al Marii Britanii, BS 5750, referitoare la calitatea produselor militare, Organizatia Internationala de Standarde (ISO) a redactat, in anul 1984, normele ISO 9000, pe care le-a publicat in anul 1987.

Normele ISO 9000 reprezinta o serie de standarde internationale care cuprind cerinte si recomandari pentru societatile de productie si servicii, avand ca obiectiv de baza asigurarea si managementul calitatii. In intreprinderile care adopta si aplica normele ISO 9000, calitatea devine obiectiv prioritar.

Prin adoptarea normelor ISO 9000 s-a trecut de la conceptul de control de calitate la conceptul de 'asigurare a calitatii' (fig. 1.11).

Asigurarea calitatii avand ca obiectiv fundamental satisfacerea necesitati 858b16i lor clientilor, la care participa in mod constient intregul personal al intreprinderii si la care sunt antrenati furnizorii, subcontractantii, dar si clientii, in spirit de imbunatatire continua, reprezinta noul concept de calitate cunoscut sub numele de Calitate Totala (Total Quality - TQ) in Europa, Managementul Calitatii Totale (Total Quality Management - TQM) in SUA si Controlul Calitatii pe Intreaga


Companie (Company Wide Quality Control - CWQC) in Japonia (fig. 1.12).


Fig. 4.2. Calitate prin asigurare si autocontrol


Fig. 4.3. Conceptul de Calitate Totala


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact