StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul cercetarii si dezvoltarii
Trimite articolul prin email Ciclul de viata al produselor : Managementul cercetarii si dezvoltarii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Ciclul de viata al produselorCiclul de viata al produselor

Din momentul generarii ideii de nou produs in mintea cercetatorului si pana la decesul comercial cand produsul nu mai este solicitat de piata se parcurge un ciclu denumit ciclu de viata al produselor, asemuit cu cresterea puterii fizice si intelectuale a omului, trecand printr-o succesiune de faze.

In forma generala ciclul de viata arata astfel (fig 1):

Unde : A – Introducerea

B – Cresterea

C – Maturitatea

D – Saturatia

E - Declinul


1- cercetarea si selectarea produselor, ideilor

2 – solutia tehnica si dezvoltar 616b11g ea

3 – fabricatia seriei zero (in statia pilot)

4 – activitatea de marketing1. Ciclul de inovare

Cele patru grupe de activitati din ciclul de inovare se prezinta analitic sub forma a 6 diviziuni intr-o succesiune logicaIn practica este foarte greu de delimitat aceste diviziuni, care in mare masura se intrepatrund si se influenteaza reciproc pozitiv sau negativ.

Cercetarea pura sau fundamentala – contribuie la dezvoltarea cunoasterii generale a omului despre mediul inconjurator pe baza relatiei cauza-efect. In unitatea economica se regaseste mai putin, ea realizandu-se in institutiile specializate, in academii, invatamant superior si este atat rezultatul curiozitatii intelectuale cat mai ales orientarea facuta de diferite organisme pentru obtinerea de cunostinte noi in scopuri prestabilite. Rezultatele cercetarii fundamentale au aplicabilitate pe termen scurt si mediu in proportie de pana la 10%

Cercetarea aplicativa – consta in materializarea produselor idei in bunuri reale care satisfac in mod economic o necesitate. In acest caz cercetarea aplicativa pe baza celei fundamentale in unitatile economice se realizeaza in tipuri de proiecte:

a)      Proiecte de produse noi – pot fi in profilul productiei curente si se integreaza usor, precum si produse noi nelegate de profilul existent care vor fi mai greu  integrate si acceptate pe piata conducand la o doza mai mare de risc ;

b)      Proiecte de reproiectare a produselor existente datorita unor cauze cum ar fi extinderea pietei, reducerea costului de productie, imbunatatirea calitatii.

c)      Proiecte de identificare de noi folosinte pentru noile produse – cercetatorul incearca sa desprinda ariile in care produsul sau sau o varianta usor modificata a acestuia poate fi adaptat la noi cerinte sau i se poate prevedea satisfacerea unor servicii noi la beneficiarii existenti ;

d)      Proiecte de rationalizare si imbunatatire a ambalajelor- deoarece se constata ca multi consumatori cauta produse pe care le caracterizeaza in raport cu ambalajul. S-a ajuns chiar la o arta a ambalajelor, un domeniu specializat si un instrument de diferentiere a produselor.

Configuratia produs – rezultat imediat al cercetarilor aplicative, un model fizic care vine sa demonstreze ca ideile de baza ale produsului sunt practice. La inceput se realizeaza un prototip care ajuta conducerea intreprinderii sa vizualizeze caracteristicile de exploatare propuse pentru produs. In acest fel se aduc multe perfectionari tehnice, incat uneori produsul de pe piata difera foarte mult de prototipul initial.

La realizarea prototipului si la definitivarea lui participa cercetarile de piata cu privire la pret, cantitate ceruta, extinderea pietei.

Statia pilot – cea in care produsul poate fi fabricat. Se fabrica o mica cantitate pentru a fi testata tehnic si economic in vederea descoperirii unor deficiente sau insuficiente. Defectele pot proveni din productia insasi sau din procesul de fabricatie

Dupa omologarea definitiva produsele intra in procesul de productie, dar activitatea de cercetare nu este terminata, impunandu-se o colaborare continua intre cercetare si factorii de productie.


Ciclul de inovare este un proces dinamic concretizat intr-un traseu general si lung care poate fi redat sub forma unei piramide (fig 2), unde :


1 - evaluare preliminara

1’ – cercetari de laborator

2 – pretestare

2’ – configurarea produsului in statia pilot

3 – testarea de marketing

3’ – configurarea finala a produsului

4 – formularea strategiei de marketing

4’ – decizia de implementare

5 – elaborarea planului de vanzare
Ciclu de rentabilitateDezvoltarea de marketing Dezvoltarea tehnica

Text Box: Ciclu de inovatie


Figura nr.2
Elaborarea unui produs sau a unui serviciu este influentata de constrangeri de utilizare, de constrangeri tehnologice si comerciale in care sunt implicate principalele compartimente din unitate astfel :


Pentru a opera modificari in structura produselor se aplica metoda interogativa bazata pe urmatoarele intrebari :

De ce ? 

cresterea participarii pe piata

utilizarea mai buna a capacitatilor

imbunatatirea functiei tehnice

imbunatatirea metodelor de productie

Ce ? – se dau detalii tehnice si functionale

Cine ?- se precizeaza care functii din organizare sunt afectate si care este raspunderea lor in cadrul procesului

Cand ? – se recomanda si se stabilesc planuri individuale in raport cu ce si cu cine

Cum ?- se stabileste succesiunea procesului in detaliu, folosind dupa caz chiar si un grafic tehnologic

Cat de mult – raspuns in functie de raspunsul la celelalte intrebariCiclul de rentabilitate

Reprezinta partea din ciclul de viata care este deasupra axei 0X si se mai numeste si ciclul de viata comerciala. In practica exista situatii cand intre viata comerciala si viata de productie exista diferente.

Viata de productie reprezinta intervalul de timp in care un produs este introdus si mentinut in nomenclatorul de productie. Incepe cu catalogarea produselor pentru prima data si sfarseste cu scoaterea din nomenclatorul de productie.

Viata comerciala este timpul scurs intre nasterea comerciala marcata de introducerea produsului pe piata cu un anumit grad de acceptabilitate si pana la decesul comercial (cand produsul nu mai este solicitat).

Forma generala este urmatoarea :


timp

 

Fazele ciclului de viata al unui produs sunt urmatoarele :

Faza I – Introducerea pe piata – caracterizata din primul moment de cresterea volumului desfacerii datorita gradului de noutate al produsului, respectiv absentei unor produse substituente ;

Faza a II-a – Cresterea- in ciuda aparitiei unor imitatori, vanzarile cresc in continuare prin “recrutarea” clientilor risc-aversi (in conditiile stabilizarii produsului pe piata si diminuarii caracterului sau de « noutate ») si celor motivati de considerente de cost (in conditiile reducerii costurilor de producere pe fondul sporirii desfacerii si aparitiei economiilor de scara ;

Faza a III-a – Maturizarea ;

Faza a IV-a – Saturatia;

Faza a V-a – Degenerarea (Declinul)- aparitia de produse concurente mai noi pe piata, reducerea intensitatii activitatilor de marketing al intreprinderii pe produsul considerat, parasirea pietei de catre imitatorii acestuia. 

Impotriva fenomenului de degenerare a produsului pot fi luate, uneori cu succes, masuri de stopare sau chiar de reluare a cresterii, masuri care adesea pot fi considerate tot inovatii in sine :

Stimularea si incurajarea sporirii frecventei utilizarii produsului ;

Oferirea unei game largi de produse diferite, din cadrul aceleiasi familii de produse ;

Recrutarea unor grupuri noi de clienti ;

Descoperirea si sugerarea catre clienti a noi forme de utilizare ale produsului.

Pentru continuitatea activitatii si pentru dezvoltarea intreprinderii, departamentul de cercetare –dezvoltare trebuie sa se lucreze sistematic si continuu pentru ca in procesele productive sa avem urmatoarea situatie :


unde T1, T2 – intervalulde timp intre 2 produse consecutive care se dimensioneaza in functie de potentialul de proiect, resurse existente si alti factori.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact