StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul cercetarii si dezvoltarii

Identificarea si analiza riscului

Identificarea si analiza risculuiManagementul unui proiect reprezinta, printre altele, si managementul riscului. Scopul unui manager de proiect este sa incerce sa inlature marea diversitate a riscurilor la care poate fi expus un proiect.Aceasta actiune poate fi defalcata in trei componente esentiale:

   &nbs 434c26e p; identificarea si analiza riscului;

   &nbs 434c26e p; evaluarea riscului;

   &nbs 434c26e p; managementul riscului.

Identificarea si analiza riscului inseamna evaluarea probabilitatii aparitiei unor riscuri si a impactului lor asupra proiectului.

Evaluarea riscurilor inseamna definirea clara a acestora, inclusiv cantarirea importantei riscului pentru proiect, cat de severa ar deveni situatia daca s-ar produce, cat de sensibil este proiectul si probabilitatea materializarii obiectivelor propuse in conditii de risc.

Managementul riscului inseamna ceea ce trebuie sa efectueze managerul de proiect pentru a contracara riscurile sau pentru a se pregati pentru acestea.

Se constata ca definitia riscului unui proiect se bazeaza pe obiectivele sale principale: timp, sfera de cuprindere si cost. In cadrul fiecarei categorii apar probleme de risc specifice, care se rezolva prin diverse metode (tabelul 2.9).


Tabelul 2.9. Analiza riscului unui proiectNr. crt.

Riscul

Analiza riscului


Riscul de depasire a costului proiectului

Analiza riscului de depasire a costului proiectului se realizeaza prin folosirea tehnicilor de control si gestiune, adaptate in cazul gestiunii unui proiect.


Riscul de nerespectare a termenului de livrare

Analiza riscului de nerespectare a termenului de livrare este abordata prin metode clasice de ordonantare si de urmarire a executiei unui proiect si, mai rar, prin metode probabilistice.


Riscul de nerespectare a specificatiilor tehnice si de calitate

Analiza riscului de nerespectare a specificatiilor tehnice si de calitate reprezinta o problema tehnica, iar metodele folosite variaza in functie de domeniul tehnic caruia ii corespunde proiectul.


Este evident ca tipurile de risc variaza de la un proiect la altul si in cursul timpului, pentru acelasi proiect, acest fapt fiind in principal legat de ireversibilitatea proiectului.

Definirea si considerarea riscului tehnic trebuie sa se efectueze in doua etape (tabelul 2.10):

   &nbs 434c26e p;    in etapa definirii proiectului (faza de pregatire);

   &nbs 434c26e p;    in etapa executiei proiectului (faza de realizare).

Cronologic, gestiunea unui proiect trece prin faza de pregatire, in cursul careia este definita "munca" de executant pe baza unor ipoteze de lucru si ordonantarea proiectului, urmata de faza de realizare (implementare) in cursul careia se pune in practica proiectul.

Tabelul 2.10. Elementele de risc ale proiectului


Nr. crt.

Tipul riscului

Motivatii

A. RISCURILE DIN FAZA DE PREGATIRE

A.1. Riscurile interne

A.1.1.

Imprecizia

activitatilor

In timpul fazei de pregatire a proiectului informatiile manipulate nu pot fi intotdeauna precise si atotcuprinzatoare (lista activitatilor, durata asociata diferitelor activitati, consumul de resurse materiale si umane asociate fiecarei activitati etc.).

Imprecizia activitatilor poate avea cauze multiple:

   &nbs 434c26e p;   existenta mai multor scenarii tehnice posibile, dintre care analistul ezita sa aleaga;

   &nbs 434c26e p;   formularea imprecisa a obiectivelor (cantitate, calitate, tolerante, durabiliate, fiabilitate, mentenanta etc.);

   &nbs 434c26e p;   dificultati prin suprapunerea unor activitati;

   &nbs 434c26e p;   &nbs 434c26e p;   &nbs 434c26e p;  estimarea imprecisa a duratei unor activitati ca urmare a lipsei de experienta in domeniu;

   &nbs 434c26e p;   analiza incompleta a activitatilor, daorita crizei de timp, a lipsei informatiilor etc.

Tabelul 2.10 (continuare)

Nr. crt.

Tipul riscului

Motivatii

A.1.2.

Riscuri tehnice si industriale

Riscurile tehnice (imposibilitatea de a fabrica un produs facand apel la un asamblu de specificatii) si industriale (imposibilitatea de a trece de la prototip la serie) sunt importante in general in cadrul proiectelor de cercetare - dezvoltare - modernizare - inovare.

Aceste riscuri prezinta urmatoarele cauze:

   &nbs 434c26e p;   subestimarea complexitatii produsului sau a caracterului inovational, ceea ce pot conduce la perceptia gresita a dificultatilor, in special a celor de coordonare;

   &nbs 434c26e p;   adoptarea unei noi tehnologii de fabricatie pe parcursul derularii proiectului ceea ce conduce la abandonarea solutiei tehnice retinute initial;

   &nbs 434c26e p;   combinarea mai multor solutii, ceea ce complica programarea activitatilor.

A.2. Riscurile externe

A.2.1.

Prognoza eronata a cererii

Prognoza eronata a cererii poate fi determinata de:

o eroare de apreciere a cererii pietei (absenta sau insuficienta analizei valorii);

modificarea cererii pietei datorita dezvoltarii rapide a concurentei sau modificarea unor factori considerati initial ca stabili (pretul materiilor prime, regimul politic etc.).

A.2.2.

Riscul modificarii reglementari-lor

Aceste riscuri sunt influentate de reglementarile ulterioare care necesita modificari neprevazute ale specificatiilor tehnice ale produsului. Din categoria acestor riscuri pot fi enumerate:

   &nbs 434c26e p;   necunoasterea cu exactitate a specificatiilor noilor reglementari in domeniu;

   &nbs 434c26e p;   data de punere in aplicare a noii reglementari este incerta (norme de poluare, de mediu).

A.3. Riscurile determinate de prognoza necesarului de resurse

A.3.1.

Riscurile determinate

de necesarul

de resurse

Mediul juridic nu conditioneaza doar specificatiile tehnice ale produsului ci si utilizarea resurselor de personal si echipament si introduce riscuri de reglementare a resurselor cum ar fi:

   &nbs 434c26e p;    reglementari privind cadrul juridic al personalului: contracte de munca, conventii colective etc;

   &nbs 434c26e p;    reglementari privind achizitia de echipamente: respectarea normelor de securitate, limitarea poluarii chimice, termice, sonore etc.

Tabelul 2.10 (continuare)

Nr. crt.

Tipul riscului

Motivatii

A.3.2.

Riscuri

legate de disponibilita-tea necesarului de resurse

Programarea unui proiect conduce la derularea unor resurse. Potentialul productiv este influentat de:

   &nbs 434c26e p;   performantele echipamentelor achizitionate (utilaje, operatori etc.) sau a fiabilitatii lor;

   &nbs 434c26e p;   perioada de acomodare cu noile resurse;

   &nbs 434c26e p;   probleme organizationale legate de coordonarea noilor resurse.

B. RISCURILE DIN FAZA DE EXECUTIE

B.1.

Management defectuos

   &nbs 434c26e p;   Activitati eronate sau incomplete ale managerului de proiect.

B.2.

Implicatiile la beneficiar ale tehnologiei propuse

   &nbs 434c26e p;   Impunerea unei reorganizari mari implica un risc ridicat.

B.3.

Colectivul de cercetare

   &nbs 434c26e p;   Nu se pot evalua corect performantele viitoare ale unui colectiv de cercetare numai pe baza performantelor trecute.

B.4.

Prognoza financiara privind beneficiarul

   &nbs 434c26e p;   Proiectele produc beneficii pe termen lung, care sunt dificil de evaluat initial.


Activitatile desfasurate in cadrul managementului de risc pot fi reprezentate sub forma organigramei redate in figura 2.10.
Fig. 2.10. Activitatile desfasurate in cadrul managementului de risc.


Riscul reprezinta o caracteristica inerenta si inevitabila a unui proiect, desi gradul de risc poate varia foarte mult. Definitia riscului, ca o probabilitate de a se realiza o situatie favorabila sau o pierdere, este o definitie foarte generala.

Esential este cum se poate recunoaste un risc cand se planifica si se estimeaza un proiect?

In general, se urmareste sa se efectueze mai mult decat identificarea riscurilor, precum un incendiu sau o inundatie. Se urmareste sa se determine ce reprezinta riscul pentru proiectul la care se lucreaza si, intr-un stadiu ulterior, ce reprezinta riscul pentru o anumita activitate din cadrul proiectului.

Se spune ca un proiect este sensibil la risc daca atunci cand se produce riscul respectiv pot fi periclitate aspectele esentiale ale proiectului.


Studiu de caz 1 ]

O persoana care lucreaza intr-un post cheie, cu acces larg la informatii cu circulatie limitata asupra unui proiect de dezvoltare a unui nou produs, se simte la un moment dat nemultumita si paraseste firma. Persoana respectiva, se angajeaza la o alta firma, care este principalul concurent al celei pe care a parasit-o.

Aceasta situatie pericliteaza intregul proces de dezvoltare a noului produs, pentru ca devine clar ca firma concurenta isi va dezvolta ea insasi, foarte repede, un produs competitiv. Prin urmare, un asemenea proiect este sensibil la riscul transmiterii unor cunostiinte specializate catre o firma rivala.


Studiu de caz 2 ]

Riscurile legate de deficientele produselor livrate in cadrul proiectului pot conduce la :

incapacitatea de a satisface cererea pietei, primirea de reclamatii, derteriorarea imaginii sau reputatiei firmei, pierderea pietei;

reclamatii si actionari in justitie;

obligatia de a plati daune;

risipa de forta de munca si resurse financiare;

compromisuri asupra sanatatii sau sigurantei in munca;

probleme de desfacere si acces la produs;

pierderea increderii clientului


De indata ce se identifica riscurile si se poate anticipa probabilitatea lor de a se produce, se procedeaza astfel:

   &nbs 434c26e p; se efectueaza un plan privind modul de actiune in continuare;

   &nbs 434c26e p; se calculeza impactul asupra obiectivelor, bugetului si programarii activitatilor proiectului;

   &nbs 434c26e p; se adopta solutia optima.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact