StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul investitiilor
Trimite articolul prin email Indicatori statici de evaluare a eficientei economice a investitiilor : Managementul investitiilor Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Indicatori statici de evaluare a eficientei economice a investitiilorINDICATORI STATICI DE EVALUARE A EFICIENTEI ECONOMICE A INVESTITIILOR

Termenul indicator are in vedere un instrument cu ajutorul caruia sa se poata reda starea unui sistem la un moment dat.

Eficienta economica este o categorie economica complexa ce nu poate fi masurata prin intermediul unui singur indicator.

Un fenomen, un proces economic va fi caracterizat de un numar mai mare sau mai mic de indicatori, in functie de gradul sau de com 444d38e plexitate, nefiind exclusa posibilitatea ca, in cadrul aceleiasi variante, unii dintre indicatori sa fie favorabili, iar altii nefavorabili. In aceste situatii se impune dublarea calculelor economice de o analiza economica corespunzatoare.

In evaluarea eficientei economice a investitiilor se utilizeaza sistemul de indicatori de eficienta economica a investitiilor.

Acesta cuprinde patru mari grupe de indicatori, dupa cum urmeaza a) Indicatori cu caracter general;

b) Indicatori de baza;

c) Indicatori specifici diferitelor obiective si ramuri;

d) Indicatori suplimentari.

Indicatori cu caracter general

Prima grupa de indicatori contribuie la formarea unei imagini globale asupra conditiilor concrete de eficienta economica in care se va realiza si va functiona obiectivul de investitii.

In cadrul acestei grupe putem enumera urmatorii indicatori:

1. Capacitatea de productie exprima productia maxima ce poate fi obtinuta intr-o perioada de timp, in conditii normale de functionare a capitalului fix, de utilizare a resurselor umane si materiale si a unui anumit coeficient de schimburi.

2. Numarul de salariati. Acest indicator trebuie cunoscut din faza de proiectare, el stabilindu-se in corelatie cu productia, productivitatea muncii si coeficientul de schimburi.

Totodata, indicatorul amintit trebuie cunoscut in structura, pe categorii de personal.

3. Costul de productie trebuie cunoscut atat la nivelul intregii productii realizate, cat si la nivelul fiecarui sortiment de productie in parte, ca si pe unitatea de produs.

4. Profitul efectul net urmarit de oricare intreprinzator. Prin intermediul profitului, intreprinzatorul asigura premisele necesare pentru cresterea capitalului fix. De asemenea, firmele au posibilitatea sa calculeze unul dintre cei mai importanti indicatori, rata profitului, care arata ce capacitate are acesta de a produce profit.

5. Productivitatea muncii care arata productia ce poate fi realizata pe un lucrator sau pe ora. Poate fi calculata in unitati fizice sau in unitati valorice. Formula de calcul este:

w = Q / L, unde:

w productivitatea muncii;

Q productia exprimata fizic sau valoric;

L numarul de lucratori sau unitati de timp pe munca.


6. In economia de piata, cel mai important indicator de eficienta economica este rentabilitatea, profitabilitatea, data de rata rentabilitatii. Exista mai multe formule de calcul:

r = (P / C) x 100, unde:

r rentabilitatea;

P profitul obtinut;

C costul de productie.


. Indicatori de baza

Acestia sunt proprii analizei eficientei economice a investitiilor si constituie cea mai importanta grupa de indicatori pentru adoptarea unei judicioase decizii de investitii.

Volumul capitalului investit
(It)

Acest indicator economic reflecta efortul economic total pentru realizarea unui anumit obiectiv de investitii.

Indicatorul amintit se calculeaza astfel:

It = Id + Ic + Mo + Cs, in care:

It volumul total al capitalului investit;

Id volumul capitalului destinat investitiilor directe;

Ic - volumul capitalului destinat investitiilor colaterale;

Mo necesarul de mijloace circulante;

Cs cheltuieli suplimentare (legate de pregatirea cadrelor, supravegherea lucrarilor etc.).

In efortul investitional total al unui intreprinzator intra valoarea investitiei directe, reflectata prin devizul general, investitiile colaterale (de natura cailor de acces rutiere, feroviare, asigurarea cu abur tehnologic din zona, energie electrica etc.) cheltuieli referitoare la dotarea initiala cu mijloace circulante precum si cheltuieli suplimentare efectuate de intreprinzator.

In ceea ce priveste materializarea propriu-zisa a investitiilor, aceasta se concretizeaza in capitalul fix activ, cat si in capitalul fix pasiv.

2. Durata de realizare a lucrarilor de investitii (d)

In cadrul acestei perioade de timp are loc materializarea eforturilor investitionale in capital fix.

Specific acestei perioade este faptul ca fonduri de valori insemnate sunt dislocate din circuitul economic fara ca acestea sa produca nimic pana la finalizarea obiectivului. Constructorul si beneficiarul trebuie sa colaboreze in aceasta perioada si sa identifice toate caile posibile ce au ca numitor comun reducerea duratei de executie a obiectivului.

Doua probleme retin atentia:

- modul de esalonare a cheltuielilor de capital pe fiecare an in parte, din cadrul duratei de realizare; se va urmari ca cea mai mare parte a fondurilor sa fie alocate catre sfarsitul perioadei de executie;

- eventualitatea punerii partiale in functiune a unei capacitati de productie.

Acest rationament va influenta favorabil eficienta economica prin faptul ca fondurile de investitii din anii in care o parte din capacitati vor functiona, si deci vor produce, se vor diminua cu profitul obtinut pe aceste capacitati in anii respectivi, aspect ce va influenta pozitiv eficienta economica.

3. Durata de functionare a obiectivului incepe in momentul punerii in functiune a acestuia si se sfarseste odata cu scoaterea sa din functiune (dezafectarea sa).

In cadrul duratei de functionare a obiectivului distingem trei perioade de timp mai importante:

- perioada de atingere a parametrilor proiectati;

- perioada de functionare normala;

- perioada de declin.

Durata de atingere a parametrilor proiectati trebuie redusa, pe cat posibil, deoarece profitul in aceasta perioada va fi mai mic decat cel proiectat.

Durata de functionare normala trebuie prelungita cat mai mult cu putinta, deoarece efectele nete de profit vor fi mai mari.

4. Termenul de recuperare a investitiei

Este un alt indicator sintetic de eficienta economica a investitiilor care exprima corelatia dintre efortul de capital investit, pe de o parte, si efectul obtinut sub forma profitului anual, pe de alta parte.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact