StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul investitiilor
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Surse externe de finantareSurse externe de finantarePentru nevoile de redresare si retehnologizare a economiei se apeleaza la imprumuturi externe si la investitii directe de capital strain.
Creditele externe sunt de mai multe categorii:


Credite externe guvernamentale/cu garantie guvernamentala in spatele carora este statul, chiar daca se acorda prin banci.

Creditele guvernamentale se int 333f55d emeieaza pe conventia incheiata intre Guvernul tarii, care va acorda creditul si Guvernului celei care va acorda creditul respectiv, stabilindu-se totodata si eventualele plafoane de garantii ale imprumuturilor. In cadrul plafoanelor stabilite se pot primi credite pentru achizitionarea de masini, utilaje, echipamente, dar de regula numai din tara creditoare. Guvernul Romaniei este autorizat sa contracteze si sa garanteze impreuna cu BNR creditele financiare externe necesare aprovizionarii cu materii prime de baza si pe cele necesare finantarii investitiilor de interes national.


Credite bancare externe unde riscul este exclusiv al bancilor ce acorda impumutul;

Investitiile directe de capital strain reprezinta una din caile cele mai eficiente si mai profitabile pentru pocesul realizarii economic. Acest tip de investitii antreneaza schimbari substantiale la nivelul economiei nationale pentru ca prin aceste investitii sunt atrase tehnici si tehnologii moderne pentru productie, dar si tehnici de managment mai performant. Astfel, pe langa participarea la capitalsi sustinerea tehnologizarii, firma straina creeaza noi locuri de munca, pregateste mai eficient personalul angajat, creeaza noi bunuri destinate atat pietei interne, cat si celei externe.


Credite externe acordate de institutii internationale FMI, BIRD, BERD, etc.

Creditele externe pe termen lung sunt acordate conditionat de catre institutiile si organele nationale specializate in vederea atingerii unor obiective propuse de catreGuvernul tarii care solicita creditul.

Exemplu: Fondul National Intermonetar nu solicita garantii materiale, ci doar generale de politici economice, respectiv aplicarea unor masuri de politica financiara aplicate in perioada de timp in care se acorda imprumutul, masuri princare sa se redreseze balanta de plati a tarii si sa poata fi inapoiat de imprumut.

Asemanator BIRD si BERD acorda credite conditionate, adica numai imprumuturi pe proiect pentru finantarea proiectelor de investitii.

Toate celelalte banci comerciale straine pretind pentru acordarea de credite ori o garantie materiala, ori angajarea aurului sau conditionarea finantarii de un anumit flux comercial si garantarea cu produsele respective. Aceste banci acorda creditele pe baza unor studii de fezabilitate si in conditiile unor puternice garantii de solvabilitate. Creditele sunt acordate pentru obiective comerciale si industriale vitale din programul de restructurare a economiei nationale.


Organisme financiare internationale

Conferinta de la Bretton Woods din 1944, organizata sub egida ONU a pus bazele unui nou sistem monetar international. Importanta acestei conferinte consta in schimbarea completa a conceptiei de baza de pana atunci prin introducerea spiritului intelegerii mutuale al cooperarii internationale in problemele activitatii financiare-valutare.

Conferinta marcheaza trecerea de la relatii bilaterale la relatii financiar-valutare, multilaterale.

Conferinta a initiat si infiintarea a 2 institutii financiare internationale: FMI si BIRD (Banca Internationala pentru Constructie si Dezvoltare).

FMI a fost creat in 1947 cu scopul de a ajuta la dezvoltarea relatiilor internationale prin facilitarea schimburilor valutare, prin echilibrarea si armonizarea balantelor de plati externe si in esenta prin stabilitatea cursurilor valutare. La randul lor participa la fond si tarile in curs de dezvoltare cu anumite fonduri.

Fondul monetar international se prezinta ca o institutie de asigurarea unde fiecare stat cotizeaza la fondurile financiare ale organizatiei dupa mijloacele sale, pentru a putea sa beneficieze de ajutoare substantiale. FMI intervine in cazul ajustarii balantelor de pret si in privinta dezvoltarii prin mijloacele specifice de credit la solicitarea Guvernului tarii care solicta creditul. Creditul acordat de FMI este un credit guvernamental sau cu garantie guvernamentala al carui girant este statul, iar sumele se acorda prin intermediul bancii comerciale. Creditul este pe termen lung conditionat de angajarea tarilor imprumutate la indeplinirea anumitor obiective. Astfel, nu se cer garantii materiale ci garantii de politica economica, masuri prin care FMI se asigura ca sumele imprumutate vor fi restituite si sunt folosite pentru redresarea economiilor, a tarilor imprumutate. Raspunderea pe care si-o asuma FMI fata deprgramele de reforma economica ale tarilor membre se asociaza cu cea a Guvernelor tarilor care solicita asistenta pentru redresarea economica. Rolul FMI este de a ajuta tarile sa se redreseze din punct de vedere economic prin acordarea unor imprumuturi avantajoase. Principalele forme de imprumut utilizate de FMI, de care si Romania a beneficiat din 1991 sunt:a.       Angajamentele de tip stand-by care se acorda tarilor membre in scopul depasirii unor dificultati temporare privind balanta de plati.

b.      Sprijinirea tarilor cu venituri foarte scazute in finantarea programelor macroeconomice pe termen mediu si a programelor de ajustare structurala.

c.       Facilitati de finantare compensatorie, adica de acoperire a pierderilor inregistrate de tarile membre ale FMI, in cazul cresterii excesive a pretului la titeiul de import.

In programele de ajustare pe care le analizeaza si le aproba FMI si-a gasit loc si componenta sociala. Obiectivul final urmarit este cresterea economica reala si durabila, ceea ce implica o combatere in profunzime a inflatiei, a somajului, a dezechilibrelor balantelor de plati si a indatorarii excesive.


Mijloacele prin care functioneaza FMI sunt:

Monitorizarea politicii economice stabilite de tarile membre in urma recomandarilor primite si a dialogului detaliat cu reprezentantii FMI.

Interventia intr-o maniera mai hotarata atunci cand o tara aflata in criza a balantei de plati solicita ajutorul FMI.Banca internationala pentru reconstructie si dezvoltare

BIRD a fost infiintata in 1945 si are sediul la Washington. Banaca a avut la inceput menirea de a finanta refacerea economiei, tarilor ce au avut de suferit in cel de-al doilea razboi mondial. Dupa realizarea acestui obiectiv (dupa anii 1960), Banaca Internationala si-a asumat rolul finantarii unor investitii in scopuri productive din tarile in curs de dezvoltare si din tarile subdezvoltate, avand prioritate sectorul public. BIRD a dobandit si numele de Banca Mondiala deoarece aproape statele lumii au aderat la acest organism. Un stat poate dobandi calitatea de mebru al BIRD, atunci cand accepta regulile de conduita in materie de finante internatioanle, respectiv sa adere la FMI si sa contribuie la fondul statutar al bancii.

Fondurile de care dispune BIRD provin din 3 surse principale:

Capitalul social subscris de tarile membre;

Capitalurile mobilizate prin emisiune de obligatiuni;

Beneficiul obtinut din operatiunile efectuate.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact