StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul investitiilor
Trimite articolul prin email Strategii de atragere a investitiilor straine : Managementul investitiilor Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Strategii de atragere a investitiilor straineSTRATEGII DE ATRAGERE A INVESTITIILOR STRAINE


Strategii de atragere a investitiilor straine


In conditiile lipsei de capital autohton, corelate cu existenta unor disponibilitati considerabile de capital in tarile dezvoltate, solutia investitiilor externe in tarile ex – comuniste devine nu numai necesara, 727g68h dar chiar absolut indispensabila pentru economiile nationale.  Avand in vedere principiul economiei de piata, cererea de astfel de investitii fiind foarte mare iar oferta bine controlata, pretul investitiilor straine nu poate fi decat mai mare si greu de suportat. Succesul acestuia in planul intereselor nationale ale statelor in tranzitie depinde in mare masura de orientarea strategica a acestor factori in corelare si compatibilitate cu factori interni si cu capacitatea de acumulare interna de capital autohton.

Pentru strategiile de tranzitie  devine o componenta esentiala tocmai atragerea si buna orientare a noilor investitii private spre telurile majore: relansarea economica, crearea economiei de piata si asigurarea bunei functionalitati a acesteia, crearea unor conditii reale de atractivitate a investitiilor straine pe calea consolidarii acumularii de capital autohton, impulsionarea procesului de creare de noi intreprinderi private, mai ales in domeniul productiei de bunuri necesare pietei deja conturate, externe si interne precum si mentinerea deplinului control asupra evolutiei pe termen mediu si lung asupra economiei nationale, in scopul asigurarii independentei economice si politice, elemente ce vor constitui, multa vreme, coordonate esentiale ale existentei socio-economice a popoarelor.

O atentie deosebita este acordata de investitorii straini infrastructurii din statele central si est-europene, care este apreciata pozitiv in Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia si nesatisfacatoare in Bulgaria si Romania.

Impozitarea societatilor cu capital strain in totalitate sau chiar partial se face diferit de la o tara la alta, fluctuand intre 30 si 50%. Se aplica politicii de discriminare a investitorilor autohtoni, lucru ce nu poate fi gasit in practicile statelor dezvoltate.

Multe state in cauza aplica investitorilor straini tratamente complet egale cu cele ale investitorilor autohtoni. Chiar daca la inceput s-au prevazut anumite stimulente pentru acestia, majoritatea statelor central si est europene au renuntat la asemenea facilitati si discriminari ale propriilor cetateni in favoarea strainilor. Anumite facilitati sunt acordate doar unor proiecte deosebite la care, in  actualele conditii, investitorilor particulari autohtoni nu ar avea posibilitati financiare de acces.

In toate statele respective exista anumite restrictii care insa sunt similare celor practicate de statele OECD, iar statele dezvoltate si investitorii din aceste state nu la considera ca obstacole si masuri deranjante.

Cercetari de specialitate efectuate la Institutul Est - European din München releva ca toti investitorii potentiali occidentali intervievati considera ca factor determinant al evolutiei investitiile straine directe  in tarile de tranzitie regimul juridic din aceste tari cu privire la investitiile straine.

Agentia romana pentru investitii straine


Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a fost constituita in baza Legii. nr. 390/2002 ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, in subordinea Guvernului, fiind unica institutie abilitata sa aplice politica Guvernului pentru promovarea si atragerea investitiilor straine directe in economie.
Misiunea agentiei este atragerea si mentinerea capitalului strain in economie ca efect al crearii unui mediu de afaceri prietenos si atractiv pentru dezvoltarea proiectelor de investitii.

Obiectivele avute in vedere la infiintare au fost

Ø      Crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie pentru investitori la nivel de tara, regiune, ramura economica ;

Ø      Abordarea pro-activa a investitorilor straini prin realizarea unei oferte de proiecte si propuneri concrete de investitii ;

Ø      Oferirea unor servicii profesionale de asistenta predecizionala, pe durata si ulterior realizarii investitiei .

Atributii ale Agentiei Romane pentru Investitii Straine

In principal, domeniul de activitate al ARIS se refera la:

Ø      coordonarea elaborarii strategiilor si a programelor de actiune pentru atragerea capitalului strain in economie, precum si a activitatii efective de promovare pe plan intern si international a proiectelor de investitii in Romania;

Ø      monitorizarea respectarii legislatiei in domeniul investitiilor straine in Romania si inaintarea de propuneri pentru imbunatatirea acesteia;

Ø      crearea conditiilor necesare asigurarii unui mediu de afaceri favorabil promovarii investitiilor directe;

Ø      acordarea de asistenta de specialitate investitorilor straini interesati de dezvoltarea unor proiecte de investitii in Romania, premergator si ulterior realizarii investitiilor, in colaborare cu alte institutii si organizatii, guvernamentale sau non-guvernamentale;

Ø      informarea periodica a Guvernului asupra volumului, structura, domeniile si tendinta investitiilor straine pe plan intern si international, prin colaborarea cu alte institutii, organizatii sau structuri publice sau private specializate, care inregistreaza si detin informatii in domeniu.

De asemenea Agentia Romana pentru Investitii Straine doreste o noua abordare pro-activa, energica si profesionala a mediului de afaceri international, in vederea imbunatatirii imaginii Romaniei si a climatului stabil si propice dezvoltarii activitatilor economice, modificarea atitudinii investitorilor straini fata de oportunitatile de dezvoltare a afacerilor existente in Romania.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact