StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul investitiilor

Investitiile in societatea contemporanaInvestitiile in societatea contemporana

Investitiile si relansarea economica

Notiunea de investitii are doua sfere de cuprindere.

Sfera largita este reprezentata

● investitiile financiare, constituie plasamente de capital cu scopul de a obtine un anumit profit.

Cumpararea de actiuni sau de alte titluri de valoare, plasamentele de sume banesti la banci, in scopul de a obtine dividende, dobanzi si respectiv profituri inseamna investitii financiare.Sfera restransa se refera :

investitii de capital. Investitiile de capital au loc in economia reala precum si in domeniile social-culturale, constituind, , suportul material al cresterii economice si al dezvoltarii activitatilor social- culturale in orice tara din lume.

Prin investitii de capital trebuie sa se inteleaga nu numai constructia de noi obiective, ci si modernizarea celor existente.

In definitiv, politica de atragere a capitalului strain vizeaza tocmai moderni 131f54b zarea intreprinderilor existente, care dispun de utilaje imbatranite ce nu pot face fata competitiei economice actuale si cerintelor de consum ale populatiei.

Investitiile au caracterul novator, ele aduc intotdeauna schimbarea situatiei existente, aparitia altor elemente decat cele cunoscute anterior.

Investitiile angajeaza intotdeauna viitorul, de unde decurge caracteristica asocierii unui insemnat factor de risc la orice proces investitional.

Ele reprezinta privarea societatii de un consum cert, in schimbul unei sperante, pe care numai calculele stiintifice o pot fundamenta.

Investitiile unui agent economic pot fi facute in propria sa tara sau in tari straine

Agentii economici straini pot realiza la noi investitii proprii, fara participare romaneasca.


Asadar, in tara noastra se pot realiza trei categorii de investitii:

Ø      Investitii proprii, romanesti, sa la spunem autohtone;

Ø      Investitii mixte, cu capital romanesc si strain;

Ø      Investitii straine, cu capital extern.

In tara noastra investitiile sunt indreptate astazi asupra capitalului strain, el fiind considerat un panaceu economic.

Situatia este generata de faptul ca agentii autohtoni nu dispun de fondurile necesare aplicarii propriilor lor programe de dezvoltare.

Fostele intreprinderi de stat, transformate in regi autonome si societati comerciale, sunt practic decapitalizate. Inainte de anul 1989 traiau de la un an la altul prin credite acordate de stat (este adevarat cu dobanzi modice), datoriile acumulate fiind sterse din cand in cand. Astazi, regiile autonome si societatile comerciale sunt la fel, daca nu mai mult, de decapitalizate.

Accesul la credite este prohibit, in conditiile in care dobanzile aproape ca dubleaza anual datoria contractata. prin volumul lor, pe de alta parte, cresterea economica este influentata de calitatea investitiilor realizate aspect ce se reflecta in eficienta economica a investitiilor.

. Orientarea fondurilor banesti spre anumite obiective se face;

in functie de necesitati

de tendintele existente pe plan mondial,

de starea economiei,

de dorintele consumatorilor , chiar si de moda, motive pentru care intotdeauna investitiile trebuie tratate cu maxima atentie de intreprinzator.

Investitiile afecteaza, direct sau indirect, cresterea economica. Dupa cum ziua de maine depinde de ziua de astazi, tot asa si viitorul societatii depinde de investitiile prezente.Definirea si clasificarea investitiilor de capital

Desfasurarea normala a procesului de productie presupune contributia mai multor factori (capital fix, munca, materii prime), iar in cadrul acestora un rol deosebit de important il ocupa capitalul fix.

Crearea de noi utilaje , precum si aducerea parametrilor celor existente la nivelul impus de progresul tehnic se realizeaza numai prin investitii.

In acest context, investitiile de capital reprezinta totalitatea cheltuielilor prin care se creeaza sau se achizitioneaza noi capitaluri fixe, productive sau neproductive, se dezvolta, se modernizeaza si se reutilizeaza cele existente.

Prin investitii de capital se asigura construirea de noi unitati economice , dezvoltarea, modernizarea si reutilarea celor existente, precum si construirea, largirea si amenajarea obiectivelor cu caracter social-cultural si de locuinte.

a. Investitiile de capital au un rol deosebit de important in asigurarea dezvoltarii si restructurarii economiei nationale.

Indiferent de natura investitiei (de stat, de grup sau particulara), fiecare agent economic investitor urmareste cu prioritate:

Ø      accentuarea procesului de modernizare a bazei tehnice in conditiile restructurarii intregii productii materiale;

Ø      reducerea costurilor de productie si indeosebi a cheltuielilor materiale. Problema apare cu atat mai importanta cu cat reducerea costurilor de productie se va face in conditiile ridicarii nivelului calitativ al produselor, diversificarii sortimentale si cresterii gradului de complexitate a acesteia;
Ø      promovarea larga a progresului tehnic, prin aplicarea cat mai rapida in productie a rezultatelor cercetarii stiintifice si tehnologice;

Ø      , ridicarea gradului de valorificare a resurselor materiale etc.;

Ø      cresterea calitativa a intregii activitati de comert exterior si de cooperare economica internationala.

Apreciem ca in urmatorii ani investitiile de capital vor fi orientate cu prioritate pentru modernizarea capacitatilor de productie, care influenteaza, in primul rand, laturile calitative ale proceselor de productie, favorizand ridicarea nivelului tehnic al productiei, imbunatatirea calitatii produselor si diversificarea acestora:

Ø      lucrari de constructii montaj, compuse din lucrari de constructii , instalatii si lucrari de montaj al utilajelor tehnologice realizate pe santierele de constructii;

Ø      lucrari geologice pentru descoperirea de noi rezerve de substante minerale utile;

Ø      alte cheltuieli de investitii care se refera la plantatii pomi- viticole, pana la trecerea acestora pe rod, cumpararea si cresterea animalelor pana dau productie.b. Dupa legatura care o au cu obiectivul proiectat, investitiile se clasifica in investitii directe, colaterale si conexe.

Investitiile directe sunt cele care se fac pentru obiectivul de baza(achizitionarea utilajelor, montarea acestora, executarea fundatiilor si a constructiilor etc.) Aceste investitii se calculeaza pe baza devizelor de cheltuieli care se intocmesc pe categorii de lucrari, pe obiectiv sau pe intreaga investitie (devizul general).

Investitiile colaterale se materializeaza in lucrari care asigura utilitatile obiectivului de baza (cai de acces, conducte de apa, gaze, aer comprimat, retele telefonice, precum si cele indreptate spre construirea unor obiecte destinate deservirii obiectivului de baza- magazine, locuinte din jurul obiectivului de baza etc.) Cheltuielile care se fac cu aceste investitii se stabilesc prin devize special elaborate.

Investitiile conexe sunt cele finalizate in alte obiective economice (in amonte) pentru a asigura viitorului obiectiv materiile prime necesare desfasurarii procesului de productie.

  1. Dupa sursa de finantare, investitiile se impart in investitii finantate  din surse proprii sau din surse atrase

Sursele proprii se constituie din capitalul propriu (din profit, din fondul de amortizare si din incasarile obtinute in urma vanzarii unor utilaje).

Sursele atrase in aceasta perioada au rol mare in finantarea investitiilor si se constituie din credite bancare interne si externe, alocatii de la buget sau din alte surse.

  1. Dupa modul de constituire,  investitiile se impart in investitii nete si in investitii brute.

Investitiile nete sunt constituite din sumele de bani ce provin din produsul national net si au ca scop sporirea capitalului fix si a stocurilor de materii prime si materiale.

Daca la investitia neta se adauga amortizarea care are ca scop principal inlocuirea capitalului fix uzat, se obtin investitiile brute, care contribuie la cresterea absoluta a capitalului fix.

  1. Dupa natura obiectivului, investitiile se materializeaza in obiective noi si in dezvoltari, modernizari, reutilari sau reprofilari. De mentionat ca in perioada actuala de dezvoltare economica investitiile vor fi orientate sper modernizari, reutilari si retehnologizari care sa asigure restructurarea economiei nationale in conditii de eficienta si competitivitate.
  2. Dupa modul de executie, investitiile se impart in investitii executate ♦antrepriza

♦ regie.

Aceasta clasificare se foloseste cu precadere pentru lucrarile de constructii. Modul de executie este impus de o serie de factori, din care precizam:

= gradul de specializare a viitorului obiectiv,

= marimea obiectivului,

= natura lucrarilor etc.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact