StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei
Trimite articolul prin email Procesul de productie : Managementul productiei Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Procesul de productieProcesul de productie


Functia de baza a intreprinderii industriale este aceea de a produce bunuri materiale necesare societatii si se realizeaza prin desfasurarea procesului de productie.

Prin proces de productie se intelege totalitatea actiunilor constiente ale oamenilor indreptate, cu ajutorul mijloac 212j94c elor de munca, asupra obiectelor muncii in vederea transformarii lor in bunuri materiale, lucrari sau servicii destinate consumarii in conditiile mecanismelor economiilor de piata.
Productia reprezinta: (1) actul de combinare a factorilor de productie (forta de munca, capital etc.) de catre firme, in scopul producerii de bunuri si servicii. Relatia dintre intrari si iesiri, din punct de vedere fizic, material, este data de functia de productie, iar din punct de vedere al costului, este data de functia costului; (2) o activitate socialmente organizata pentru a creea bunuri si servicii in cursul unei perioade date.

Rolul principal in structura procesului de productie il detine procesul de munca, acela prin care omul actionand cu mijloacele de munca asupra obiectelor muncii, le tranforma in bunuri materiale necesare consumului productiv sau neproductiv.


Subdiviziunile procesului de productie


Subdiviziunile procesului de productie sunt:

operatia se executa fara intermitente asupra obiectelor muncii de catre un lucrator din aceeasi formatie, pe un anumit lor de munca, prevazut cu mijloace de munca in cadrul aceleiasi tehnologii si care nu da o productie finita;

faza parte a operatiei prin care obiectele muncii sufera o singura transformare tehnologica prin folosirea acelorasi unelte de munca si aceluiasi regim tehnologic;

trecerea actiunea repetata care se executa asupra aceluiasi obiect al muncii, pe locul de munca;

miscarea consta in deplasarea asupra uneltelor de munca si obiectelor muncii prin luarea de contact sau desfasurarea executantului;

marimea reprezinta un grup de miscari ale executantului indreptate spre un scop dinainte stabilit.


Clasificarea proceselor de productie


Clasificare proceselor de productie se realizeaza dupa mai multe criterii si anume:

A.     Dupa gradul de participare a lor la transformarea obiectelor muncii in produse finite deosebim:

a)      Procese de baza prin efectele lor contribuie la obtinerea acelor produse, lucrari sau servicii care constituie obiectul activitatii intreprinderii;

Procesele de baza la randul lor, pot fi:

a1. Procese de baza pregatitoare au scopul de a pregati materialele sau de a asigura piesele sau semifabricatele necesare prelucrarii propriu-zise.

a2. Procese de baza prelucratoare folosesc componentele din primele procese efectuand operatii necesare conform cu tehnologia abordata.

a3. Procese de baza de montaj, de finisare asigura obtinerea in forma finala a produselor.

b)      Procese auxiliare prin ele se obtin produse sau lucrari care nu constituie obiectul activitatii de baza al intreprinderii, dar care asigura si conditioneaza buna desfasurare a proceselor de baza.

c)      Procese de deservire au ca scop executarea unor servicii care nu constituie activitati de baza ale intreprinderii, dar care contribuie la buna desfasurare a proceselor de baza si auxiliare.

B.     Dupa gradul de inzestrare tehnica a intreprinderii, exista:

a)      Procese manuale sunt acelea in care muncitorul actioneaza in mod direct sau cu ajutorul sculelor asupra obiectelor muncii, in vederea transformarii lor in produse finite;

b)      Procese manual-mecanice, o parte din operatii se excecuta cu mijloace mecanice, iar o alta parte din operatii se executa manual.

c)      Procese mecanice operatiile se efectueaza mecanizat, muncitorul fiind acela care conduce in mod direct functionarea diferitelor masini si utilaje.d)      Procese automate ansamblul operatiunilor se face mecanizat muncitorii si operatorii urmaresc si supravegheaza functionarea automatizata a masinilor, utilajelor si instalatiilor.

e)      Procese de aparatura se realizeaza in instalatii recipiente compact capsulate, in acestea se realizeaza procese cu caracter chimic, fizic, termochimic.

C.     Dupa modul de obtinere a produselor finite din materia prima, deosebim:

a)      Procese directe sunt acelea in care produsul finit se obtine din prelucrarea succesiva a unei materii prime de baza.

b)      Procese analitice se porneste de la o anumita materie prima de baza si, prin procese adecvate se obtine o mare varietate de produse finite.

c)      Procese sintetice produsul finit se obtine ca urmare a prelucrarii unui numar mare de materii prime si materiale.

D.    Dupa gradul de periodicitate, avem:

a)      Procese periodice sunt procese de executie a produselor in serie, sau in masa.

b)      Procese neperiodice aunt acele procese in care se fabrica produse unicate.

E. Dupa natura tehnologica a operatiilor efectuate:

a)      Procese cu caracter chimic sunt procese care se efectueaza in instalatii capsulate; sunt procese in care au loc reactii chimice, fizice, termochimice, elecrochimice.

b)      Procese de schimbare a configurasiei sau a formei

c)      Procese de asamblare au loc prin sudura, lituire, cand se asambleaza semifabricate.

d)      Procese de transport asigura deplasarea materialelor si a produselor de la un loc la altul in cadrul intreprinderii.


Principiile organizarii procesului de productie


Principiile organizarii procesului de productie sunt urmatoarele:

a)      Principiul ritmului care presupune ca toate operatiile procesului de productie sa se efectueze cu aceeasi cheltuiala de timp, de munca.

b)      Principiul proportionalitatii care se refera la asigurarea aceleiasi productivitati in unitatea de timp in toate verigile structurale ale intreprinderii.

c)      Principiul paralelismului care presupune executarea simultana a diferitelor parti componente ale produsului finit, a diferitelor faze sau operatii ale procesului de productie, in scopul reducerii la minimum a durtei ciclului de productie.

d)      Principiul liniei drepte care impune asigurarea celui mai scurt drum de trecere a materiei prime prin toate fazele si operatiile procesului de productie, pentru a fi transformata in produs finit.

e)      Principiul continuitatii ce inseamna inlaturarea sau reducerea la minimum admisibil a intreprinderilor de orice fel in executarea unui produs finit.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact