StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei
Trimite articolul prin email Structura de productie si conceptie : Managementul productiei Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Structura de productie si conceptieStructura de productie si conceptie


Prin structura de productie si conceptie a unei intreprinderi se intelege componenta sectiilor, atelierelor, laboratorului de control si cercetare, uzinelor, fabricilor, exploatarilor fara personalitate juridica, modul lor de amplasare in spatiu, precum si formele de cooperare dintre ele pe linia realizarii procesului de producti 919g63j e.

Verigile organizatorice ale structurii de productie si conceptie care functioneaza in cadrul intreprinderilor industriale sunt: sectia, atelierul, laboratorul de control si cercetare, uzinele, fabricile.

Sectia reprezinta unitatea structurala de baza a intreprinderii, distincta din punct de vedere administrativ si tehnico productiv, se creeaza daca volumul activitatii necesita cu putin trei ateliere de productie, sau daca seful indruma direct cel putin sase formatii de lucru, conduse fiecare de catre un maistru.

In functie de rolul pe care il au in procesul de productie se deosebesc: sectii de baza, auxiliare, de desevire si anexe (vezi Anexa nr. 2).

In cadrul sectiilor de baza se desfasoara procesul de productie specific ramurii respective, ca de exemplu, in industria textila sectiile: filare, tesut, finisaj. In functie de procesele care se desfasoara in cadrul sectiilor de baza, acestea, la randul lor, por fi: pregatitoare, prelucratoare, montaj finisare, probe incercari.

In cadrul sectiilor auxiliare se desfasoara procesele auxiliare care asigura conditiile favorabile necesare proceselor de productie, de baza si anume: productia de energie electrica si termica, productia de SDV-uri, reparatiile capitale la utilajele folosite in procesul de productie.

Sectiile de deservire executa anumite servicii atat sectiilor de baza, cat si celor auxiliare, cum ar fi: transportul intern de materii prime, materiale, semifabricate, SDV-uri, receptionarea, depozitarea si distribuirea materialelor.
Sectiile anexe au ca obiect de activitate valorificarea deseurilor rezultate din desfasurarea proceselor de productie de baza, ca de exemplu, in industria siderurgica din zgura se poate extrage fosforul.

Din punct de vedere structural sectiile cuprind ateliere si sectoare.

Atelierul se constituie daca exista cel putin patru formatii de lucru conduse fiecare de catre un maistru, sau daca volumul de munca necesita cel putin douazeci si cinci de persoane.

Locul de munca reprezinta acea parte din suprafata de productie in care un muncitor sau o formatie de muncitori executa anumite operatii de prelucrare a obiectelor muncii, de servire a procesului de producti 919g63j e, folosind utilajul si echipamentul tehnic corespunzator.

Dupa gama operatiilor care se efectueaza, locurile de munca pot fi specializate, cand in cadrul lor se presteaza una si aceeasi operatie, si universale, care cuprind o varietate de operatiuni.

Laboratorul de control si cercetare executa analize, probe, masuratori pentru determinarea calitatii materialelor, materiilor prime, produselor finite precum si lucrari cu caracter de studii si cercetare. Acestea se constituie daca volumul de munca necesita cel putin cinci persoane.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact