StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei

Innoirea produselor

Innoirea produselor


Procesul de innoire al produselor este conditionat de progresul stiintific si tehnic general si de potentialul economic si financiar al firmelor producatoare. Procesul de innoire se desfasoara in ritmuri diferite in functie de caracterul produselor, unele innoindu-se cu frecventa mare, altele la intervale mari de timp.






Gradul 656f56g de noutate al produselor

Gradul 656f56g de noutate este dat de modificarile pe care le prezinta produsul in raport cu oferta existenta. Intensitatea noutatii este maxima, atunci cand innoirea antreneaza modificarea tuturor componentelor calitative le produsului conferind acestuia o multitudine de noi insusiri. Ea scade treptat pe masura diminuarii numarului si marimii modificarilor suferite de produs, ajungand pana la schimbarea unui singur element.

Caracteristicile de noutate se atribuie cand : produsul apare absolut nou, deci nu a existat pe nici o piata ; produsul este nou pentru intreprindere, el inca nu e nou pentru piata; produsul nou se introduce pe o piata care nu a existat pana atunci.

Un produs nou prezinta una sau mai multe insusiri noi, un numar modificat de insusiri sau pune in valoare o insusire ce nu a fost cunoscuta, fata de produsele existente pe piata si/sau in consum.


Procesul de creatie a unui nou produs


Introducerea in abricatie a unui produs si lansarea pe piata a acestuia sunt procese de durata, complexe, precedate de operatiuni ce se desfasoara in anumite etape care trebuie parcurse intr-o succesiune bine stabilita.

Momentul de creatie este rezultatul imaginatiei si al actiunilor de cautare in domeniu. Ideile rezultate din aceasta faza sunt supuse unor procese succesive de selectie in vederea eliminarii variantelor ce nu intrunesc cerintele unui nou produs.

In aceasta etapa variantele de produs oferite sunt confruntate cu conditiile concrete de care dispune agentul producator ce vizeaza potentialul uman, material, financiar.

Ideea de produs este supusa analizei si confruntata cu cerintele pietii. Pentru o asemenea confruntare se stabileste o lista a criteriilor de selectie a variantei in postura de idee de creatie.

Criteriile ce stau la baza analizei sunt : tehnice, economico-financiare si de marketing.

Potrivit criteriilor tehnice variatia propusa este supusa analizei prin prisma performantelor pe care le va dobandi produsul nou privind : functionalitatea produsului, durabilitatea produsului, conditiile de intretinere si usurinta cu care se intretine daca resursele intreprinderii satisfac cerintele de folosinta a noului produs (materii prime, conditii tehnice si tehnologice, daca necesarul de forta de munca poate fi asigurat de acelasi categorii).



Potrivit criteriilor economico-financiare se urmareste daca noul produs se incadreaza in consumurile specifice de energie, materiale, daca noul produs va asigura rentabilitatea firmei, cand conditiile de executie se incadreaza in timpii de munca normati, daca firma dispune de resursele necesare pentru modificarea, introducerea noilor tehnologii, daca resursele permit incadrarea de forta de munca suplimentara.

Criteriile de marketing analizeaza daca  noul produs raspunde obiectivelor, strategiilor de piata propuse de firma, daca va dobandi o capacitate mai mare competitiva, daca prin intermediul noului produs, firma isi va imbunatati imaginea, daca produsul creat raspunde cerintelor consumatorilor, daca produsul prezinta elemente de noutate, daca e diferit fata de oferta existenta, daca conditiile pietei permit castigarea unui nou segment de piata, daca va contribui produsul la realizarea unui profit substantial.

Se fac estimari cu privire la durata existentei pe piata, se face o analiza a valorii produsului nou.

Paralel cu produsul se creeaza si ambalajul sau. « Vanzatorul mut », cum este numit in literatura de specialitate, ambalajul trebuie sa indeplineasca functia de protectie impotriva agentilor din mediul ambiant, sa asigure integrarea formei si produsului; sa permita folosirea, etansarea, depozitarea obiectelor ambalate in conditiile depozitului, independent de functia care trebuie sa detina datele ce sunt necesare pentru existenta produsului; pe ambalaj trebuie sa existe mentiunile de utilizare.


Testarea noului produs


Testarea reprezinta ultimul filtru prin care trebuie sa treaca prototipul noului produs. Testarea urmareste verificarea produsului sub raportul componentelor sale calitative ale destinatiilor pentru care este realizat si estimarea conditiilor cele mai favorabile necesare introducerii lui pe piata.

Operatiunea testarii comporta doua momente : testarea tehnica si testarea de acceptabilitate (de piata).

Testarea tehnica priveste respectarea parametrilor tehnico-functionali (materii prime, tipodimensiuni), se face in laborator, pe piste de incercare.

Testarea de acceptabilitate presupune urmari de piata pe baza carora sa se determine, cunoasca opiniile potentialilor cumparatori, maniera care trezeste interes. Se face o selectie a subiectilor, se stabileste un anumit esantion. Cu prilejul testarii de acceptare, subiectilor li se cere sa faca o evaluare globala asupra produsului sau una analitica pe grupe de caracteristici.

Pe baza acestor rezultate se accepta sau nu includerea in fabricatie, lansarea pe piata a produsului.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact