StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Casnicia - despre proprietatea privata - dispozitii generaleDispozitii generale
Dreptul de proprietate privata

Art.427 - (1) Proprietatea este dreptul de a folosi si dispune de un bun, in mod exclusiv si perpetuu, insa in limitele prevazute de lege.


(2) Proprietarul poate dispune 939f53j de bun prin efectuarea de acte care consuma in tot sau in parte substanta bunului, prin transmiterea dreptului sau prin oricare din modurile prevazute de lege si prin grevarea bunului cu orice drepturi reale.
Dobandirea dreptului de proprietate

Art.428 - (1) Dreptul de proprietate se poate dobandi, in conditiile legii, prin conventie, testament, mostenire legala, accesiune, uzucapiune, ocupatiune, precum si prin hotarare judecatoreasca, atunci cand aceasta este translativa de proprietate.


(2) In cazurile prevazute de lege, proprietatea se poate dobandi prin efectul unui act administrativ.


(3) Prin lege se pot reglementa si alte moduri de dobandire a dreptului de proprietate.


(4) In cazul bunurilor imobile, dreptul de proprietate se dobandeste prin inscriere in cartea funciara, cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege.
Actiunea in revendicare

Art.429 - (1) Proprietarul poate exercita actiunea in revendicare impotriva posesorului pentru a obtine, in temeiul recunoasterii dreptului, intrarea in posesiunea bunului revendicat.


(2) Actiunea in revendicare esteimprescriptibila, cu exceptia cazurilor in care prin lege se dispune altfel.


(3) Proprietarul poate intenta actiunea negatorie contra oricarei persoane care pretinde ca este titularul vreunui drept de superficie, uzufruct, uz, abitatie sau servitute; dreptul la actiune este imprescriptibil.
Restituirea cheltuielilor

Art.430 - (1) Proprietarul este obligat sa restituie posesorului cheltuielile necesare pe care acesta le-a avansat.


(2) Cheltuielile utile se restituie in limita sporului de valoare, daca prin lege nu se prevede altfel.


(3) Proprietarul nu este dator sa acopere cheltuielile voluptuarii. Posesorul are insa dreptul de a-si insusi lucrarile efectuate cu aceste cheltuieli numai daca prin aceasta bunul nu se deterioreaza.
Reguli aplicabile proprietatii publiceArt.431 - Daca prin lege nu se dispune altfel, dispozitiile prezentului titlu se aplica si proprietatii publice, insa numai in masura in care sunt compatibile cu aceasta din urma.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact