StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Responsabilitatea parinteasca - decaderea din exercitiul drepturilor parintesti

Decaderea din exercitiul 232c22c drepturilor parintesti
Conditii Art.387 - (1) Instanta, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul 232c22c drepturilor parintesti, daca prin relele tratamente aplicate copilului, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtare abuziva ori prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti pune in pericol sanatatea, securitatea sau dezvoltarea copilului.


(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor, pe baza raportului referitor la ancheta psihosociala a copilului. Participarea procurorului este obligatorie.
Intinderea decaderii

Art.388 - Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii hotararii, afara de cazul in care prin hotararea judecatoreasca se limiteaza numai la anumite drepturi parintesti ori numai la anumiti copii.
Obligatia de intretinere

Art.389 - Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti nu scuteste parintele de obligatia sade a da intretinere copilului.
Instituirea tutelei

Art.390 - In cazul in care, dupa decaderea din exercitiul 232c22c drepturilor parintesti, copilul se afla in situatia de a fi lipsit de ingrijirea ambilor parinti, se va institui tutela.
Ridicarea masurii decaderii

Art.391 - (1) Instanta va reda parintelui exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat imprejurarile care au dus la decaderea din exercitiul acestora si daca sanatatea, securitatea si dezvoltarea copilului nu mai sunt puse in pericol.


(2) Pana la solutionarea cererii, instanta poate ingadui parintelui sa pastreze legaturi personale cu copilul, dacaaceasta este in interesul superior al copilului.


(3) Drepturile parintesti nu vor putea fi insa redate parintelui in cazul in care copilul a fost incredintat in vederea adoptiei.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact