StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Apelul



APELUL



Apelul este o cale ordinara de atac prin intermediul careia oricare dintre parti poate solicita unei jurisdictii superioare reformarea hotararii pronuntate de instanta de fond .

Apelul este o cale de atac ordinara, devolutiva, de reformare si suspensiva de executare .

Codul de procedura civila nu reglementeaza in mod distinct si special conditiile de fond si de forma ale apelului .

In privinta subiectelor apelului sunt intru 525c27f totul aplicabile dispozitiile si regulile de drept comun privitoare la exercitarea actiunii civile .

Subiectele principale si indispensabile ale apelului sunt partile intre care s-a declansat litigiul in fata instantei de judecata. Partea care declara apel va purta denumirea de apelant, iar partea adversa pe aceea de intimat .

Tertele persoane introduse in proces dobandesc calitatea de parti in proces si sunt indreptatite sa exercite calea de atac a apelului .

De asemenea, dreptul de a apela o hotarare este recunoscut si creditorilor chirografari . Acelasi drept este recunoscut in doctrina si dobanditorilor cu titlu particular .

In dreptul comun regula ramane aceea ca tertele persoane, care nu au participat la judecata in fata primei instante, nu pot exercita calea de atac a apelului .

Dreptul procurorului de a exercita caile legale de atac nu este conditionat sau limitat in nici un mod .Prin urmare , procurorul poate exercita calea apelului indiferent daca a participat sau nu la judecata in prima instanta si chiar daca actiunea are un caracter strict personal .

In mod firesc exercitiul dreptului de apel trebuie sa fie limitat in timp . " Termenul de apel este de 15 zile de la comunicarea hotararii redactate, daca legea nu dispune astfel " . De la aceasta regula exista si exceptii . Astfel, de pilda, termenul pentru exercitarea apelului impotriva ordonantei presedintiale este de 5 zile , termenul de apel impotriva hotararii de divort este de 30 de zile , iar impotriva ordonantei de adjudecare de 40 de zile .



Termenul de apel, fiind un termen imperativ si de decadere, curge continuu, fara sa fie susceptibil de intrerupere si suspendare .

Elementele pe care trebuie sa le cuprinda o cerere de apel sunt statornicite in mod expres in art.287 alin.1 C. proc. civ., astfel cum acest text a fost modificat prin Ordonanta nr.13/1998 .

Apelul declarat de partea interesata produce unele efecte procedurale importante . Ele se refera la suspendarea executarii hotararii , investirea instantei superioare si devolutiunea cauzei in fata instantei competente a statua asupra caii de atac .

" Apelul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea

nulitatii " .

Dupa primirea dosarului, presedintele instantei de apel trebuie sa ia unele masuri pregatitoare pentru solutionarea cauzei in sedinta publica .

De asemenea, presedintele va dispune sa se comunice intimatul, o data cu citatia, o copie de pe cererea de apel .

Daca intimatul nu a primit motivele de apel in termenul prevazut el va putea cere la prima zi de infatisare un termen inauntrul caruia sa depuna la dosar intampinare .

In ipoteza in care intimatul lipseste la prima zi de infatisare si instanta constata ca motivele de apel nu au fost comunicate , va dispune amanarea cauzei si efectuarea comunicarii .

" Instanta de apel va putea incuviinta refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanta. Precum si administrarea altor probe, daca le considera necesare pentru solutionarea cauzei " .

Judecata in fata instantei de apel se finalizeaza, in principiu, printr-o decizie de admitere sau de respingere a caii de atac .

In cazul admiterii apelului instanta poate dispune modificarea sau desfiintarea hotararii atacate .

Cazurile in care instanta de apel poate dispune desfiintarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanta sunt strict determinate in C. proc. civ.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact