StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Capacitatea de exercitiu a persoanei fizice

CAPACITATEA DE EXERCITIU A PERSOANEI FIZICE


NOTIUNEA CAPACITATII DE EXERCITIU A PERSOANEI FIZICE SI CARACTERELE JURIDICE ALE ACESTEIA


Capacitatea de exercitiu este o componenta a capacitatii civile a individului si consta in aptitudinea acestuia de a dobandi si exercita drepturi subiective civile si de a-si asuma si executa obligatii civile, prin incheierea unor acte juridice de natura civila. Definitia rezulta din art. 636h71g 5 alin. 3 din decretul nr. 31/1954.

O persoana se poate gasi in trei ipostaze, si anume: 1. lipsita de capacitate de exercitiu (in cazul minorului sub 14 ani si in cazul alienatilor si debililor mintal, pusi sub interdictie judecatoreasca); 2. cu capacitate de exercitiu restransa (in cazul minorilor intre 14-18 ani) si 3. cu capacitate de exercitiu deplina (la implinirea varstei de 18 ani sau, exceptional, femeia casatorita dobandeste capacitate de exercitiu deplina la 16 ani chiar la 15 ani).

Caracterele juridice ale capacitatii de exercitiu sunt: 1) legalitatea; 2) generalitatea; 3) inalienabilitatea; 4) intangibilitatea si 5) egalitatea.


ANALIZA CAZURILOR IN CARE LIPSESTE CAPACITATEA DE EXERCITIU


Nu au capacitate de exercitiu minorul care nu a implinit varsta de 14 ani si persoana pusa sub interdictie judecatoreasca (art. 11 alin. 1 din Decretul nr. 31/1954).

Persoanele fizice lipsite de capacitatile de exercitiu beneficiaza de ocrotire legala) in sensul ca actele juridice sunt incheiate de reprezentantii legali ai acestora (parintii, tutorele sau curatorul persoanei lipsite de capacitate de exercitiu). Persoanele fizice lipsite de capacitate de exercitiu pot sa incheie singure acte de conservare care nu le vatama interesele (somatia, punerea pecetilor, inscrierea unui privilegiu sau a unei ipoteci, intreruperea prescriptiei si acte marunte zilnice, pentru nevoile obisnuite cum ar fi cumpararea unor bunuri cu o valoare redusa).
CAPACITATEA DE EXERCITIU RESTRANSA


Aceasta reprezinta aptitudinea minorului cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani de a dobandi si exercita anumite drepturi civile si de a-si asuma si executa obligatii civile, prin incheierea personal a anumitor acte juridice civile.

Sediul materiei este reprezentat de art. 9 din Decretul nr. 31/1954, text coroborat cu art. 105 alin. 2, 133 alin. 1 si 2 din Codul familiei si cu art. 10 alin. 4 din Decretul nr. 31/1954.

Capacitatea de exercitiu restransa se dobandeste la implinirea varstei de 14 ani.

Capacitatea de exercitiu restransa inceteaza:

la implinirea de catre minor a varstei de 18 ani;

in cazul femeii casatorite, chiar de la varsta de 15 sau de 16 ani;

daca minorul este pus sub interdictie;

la decorul minorului intre 14 si 18 ani.


CAPACITATEA DE EXERCITIU DEPLINA


Capacitatea de exercitiu deplina se dobandeste la implinirea varstei de 18 ani, iar in cazul femeii care se casatoreste inainte de implinirea acestei varste, de la 16 ani sau chiar de la 15 ani (art. 8 alin. 3 din decretul nr. 31/1954 coroborat cu art. 4 din Codul familiei).

Capacitatea de exercitiu deplina inceteaza prin: a) moartea persoanei; b) prin punerea sub interdictie judecatoreasca sau c) prin anularea casatoriei inainte ca femeia sa fi implinit 18 ani.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact