StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Controversa privind efectul prescriptiei extinctive

Controversa privind efectul prescriptiei extinctive


237. Preliminarii. Analiza naturii juridice a prescriptiei extinctive a adus in discutie si aspecte privind efectul acesteia in dreptul civil, cele doua probleme fiind interdependente. Pe de alta parte, analiza efectului prescriptiei extinctive cauta raspuns la intrebarea: ce se stinge ca urmare a actiunii acestei prescriptii? In doctrina nu exista un punct de vedere unitar in legatura cu solutionarea acestei probleme.


238. Originea controversei. Disputa doctrinara cu privire la ce se stinge prin prescriptia extinctiva isi are originea in dispozitiile contradictorii ale Codului civil, privitoare la aceste aspect. Astfel, mai intai, art. 1091 si art. 1837 C.civ. enumera prescriptia printre modurile de stingere a obligatiilor civile, iar pe de alta parte art. 1890, art. 1900, art. 1903, art. 1904 din acelasi cod se refera la prescriptia actiunilor . Asadar, daca primele texte dispun ca prescriptia extinctiva stinge obligatia civila si, bineinteles, pe cale de consecinta, si dreptul subiectiv civil corelativ, celelalte texte au in vedere numai stingerea dreptului la actiune in justitie si arata ca dreptul subiectiv civil ramane neatins, fiind numai lipsit de mijlocul juridic sanctionator.

In acest cadru juridic, anterior Decretului nr. 167/1958, dominanta doctrinei a fost aceea ca ceea ce se stinge prin prescriptie este obligatia civila si dreptul subiec­tiv, cu precizarea ca obligatia se stinge ca obligatie civila, dar se conver­teste in una naturala, lipsita de posibilitatea executarii pe cale fortata

Decretul nr. 167/1958 se refera, in terminis, in art. 1 alin. (1), la dreptul la actiune ("avand un obiect patrimonial se stinge prin prescriptie daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege"), iar nu la "dreptul subiectiv" ori la "obligatie", dar controversa cu privire la efectul prescriptiei extinctive a conti­nuat, formulandu‑se mai multe puncte de vedere.


239. Opinii. Intr‑o opinie, ramasa izolata, s‑a sustinut (ca si in sistemul Codului civil) ca prin prescriptie se stinge chiar dreptul subiectiv civil si obligatia corelativa, deoarece este de neconceput supravietuirea dreptului subiectiv civil dupa ce se stinge posibilitatea ocrotirii lui pe calea constrangerii statale. Lipsit de dreptul material la actiune - elementul constrangerii - el nu mai poate fi un drept subiectiv in sens tehnic

Intr‑o alta opinie, se considera ca, pentru dreptul civil, prescriptia extinctiva este o sanctiune indreptata impotriva pasivitatii titularului dreptului subiectiv civil, care in cazul dreptului de creanta si dreptului real accesoriu stinge acea com­ponenta a dreptului la actiune care este posibilitatea titularului de a obtine obligarea subiectului pasiv la executarea obligatiei corelative sau la recu­noasterea dreptului subiectiv contestat, iar in cazul dreptului real principal (sau a unui drept subiectiv nepatrimonial prescriptibil extinctiv) stinge insusi dreptul subiectiv civil


Articolul 1890 C.civ.: ,,Toate actiunile atat reale, cat si personale, pe care legea nu le‑a declarat neprescriptibile si pentru care n‑a defipt un termen de prescriptie, se vor prescrie in treizeci de ani, fara ca cel ce invoca aceasta prescriptie sa fie obligat a produce un titlu, si fara sa i se poata opune reaua‑credinta"; art. 1900 C.civ.: ,,Actiunea pentru nulitate sau pentru stricarea unei conventii, se prescrie prin 10 ani, in toate cazurile cand legea nu dispune altfel "; art. 1903 C.civ.: "Actiunea maistrilor si instructorilor de stiinte sau de arte, pentru lectiile ce dau lunar; a ospatarilor si gazduitorilor, pentru nutrirea si locuirea ce procura, si a oamenilor cu ziua, pentru plata zilelor, a materiilor de dansii procurate si a simbriilor, se prescriu prin sase luni"; art. 1904 C.civ.: ,,Actiunea medicilor, chirurgilor si a apotecarilor, pentru vizite, operatii si medicamente; a neguta­torilor, pentru marfurile ce vand la particularii care nu sunt negutatori; a directorilor de pensioane, pentru pretul pensiunii scolarilor lor, maistri, pentru pretul ucenicilor; a servitorilor care se tocmesc cu anul, pentru plata simbriei lor, se prescriu printr‑un an".

M. Cantacuzino, Curs de drept civil, ed. a II‑a, Ed. Ramuri, Craiova, f.a., p. 523 si urm.; C. Hamangiu, I. Rosetti‑Balanescu, Al. Baicoianu, Tratat de drept civil roman, vol. II, Ed. Nationala Bucuresti, 1928, p. 717‑719.

I. Kesler (I), C. Oprisan (II), Prin prescriptia extinctiva nu se stinge oare insusi drep­tul civil subiectiv? J.N. nr. 4/1961, p. 32‑48; E. Safta‑Romano, Probleme teoretice si prac­tice actuale din domeniul prescriptiei extinctive (I), Dreptul nr. 9‑12/1990, p. 113‑114.

G. Boroi, Drept civil. Partea generala. Persoanele, 2001, p. 257‑258.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact