StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Interdictia de a dovedi cu martori actele juridice cu o valoare mai mare de 250 de lei

Interdictia de a dovedi cu martori actele juridice cu o valoare mai mare de 250 de lei


201. Reglementare si continut. Potrivit art. 1191 alin. (1) C.civ., "Dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar si pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata".

Aceasta regula inlatura, de prin 444h79e cipiu, marturia ca mijloc de proba al existentei unui act juridic, daca obiectul sau are o valoare mai mare decat plafonul legal. Ea se aplica tuturor actelor juridice, unilaterale sau bilaterale, prin care se stabilesc raporturi juridice ori se recunosc, se confirma, se modifica, se transmit sau se sting raporturi juridice preexistente


202. Jurisprudenta Curtii Constitutionale. In jurisprudenta sa Curtea Consti≠tutionala a aratat ca "o suma sau o valoare a obiectului actului juridic atat de redusa este explicata constant prin dorinta legiuitorului de a obliga partile care incheie acte juridice sa le constate in forma scrisa, care asigura certitudinea si stabilitatea raporturilor juridice pe care le creeaza.

Desigur, valoarea de astazi, care nu a mai fost modificata din anul 1952, este modica, dar chiar intr‑o viitoare reglementare, fata de scopul legiuitorului, este de presupus ca ea nu va fi foarte mare. Pe de alta parte, este firesc ca aceasta valoare sa fie modificata, uneori, in raport de inflatie. Toate aceste aspecte vizeaza insa politica si tehnica legislativa, nicidecum constitutionalitatea dispozitiilor inscrise in art. 1191 C.civ."


203. Evaluarea obiectului actului juridic civil. Evaluarea obiectului se face in momentul incheierii actului, pentru ca in acest moment partile trebuie sa stie daca este necesara sau nu preconstituirea inscrisului, iar nu in momentul introducerii cererii de chemare in judecata



Potrivit art. 1192 C.civ., actul juridic poate fi probat cu martori daca plafonul legal este depasit numai "prin unirea capitalului cu dobanzile". In continuare, art. 1193‑1196 C.civ. stabilesc o serie de restrictii pentru a se evita eludarea regulii impuse de art. 1191 alin. (1) C.civ. prin fragmentarea creantei, restran≠gerea obiectului cererii sau introducerea unor cereri succesive.




Plenul Trib. Suprem, Decizia de indrumare nr. 7/1961, C.D. 1961, p. 16.

Decizia nr. 21/1997 (M. Of. nr. 254 din 26 septembrie 1997); Decizia nr. 213/1998 (M. Of. nr. 79 din 19 februarie 1998). A se vedea E.C. Mogarzan, Consecinte ale majo≠rarii de lege ferenda a plafonului valoric pentru admisibilitatea probei cu martori prevazut de Codul civil, Dreptul nr. 1/1999, p. 14 si urm.

D. Alexandresco, op. cit., vol. VII, p. 259; V.M. Ciobanu, Tratat teoretic si practic de procedura civila, vol. II, 1997, p. 188; G. Boroi, Codul de procedura civila comentat si adnotat, 2001, p. 390.



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact