StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Organele conventionale avand competente in domeniul drepturilor omului

Organele conventionale avand competente in domeniul drepturilor omului


Aceste organe sunt create de tratatele internationale multilaterale cu vocatie universala corespunzatoare, adoptate in cadrul O.N.U., cu exceptia Pactului international relativ la drepturile economice, sociale si culturale.

Sub aspectul naturii lor, toate aceste organe sunt independente, fiind compuse din experti independenti, iar nu din reprezentanti ai statelor.

In ceea ce priveste rolul lor, toate sunt organe de protectie a drepturilor omului.

Din punct de vedere al competentei teritoriale, toate aceste organe au competenta universala. Din punct de vedere al competentei materiale, ele sunt competente pentru drepturile prevazute in tratatul international care le-a constituit.


Comitetul Drepturilor Omului

Comitetul Drepturilor Omului este creat de Pactul international relativ la drepturile civile si politice si are competentele prevazute de acesta si de cele doua Protocoale facultative la Pact. Comitetul Drepturilor Omului este organul conventional cu competenta teritoriala universala si competenta materiala generala in domeniul drepturilor omului.

Comitetul Drepturilor Omului se compune din 15 membri, care sunt alesi si actioneaza cu titlu individual.

Comitetul Drepturilor Omului are rolul de a asigura respectarea drepturilor omului consacrate de Pactul international relativ la drepturile civile si politice si de cele doua Protocoale facultative.

Mijloacele procedurale pentru indeplinirea rolului Comitetului Drepturilor Omului sunt urmatoarele: controlul prin rapoarte; controlul pe calea comunicarilor statale; controlul pe calea comunicarilor individuale.

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale este creat de Conventia internationala asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare rasiala si are competentele prevazute de aceasta. Conventia este primul tratat international care prevede crearea unui organ international specializat in protectia drepturilor omului.

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale este organul conventional cu competenta teritoriala universala si competenta materiala specializata in domeniul eliminarii discriminarii rasiale.

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale se compune din 18 experti care isi exercita functiile cu titlu individual.

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale are rolul de a asigura respectarea drepturilor omului consacrate de Conventie.

Mijloacele procedurale pentru indeplinirea rolului Comitetului pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale sunt urmatoarele: controlul prin rapoarte; controlul pe calea comunicarilor statale; controlul pe calea comunicarilor individuale.Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii fata de Femei

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii fata de Femei este creat de Conventia asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare fata de femei si are competentele prevazute de aceasta.

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii fata de Femei este organul conventional cu competenta teritoriala universala si competenta materiala specializata in domeniul eliminarii discriminarii fata de femei.

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii fata de Femei de compune din 23 experti, care isi exercita functiile cu titlu personal.

Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii fata de Femei are rolul de a asigura respectarea drepturilor omului consacrate de Conventie.

Mijlocul procedural pentru indeplinirea rolului Comitetului pentru Eliminarea Discriminarii fata de Femei este controlul prin rapoarte.

Comitetul contra Torturii

Comitetul contra Torturii este creat de Conventia contra torturii si altor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante si are competentele prevazute de aceasta.

Comitetul contra Torturii este organul conventional cu competenta teritoriala universala si competenta materiala speciala in domeniul dreptului de a nu fi supus la tortura ori la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante.

Comitetul contra Torturii de compune din expertii, care isi exercita functiile cu titlu personal.

Comitetul contra Torturii are rolul de a asigura respectarea drepturilor omului consacrate de Conventie.

Mijloacele procedurale pentru indeplinirea rolului Comitetului contra Torturii sunt urmatoarele: controlul prin rapoarte; controlul prin anchete; controlul pe calea comunicarilor statale; controlul pe calea comunicarilor individuale.

Comitetul Drepturilor Copilului

Comitetul Drepturilor Copilului este creat de Conventia relativa la drepturile copilului si are competentele prevazute de aceasta.

Comitetul Drepturilor Copilului este organul conventional cu competenta teritoriala universala si competenta materiala speciala in domeniul drepturilor copilului.

Comitetul Drepturilor Copilului se compune din expertii care isi exercita functiile cu titlu personal.

Comitetul Drepturilor Copilului are rolul de a asigura respectarea drepturilor omului consacrate de Conventie.

Mijlocul procedural pentru indeplinirea rolului Comitetului Drepturilor Copilului este controlul prin rapoarte.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact