StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Aspecte generale - cauze care inlatura raspunderea penala

ASPECTE GENERALE - CAUZE CARE INLATURA RASPUNDEREA PENALA

a) Consideratii preliminare

Ordinea de drept se realizeaza in cea mai mare parte prin respectarea de buna voie de catre majoritatea membrilor societatii a prescriptiilor legii penale. In cazul incalcarii regulilor de conduita prescrise (recomandate), ordinea de drept penal se realizeaza prin intermediul declansarii raporturilor de coercitie, care au ca obiect tragerea infractorilor la raspundere penala si sanctionarea lor. Odata de 545j95f clansata, prin savarsirea infractiunii, raspunderea penala constand in obligatia infractorilor de a suferi rigorile legii penale nu mai poate fi oprita sub nici o forma, constrangerea penala fiind imperativa.

Inevitabilitatea raspunderii penale este un principiu al institutiei ca atare, principiu care evidentiaza aspectul de constrangere al raspunderii penale care se materializeaza in dreptul si obligatia statului de a aplica pedeapsa sau alte sanctiuni penale persoanelor care au savarsit infractiuni.

Fara inevitabilitatea raspunderii penale, intregul mecanism al reglementarii juridice a relatiilor de aparare sociale ar deveni inoperant, autoritatea legii ar fi grav compromisa, iar ordinea de drept n-ar putea fi restabilita.

In planul dreptului procesul penal, inevitabilitatea raspunderii penale se exprima sub forma principiului oficialitatii penale.

De la aceasta ordine si logica a desfasurarii posibile a etapelor de realizare a ordinii de drept penal pot aparea insa si exceptii in cazul acelor situatii, stari sau imprejurari ulterioare savarsirii infractiunii, care sub raportul principiilor si cerintelor generale de politica penala, fie ca nu mai fac oportuna, fie ca nu mai fac necesara tragerea la raspundere penala a infractorului.

A miza doar pe exigenta in materia raspunderii penale, institutie care, prin excelenta, are multiple valente educative, ar fi insa o solutie unilaterala si simplista. Este cunoscut ca in domeniul formarii sau corijarii unei conduite, exigenta, care presupune inclusiv sanctiuni, este necesara, dar tot atat de adevarat este ca in multe situatii clementa, mai ales atunci cand este intemeiata, contribuie si ea la realizarea obiectivului propus. Abordand problemele in alt plan, nu trebuie omis ca dreptul penal si raspunderea penala sunt instrumente principale ale politicii penale ori, in cadrul unei politici penale flexibile, statul trebuie sa-si creeze instrumente adecvate care sa-i permita sa renunte la dreptul sau de a trage la raspundere, daca apreciaza ca in anumite momente, situatii sau conditii acest lucru este oportun.
a)          Notiunea si scopul cauzelor care inlatura raspunderea penala


Prin cauze care inlatura raspunderea penala se inteleg acele stari, situatii sau imprejurari posterioare savarsirii infractiunii, reglementate expres de lege, in prezenta carora se stinge dreptul statului de a mai trage la raspundere penala pe infractor, obligatia acestuia din urma de a se mai supune raspunderii penale si pedepsei pentru infractiunea savarsita fiind inlaturata.

Ele se intemeiaza pe anumite realitati care se pot ivi in legatura cu aplicarea sanctiunilor penale si care, din punct de vedere social-uman si politic penal, trebuie sa fie luate in seama la realizarea unei juste si utile represiuni.

Aceste cauze se deosebesc de cauzele care inlatura caracterul penal al faptei. Ambele categorii de fapte presupun savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. Dar daca din ipoteza existentei uneia dintre cauzele care inlatura caracterul penal, ilicitul penal lipseste si implicit, temeiul raspunderii, cauzele care inlatura raspunderea penala presupun existenta ilicitului penal pe care il pun insa la adapost de constrangerea juridica penala.

Cauzele care inlatura raspunderea penala nu se confunda nici cu dezincriminarea, deoarece ele inlatura raspunderea penala in raport cu trecutul deci, pentru fapte savarsite, in vreme ce dezincriminarea produce efecte si pentru trecut, dar mai ales pentru viitor.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact