StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Interceptarea, inregistrarea audio la cerere persoanei vatamate

Interceptarea, inregistrarea audio la cerere persoanei vatamate


1. Precizari prealabile


Exista situatii cand diferite infractiuni pot fi savarsite sau pot fi pregatite prin folosirea mijloacelor de comunicatie (exemplu: santajul prevazut de art. 194 Cod penal, cand inf 131c21b ractorul obtine folosul injust prin constrangerea partii vatamate printr-un mijloc de telecomunicatie; lipsirea de libertate in mod ilegal prevazuta de art. 189 Cod penal, cand prin mijloace de telecomunicatii se cere partii vatamate obtinerea folosului material sau a oricarui alt avantaj; luare si dare de mita, prevazute de art. 254 si 255 Cod penal, traficul de influenta prevazut de art. 257 Cod penal, primirea de foloase necuvenite prevazute de art. 256 Cod penal si altele) si partea vatamata pentru a putea dovedi manifestarile infractorului care initiaza infractiunea, o pregateste si o comite in dauna sa, solicita sa-i fie interceptate si inregistrate convorbirile ce-i sunt adresate.

Pentru aceste situatii, legiuitorul a prevazut in art. 911 al. 6 Cod de procedura penala, posibilitatea ca la cererea motivata a persoanei vatamate sa fie interceptatesi inregistrate comunicarile ce-i sunt adresate, cu autorizarea instantei de judecata.


2. Subiecti


persoana vatamata a unei manifestari infractionale care se pregateste ori savarseste prin folosirea mijloacelor de comunicare (exemplu: telefon, fax, etc.);

instanta de judecata

subiecti ocazionali reprezentand agenti ai organelor raspunzatoare de aplicarea legii penale care detin mijloacele adecvate efectuarii activitatii de interceptare si inregistrare, ori agenti ai caror institutii de profil pe care instanta de judecata ii asimileaza si insarcineaza pentru activitatile respective.

3. Continutul reglementarii


Conditii privind latura substantiala


sunt conditiile prevazute in art. 911 al. 1 Cod de procedura penala, adica: sa existe date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni; sa priveasca o infractiune dintre cele pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu; sa se impuna pentru aflarea adevarului.
3.2. Conditii privind latura formala


1) Cererea pentru autorizarea interceptarii si inregistrarii

Initiativa interceptarii si inregistrarii audio apartine persoanei vatamate prin pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu si se materializeaza printr-o cerere motivata adresata instantei de judecata, mai precis presedintelui instantei competente sa judece infractiunea in prima instanta.

Din continutul cererii motivate trebuie sa rezulte: numele, prenumele, adresa, numarul telefonului sau faxului persoanei vatamate, in ce consta vatamarea care i se aduce prin comunicarile care ii sunt adresate, orice element de fapt legat de vatamarea respectiva care poate conferi utilitatea folosirii procedeelor probatorii solicitate prin cerere, alte date si indicii temeinice in legatura cu respectiva manifestare vatamatoare.


2) Autorizarea

Presedintele instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, primind cererea motivata a persoanei vatamate o examineaza, analizeaza starea de fapt rezultata din cuprinsul cererii, apreciaza asupra admisibilitatii acesteia si decide asupra admiterii ori respingerii printr-o incheiere motivata care, in caz de admitere, va cuprinde elementele prevazute de art. 911 art. 7.

In situatia admiterii cererii, emite actul de autorizare prin care dispune organelor specializate sau subiectilor ocazionali efectuarea interceptarii si inregistrarii, comunicandu-le un exemplar al actului emis. Se comunica si persoanei vatamate imprejurarea admiterii ori respingerii cererii motivate formulate.

Rezultatul interceptarii si inregistrarii se valorifica in aceeasi maniera si in celelalte cazuri de folosire a acestor procedee probatorii, inscrisurile si obiectele care materializeaza activitatea avand valoarea probanta recunoscuta celorlalte mijloace de proba prevazute de lege.

Actele referitoare la interceptarea si inregistrarea solicitata motivat de persoana vatamata sunt supuse acelorasi reguli si conditii exprimate in capitolele anterioare ale prezentei lucrari.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact