StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » dreptul mediului inconjurator
Trimite articolul prin email Fenomenul de poluare : Dreptul mediului inconjurator Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Fenomenul de poluareFENOMENUL DE POLUARE


1. Consideratii introductive
Mediul si factorii de mediu sunt afectati in cea mai mare masura de poluare, capabila sa afecteze si sa deterioreze echilibrul ecologic.
Mult timp, toate vietuitoarele de pe Pamant au convietuit intr-un echilibru ecologic ce a constituit conditia esentiala a existentei si continuitatii vietii. Omul a intervenit asupra ecosistemului existent, transformandu- l potrivit nevoilor si intereselor sale. Paralel cu crearea mediului artificial, ca rezultat al agresiunii activitatilor umane, calitatea mediului natural s-a degradat treptat.
Cu privire la rolul si responsabilitatea omului in degradarea mediului, in ruperea echilibrului ecologic, in literatura de specialitate s-au conturat o serie de pareri.
Echilibrul ecologic actual este afectat de o multitudine de cauze, aflandu-se la polul opus poluarii. Reprezentand echilibrul care trebuie sa se mentina in cadrul b 343b13d iodiversitatii, echilibrul ecologic este dereglat atat de fenomene naturale (cutremure, inundatii, eruptii vulcanice, alunecari de teren, tornade etc. ), cat si prin activitati umane.

2. Definitia notiunii de poluare
Cuvantul 'poluare' provine din latinescul 'poluorae' care inseamna a murdari, a pangari, a profana. Acest cuvant desemneaza actiunea prin care omul isi degradeaza (murdareste) mediul sau de viata. Aceasta caracteristica a omului este o lege naturala generala, dupa care toate fiintele produc deseuri care, neeliminate din mediul lor le fac imposibila activitatea si chiar viata lor.
Legea mediului nu defineste termenul de poluare, dar il defineste pe cel de poluant si stabileste cauzele poluarii prin enumerarea poluantilor.
Legea nr.137/1995 republicata in 2000, in aneza nr.1, defineste poluarea mediului in sensul ca aceasta reprezinta alterarea caracteristicilor fizico -chimice si structurale ale componentelor naturale ale mediului, reducerea diversitatii si productivitatii biologice a ecosistemelor, afectarea echilibrului ecologic si a calitatii vietii cauzate de poluarea apei, aerului, solului, gospodarirea si valorificarea deficitara a resurselor, amenajarea necorespunzatoare a teritoriului, etc.
Pe cale de interpretare, rezulta ca, poluarea se produce datorita depasirii limitelor administrabile de acumulare a substantelor toxice.
Asadar, poluarea este procesul de alterare a mediilor biotice si abiotice, a mediului natural si a mediului artificial, prin activitati umane sau ca rezultat al fenomenelor naturale. Poluarea reprezinta in acelasi timp si o violare a dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos, fapta pentru care poluatorul trebuie sa plateasca.
Anexa nr.1 din Legea protectiei mediului intitulata 'intelesul unor termeni in sensul prezentei legi' defineste poluantul ca fiind 'orice substanta solida, lichida, sub forma gazoasa sau de vapori, ori sub forma de energie () care introdusa in mediu, modifica echilibrul constituentilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale.'
Articolul 1 din Regulile de la Montreal (1982) , definesc poluarea ca fiind 'orice introducere de catre om in mediu, direct sau indirect, a unor substante sau energii cu efecte vatamatoare, de natura sa puna in pericol sanatatea omului, protectia resurselor biologice, ecosistemele si proprietatea materiala, sa diminueze bunastarea sau sa impiedice alte utilizari legitime ale mediului'.
Uniunea Europeana defineste poluarea (in cadrul unei Directive emise in 1993 pentru aplicarea art.35 din Tratatul de la Maastricht), ca fiind activitatea prin care omul introduce direct sau indirect in mediu, substante solide, lichide, gazoase, sub forma de energie, vapori sau zgomote ce cauzeaza deteriorarea resurselor, a ecosistemelor, a peisajului, proprietatii si sanatatii umane.
In doctrina exista si opinia dupa care, poluarea este actiunea de intoxicare produsa de poluanti, sub forma de substante sau energii, in cantitati ce depasesc anumite limite si care pun in pericol sanatatea, viata umana si animala, mediul in general.
Pana la inceputul secolului al XVIII-lea civilizatiile au fost preponderent agricole, resursele erau suficiente si regenerabile, pamantul reprezenta baza economiei, iar rezidurile se reintegrare in mediu prin transformare moderata.
Datorita consecintelor economice, sociale si umane pe care le produce dar si a sferei de raspandire a acestora, poluarea constituie o problema cu implicatii nationale dar si internationale.

3. Cauzele poluarii
Studiile efectuate la nivel mondial, dar si la nivel continental si regional au identificat numeroase probleme majore ale mediului care efectueaza toate componentele sale.
Sursele de poluare s-au inmultit cu dezvoltarea si modernizarea vietii sociale si economice determinand si sporirea si diversificarea formelor de poluare a tuturor componentelor mediului.13
Dupa natura poluantului care o produce, poluarea poate fi: poluare naturala si poluare artificiala. De asemenea, poluarea se poate clasifica si in: poluare fizica, chimica, biologica, estetica, electromagnetica.
Principalele cauze care au efecte negative asupra mediului prin poluare sunt:
a. Efectele negative asupra mediului produse de aplicarea cuceririlor revolutiei tehnico-stiintifice , datorita faptului ca: stiinta fie n-a putut sa prevada la un moment dat eventualele efecte negative, fie desi a prevazut aceste consecinte negative nu a putut stabili cu exactitate gravitatea lor, ori desi a prevazut efectele negative, acestea nu pareau iminente sau grave; 14
Pentru realizarea obiectivelor progresului tehnico-stiintific, omul a transformat in mod substantial mediul sau natural, a exploatat si utilizat excesiv si irational materiile prime si natura in general, cu consecinte nefaste asupra echilibrului ecologic. De aceea, se impune efectuatea de studii de prognoze privind cresterea economica si progresul tehnic in sectoare ce influenteaza calitatea mediului, privind consumul de resurse naturale corelat cu regenerarea acestora.
b. Criterii de economicitate gresit intelese, neinsotite de investitii necesare prevenirii poluarii - conceperea si realizarea de productii bazate pe interesul obtinerii de profituri mari cu ignorarea cerintelor legale referitoare la protectia mediului, considerandu- se ca este mai avantajoasa plata amenzii pentru poluare, decat investirea in luarea masurilor pentru prevenirea ei;
c. Explozia demografica, cresterea populatiei globului, reprezinta un alt factor ce influenteaza direct, imediat si pe termen lung mediul prin degradarea unor sisteme ecologice implicate in productia agricola, prin cresterea cerintelor de hrana, de locuinte, de locuri de munca, de mijloace de transport, de surse de energie etc;
Se prevede ca pana in 2020 populatia Globului va dupa depasi 8 miliarde. Cresterea populatiei insotita de modele de consum neviabile, exercita influente negative, presiuni asupra aerului, apei, solului, energiei si altor resurse naturale. De aceea se impune realizarea unui echilibru intre cresterea demografica, sanatatea ecosistemelor si accesul la resursele naturale.
d. Tehnica de productie avansata necorelata cu tehnica depoluanta corespunzatoare, (in tarile dezvoltate, puternic industrializate) , in care lupta impotriva poluarii nu tine pasul cu dezvoltarea tehnico - economica;
e. Utilizarea de instalatii, tehnologii, utilaje, materiale periculoase pentru mediu. Posibilitatea unor astfel de consecinte desi uneori este previzibila si sunt luate masuri de siguranta, totusi accidentele pot surveni (de exemplu accidente la centrale nucleare, catastrofe aviatice, navale etc). Puterea motoarelor si a instalatiilor de complexitatea proceselor, de volumul productiei, contin factorii de risc pentru sanatatea umana si pentru mediu.
f. Economia slab dezvoltata si folosirea de tehnici si tehnologii mai putin avansate, in tarile slab dezvoltate economic, ca urmare a lipsei mijloacelor financiare, a lipsei cunostintelor profesionale corespunzatoare si in care nu sunt luate masurile ce se impun pentru protectia mediului;15
g. Lipsa constiintei ecologice. Ramanerea in urma a gandirii umane in comparatie cu dezvoltarea vietii materiale, nestiinta, neglijenta si ignoranta oamenilor pot cauza pagube considerabile si ireversibile pentru mediu. De aceea, oamenii trebuie educati in spiritul unei conceptii civilizate privind relatiile dintre ei si natura, in vederea formarii unei constiinte de mediu.
h. Radioactivitatea, produsa ca urmare a experientelor nucleare sau a accidentelor la centralele atomoelectrice (radioactivitate artificiala) , dar si cea produsa de soare, de astrii, diferite substante (radioactivitatea naturala);i. Razboaiele locale, dezvoltarea industriilor de razboi etc.
Ca o concluzie privind cauzele poluarii, putem spune ca acestea sunt reprezentate atat de fenomenele naturale, dar mai ales de activiatea umana cu toate consecintele ce decurg din ea.
j. Despaduririle masive. Padurile reprezinta surse de materii prime regenerabile, dar si surse de servicii prin functiile multiple si complexe pe care le indeplinesc (functii sociale, de protectie a solului, a apei, functii de conservare a biodiversitatii etc.). Desi padurile au un caracter important rol economic, social, ecologic si cultural, ele sunt amenintate cu degradarea, cu defrisarea, cu poluarea. Indiferent de cauza care genereaza, despaduririle, cu efecte directe si implicite asupra calitatii mediului si vietii umane, este nevoie de conservarea padurilor existente, de gestionarea si dezvoltarea lor durabila.
Cauzele diverse si ponderea specifica si diferita a surselor de poluare face ca gradul de poluare si de nocivitate sa difere nu numai de la un continent la altul, de la o tara la alta, dar si in interiorul unei tari, de la o zona la alta, de la un obiectiv industrial la altul.16 De aceea, se impune combaterea ei cu toate mijloacele si metodele tehnice, social-politice, juridice, ea fiind nu numai o sarcina a fiecarui stat dar si o sarcina a tuturor natiunilor.
Utilizarea complexului de mijloace in scopul protectiei eficiente a mediului este impusa de faptul ca, problema poluarii mediului reprezinta nu numai o violare a normelor sociale, dar si o nerespectare a unor norme legale.17
Pornind de la faptul ca, poluarea mediului este consecinta situatiei economice a unei tari sau regiuni, este necesar ca masurile de prevenire si de protectie a mediului sa reprezinte un factor al oricarui proces economic al oricarui popor.Politica de confidentialitate
Copyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact