StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » dreptul mediului inconjurator
Trimite articolul prin email Populatia si mediul : Dreptul mediului inconjurator Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Populatia si mediulPOPULATIA SI MEDIUL


1. Consideratii generale privind populatia si efectul exploziei demografice asupra mediului
Omul si vietuitoarele pot supravietui pe Pamant numai daca mediul de viata corespunde nevoilor lor de existenta deoarece pe integritatea si buna functionare a mediului natural si artifi 131j95b cial se bazeaza viata pe Terra.
Poluarea afecteaza atat omul ca individ cat si populatia ca suma a indivizilor existenta la un moment dat, intr-un spatiu determinat.
Populatia repezinta totalitatea locuitorilor ce apartin unei unitati teritorial - administrative a unei tari sau regiuni, unui continent, intregului glob pamantesc.19 in doctrina, termenul de 'populatie' desemneaza ansamblul indivizilor ce apartin unei anumite specii si care ocupa un teritoriu determinat.20
Populatia, la nivel national este reprezentata de stat care are personalitate juridica, fiind subiect de drept in raporturile de dreptul mediului.
Populatia afectata de fenomenul poluarii este victima a acestui fenomen, dar ea trebuie sa fie si un luptator impotriva acestuia. Se apreciaza ca populatia creaza probleme deosebite pentru mediu datorita ritmului sau de crestere ridicat denumit 'explozie demografica' .
Explozia demografica este o problema mondiala cu consecinte atat pozitive cat si negative, ce sta in atentia multor guverne si organisme internationale. La Conferinta Natiunilor Unite de la Stockholm din 1972 s-a recomandat ca O.M.S. sa intensifice cercetarile legate de reproducerea umana pentru a putea fi evitate 'gravele repercusiuni ale exploziei demografice asupra mediului'. Presiunea demografica existenta in prezent este evidenta (in anul 1830, Terra avea doar un miliard de locuitori.
Cresterea demografica este considerata a fi insotita de: un proces mai rapid de urbanizare, tehnicizare si industrializare; crearea de noi locuri de munca; asigurarea hranei, locuintei, educatiei si instructiei; modificarea structurii populatiei (depopularea statelor) etc.
Cresterea demografica creaza probleme privind protectia mediului, fiind necesare noi solutii pentru ocrotirea populatiei de consecintele negative ale poluarii, deoarece desi omul este un mare poluator, el este cel mai important factor al mediului natural, cel ce asigura progresul economico-social, tehnico - stiintific, avand contributii serioase in scopul imbunatatirii conditiilor de mediu.
Declaratia de la Rio, adoptata in cadrul intalnirii la Varf a Pamantului, a formulat principiul conform caruia 'natiunile trebuie sa reduca si sa elimine caile de productie si de consum neviabile si sa promoveze politici demografice adecvate', in scopul protejarii durabile a mediului.

Politica de confidentialitate
Copyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact