StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Dovedeste-ti eficienta, sau invata de la altii
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie europeana
Trimite articolul prin email Finantarea pac : Economie europeana Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Finantarea pacFinantarea PAC

Are loc, fireste, din bugetul Uniunii Europene, respectiv la nivelul 46% din totalul acestuia. Sunt implicate in fluxul finantarii cele doua Fonduri europene cu caracter agricol:

  • Fondul European de Garantare Agricola (FEGA);
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) lucreaza pe baza unui management comun intre Uniune si statele membre (Consiliul European) si finanteaza[1] cheltuieli precum:

restitutii pentru exporturi de produse agricole catre tari terte;

interventii pentru reglarea pietelor agricole;

platile directe catre fermieri;

contributia financiara a Comunitatii la initiativele de promovare a bunurilor agricole pe piata unica si in tarile terte, sustinute in progamele nationale, in afara celor comunitare;

masuri veterinare, de inspectie sanitar-vetrerinara, de control al sanatatii furajelor si hranei animalelor, de eradicare a maladiilor si bolilor animalelor etc.

Sumele necesare acestor cheltuieli sunt varsate de catre Comisie statelor membre sub forma rambursarilor lunare. In statele membre, se intocmesc declaratii de cheltuieli, iar Comisia isi pastreaza dreptul de refuz al rambursarilor pentru cazurile de neconformitate cu normele. Tot Comisia stabileste soldul net al disponibilitatilor FEGA, la care atasaza un sistem de alerta si de monitorizare tot lunara a acelorasi cheltuieli. In fine, eaq prezinta lunar raport propriu Parlamentului si Consiliului.
Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Rurala (FEADR)

Finanteaza programe de dezvoltare rurala, convenite si co-finantate intre Comisie si statele membre, in conformitate cu legislatia comunitara[2], iar activitatile sunt presupuse pe cateva „axe”:

(I) cresterea competitivitatii sectoarelor agricolsi silvic;

(II) imbunatatirea mediului si zonelor rurale;

(III) calitatea vietii si diversificarea economica in zonele rurale;

(IV) programele de tip „leader”.
In conditiile articolului 3, alineat 1 din Regulamentul nr. 1290/2005 al Consiliului.

Regulamentul nr. 1698/2005.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact