StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management financiar contabil

Metode si indicatori de analiza eficientei utilizarii mijloacelor fixe

Metode si indicatori de analiza eficientei utilizarii mijloacelor fixe


Dimensionarea cheltuielilor cu caracter economic este necesara pentru cunoasterea posibilitatilor de acoperire a acestora si pentru stabilirea eficientei utilizarii resurselor respectiv 424b19e e. Eficienta cheltuielilor privind actiunile economice se determina si se urmareste pe baza metodei de analiza costuri-avantaje sau costuri eficacitate. Aceasta presupune: definirea obiectivelor care trebuie atinse, identificarea resurselor posibile si a mijloacelor tehnice susceptibile de a fi luate in considerare in cadrul solutiilor alternative proiectate si determinarea costurilor.

La calculele de eficienta se folosesc indicatori previzionali pentru orientarea anticipata a activitatilor economice pe calea utilizarii cu avantaje maxime a resurselor financiare.

Pentru analiza eficientei economice a cheltuielilor se stabilesc si indicatori ai utilizarii efective a resurselor. Cu ajutorul lor se compara previziunile in perioadele anterioare cu cele actuale.

Pentru stabilirea nivelului cheltuielilor aferente unei perioade de timp se folosesc instrumente specifice de normare. Pentru cheltuielile cu materii prime, materiale combustibil, energie se stabilesc indici ai consumurilor specifice si ai gradului de utilizare a acestora, in raport cu numarul de unitati de produse finite care se pot obtine, prin exploatarea normala a capacitatii de productie. Se urmareste eliminarea risipei si imbunatatirea performantelor tehnice ale produselor de fabricatie.

Pentru cheltuielile cu salariile se folosesc normele de munca.

Pentru cheltuielile privind amortismentele sunt dimensionate pe baza duratelor de serviciu normate, prin luarea in calcul a ritmului uzurii morale, prin folosirea metodei amortizarii accelerate.

Pentru cheltuielile cu dobanziile se stabilesc pe baza volumului de credite bancare minime necesare si a folosirii acestora in cadrul termenelor.

Cheltuielile privind investitiile se stabilesc pe baza proiectelor de executie a lucrarilor de constructii, a normelor de consum de materiale, manopera, a pretului si tarifelor la care se aprovizioneaza.

Eficienta cheltuielilor privind obiectivele si actiunile economice se stabileste, ca raport intre indicatorii de efect si indicatorii de efort.

Indicatorii de efect reprezinta productia marfa, valoarea adaugata, profitul, incasarile din export. Indicatorii de efort reprezinta investitiile, costurile de productie, importurile.Indicatorii de eficienta se stabilesc pe componente ale efortului sau ale efectului pentru:

a. capitalul total sau separat pentru capitalul fix sau circulant. Se calculeaza:

- productia la 1000 unitati monetare capital total ( q1000 Ct), capital fix (q1000 Cf) sau circulant (q1000 Cc):

q1000 Ct= Q/Ct x 1000

q1000 Cf= Q/Cf x 1000

q1000 Cc= Q/Cc x 1000

- valoarea adaugata la 1000 unitati monetare capital total (va1000 Ct), capital fix (va1000 Cf) sau capital circulant (va1000 Cc):

va1000 Ct= VA/Ct x 1000

va1000 Cf= VA/Cf x 1000

va1000 Cc= VA/Cc x 1000;

- profitul la 1000 unitati monetare capital total (p1000 Ct), capital fix (p1000 Cf) sau capital circulant (p1000 Cc):

p1000 Ct= p/Ct x 1000

p1000 Cf= p/Cf x 1000

p1000 Cc= p/Cc x 1000

b. Pentru investitii privind intreprinderile noi sau dezvoltari si modernizari:

Investitia specifica (Is)

Is= It/Q

Durata de recuperare a investitiilor (Dr)

Dr= It/pa

pa reprezinta profitul anual

- pentru investitiile efectuate pe seama eforturilor valutare se calculeaza durata de recuperare pe baza incasarilor in valuta din exportul de bunuri obtinute pe seama investitiilor efectuate.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact