StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management public
Trimite articolul prin email Caracteristici ale managementului actual : Management public Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Caracteristici ale managementului actualCaracteristici ale managementului actual

Managementul societatii actuale moderne poate fi caracterizat prin urmatoarele trasaturi definitorii:

Viziunea globala, integratoare, de rezolvare a problemelor Potrivit acestei viziuni, integrarea in rezolvar 626j92g ea problemelor manageriale trebuie realizata pe doua planuri: intraorganizatie, adica intre subsistemele acesteia, (intre activitatile si compartimentele sale) si intre organizatie si mediul sau extern.

Interdisciplinaritatea

Managementul este domeniul care absoarbe continuu elemente noi din alte stiinte, pe care le adapteaza si utilizeaza potrivit nevoilor specifice ale conducerii complexelor sisteme socio-economice.

Caracterul previzional

Un rol determinant in evolutia oricarei organizatii il are strategia de dezvoltare prin care se definesc directiile de evolutie viitoare si principalele obiective de atins. Previziunea dezvoltarii organizationale se bazeaza pe modele de crestere, majoritatea acestora rezultand din analogii facute cu legitatile biologice ale dezvoltarii organismelor vii.

Un exemplu reprezentativ este modelul de crestere propus de G. Lippit (1969) care considera ca evolutia oricarei organizatii se face prin parcurgerea succesiva a stadiilor de nastere, tinerete si maturitate.

Cresterea dinamismului managerial - caracteristica determinata de cresterea frecventei schimbarilor.

Accentuarea caracterului finalist al actiunilor manageriale

Toate actiunile manageriale trebuie sa aiba, logic, o finalitate, adica sa asigure realizarea obiectivelor generale ale organizatiei.Universalitatea managementului

Are loc permanent un transfer de concepte, principii, tehnici si instrumente manageriale din domeniul activitatii industriale in toate celelalte domenii ale vietii si activitatii umane, astfel ca se vorbeste curent de management agrar, management in constructii, management bancar, financiar, al asigurarilor, educational, etc.

Profesionalizarea functiei de manager

Exista numeroase scoli, institutii, centre etc. de instruire a cadrelor de conducere, astfel ca elita manageriala a viitorului va proveni din scolile recunoscute de business


Calitatea esentiala actuala si de perspectiva a managementului este sugestiv definita de ceea ce P. Drucker numeste noile postulate ale managementului:

managementul este general, afirmandu-se in toate domeniile economice si sociale;

dezvoltarea spiritului de inovare - este o trasatura esentiala a managementului modern;

managementul este orientat spre sporirea continua a productivitatii muncii intelectuale si fizice;

managementul se grefeaza pe traditiile culturale, sociale si politice ale fiecarei tari, pe conditiile de dezvoltare a acesteia;

managementul constituie principalul factor de sporire a eficientei activitatii desfasurate;

ca o consecinta logica, managementul constituie principalul "animator" al dezvoltarii economice, afirmatie sustinuta cu argumentul existentei unor tari sarace in resurse materiale dar puternic dezvoltate economic.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact