StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii
Trimite articolul prin email Formarea si perfectionarea personalului : Managementul intreprinderii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Formarea si perfectionarea personaluluiFormarea si perfectionarea personalului

In societatea contemporana, importanta capitala a activitatilor de formare si perfectionare a tuturor angajatilor oricarei organizatii este determinata de caracteristica dominanta a perioadei actuale accelerarea schimbarilor, a innoirilor in orice domeniu de activitate umana produse sub imperiul stiintei si tehnologiei, devenite forte motrice primordiale ale dezvoltarii societatii .

Formarea profesionala este activitatea desfasurata in scopul insusirii de cunostinte teoretice si deprinderi practice, de un anumit gen si nivel, in masura sa asigure indeplinirea calificata de catre lucrat 343b16d ori a sarcinilor ce le revin in exercitarea unei profesiuni sau meserii.
Perfectionarea profesionala este activitatea cu caracter preponderent informativ desfasurata in institutii de invatamant sau in organizatii, in vederea largirii si actualizarii cunostintelor, dezvoltarii aptitudinilor si modelarii atitudinilor necesare lucratorilor in vederea cresterii nivelului calitativ al activitatii lor profesionale, potrivit cerintelor generate de progresul stiintific si tehnologic.

Pregatirea si desfasurarea proceselor de formare si perfectionare a personalului organizatiei cuprind mai multe etape, care se succed logic. Acestea sunt:

Ø          Stabilirea cerintelor imediate si de perspectiva de formare si perfectionare a personalului

Ø          Elaborarea planului si programelor de formare si perfectionare a personalului

Ø          Desfasurarea programelor

Ø          Controlul si evaluarea programelor

Ø          Evaluarea eficientei activitatii de formare si perfectionare a personalului

Procesele de formare si perfectionare a personalului se realizeaza deci prin programe corespunzatoare care se desfasoara fie in cadrul organizatiei, fie in exteriorul acesteia, in institutii specializate. Aceste forme de instruire pot fi:

a) In organizatie: - cursuri

- vizite de studiu

- stagii de specializare

- instruire la locul de munca

- participare in colective de munca

- rotirea pe posturi

- inlocuirea temporara a sefului direct

b) Universitate: - cursuri (zi, seral, i.d.)

- stagii de specializare

- doctorat

c) In institutii specializate de training: - cursuri

- seminarii

d) In organizatie prin institutiile specializate de training: - prelegeri

- consultatii

- dezbateri

e) Studiu individual

In desfasurarea programelor de formare si perfectionare, un rol determinant il au metodele si tehnicile de predare a cunostintelor. Folosirea metodelor active in procesele de formare si perfectionare asigura maximizarea eficacitatii acestora.

Functionarea continua si eficienta a unei intreprinderi mici sau mijlocii depinde intre alti factori si de urmatorii: aptitudinile angajatilor, perfectionarea pregatirii profesionale a acestora si motivarea in munca.Perfectionarea pregatirii profesionale trebuie sa vizeze atat angajatii mai recenti pentru a preveni anumite greseli in prestarea muncii lor, cat si angajatii cu vechime in intreprindere pentru a-i ajuta sa se adapteze cerintelor in schimbare ale muncii lor.

Perfectionarea pregatirii profesionale a angajatilor are efecte care se concretizeaza in:

  • cresterea productivitatii muncii;
  • reducerea fluctuatiei in munca;
  • cresterea veniturilor angajatilor;
  • reducerea costurilor privind functionarea utilajelor;
  • economii de materii prime si materiale;
  • cresterea calitatii produselor realizate.

Pregatirea profesionala a angajatilor cu functii non-manageriale se poate desfasura in intreprinderile mici si mijlocii pe urmatoarele cai:

a) Pregatirea la locul de munca care consta in realizarea sarcinilor de munca care revin unei persoane sub supravegherea unui muncitor calificat sau a unui manager. Astfel in timp ce persoana respectiva invata cum sa-si exercite atributiile care ii revin, actioneaza totodata ca un angajat obisnuit, adica contribuie la realizarea produselor sau prestarea serviciilor care constituie obiectul de activitate al intreprinderii.

Aceasta modalitate de pregatire a angajatilor presupune urmatoarele:

- a-i spune muncitorului cum trebuie sa actioneze;

- a-i spune ce sarcini de munca are;

- a-i arata cum sa actioneze;

- a-i da posibilitatea sa-si presteze munca sub supravegherea celui care il pregateste;

a-i spune si a-i arata ce a facut bine si ce a gresit, precum si modalitatea de a corecta greselile;

- repetarea executarii acelorasi sarcini pana cand muncitorul le insuseste corespunzator.

Avantajele acestei forme de pregatire sunt legate de faptul ca productia continua sa se desfasoare pe intreaga durata a pregatirii, iar cheltuielile generate de rebuturi si remanieri se diminueaza.

b) Pregatirea prin ucenicie care imbina teoria cu practica si se recomanda a se aplica in cazul muncitorilor calificati.

c) Pregatirea mixta care imbina instruirea in cadrul unei institutii de invatamant (liceal sau superior) cu pregatirea la locul de munca in cadrul unei intreprinderi mici sau mijlocii. Ea se aplica in special studentilor, prin aceasta oferindu-le sansa de a se convinge daca le-ar place sa lucreze in intreprinderea respectiva.

Pregatirea angajatilor care urmeaza a ocupa functii manageriale in cadrul unei intreprinderi mici sau mijlocii prezinta anumite aspecte particulare. Aceasta deoarece un angajat care are rezultate bune la nivel managerial nu este sigur ca va putea fi si un bun manager, cunostintele necesare la cele doua nivele de management diferind foarte mult.

In derularea procesului de pregatire a managerilor, in atentia managerului unei intreprinderi mici sau mijlocii trebuie sa se afle urmatoarele probleme:

Ø          sa determine nevoia pentru pregatire, diferentiat pe persoane;

Ø          sa stabileasca un plan al pregatirii care sa cuprinda: modalitatile concrete de pregatire (de exemplu: atribuirea unor sarcini suplimentare sau a unor sarcini temporare in alte domenii de activitate), orarul pregatirii (cand sa inceapa si cum sa se deruleze in timp);

Ø          sa se consulte sistematic cu angajatii pentru a vedea in ce masura nevoile lor de pregatire sunt satisfacute.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact