StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Ce inseamna cariera?Ce inseamna cariera?Conceptul de cariera are numeroase intelesuri , neexistand pana in prezent o definitie oficiala unanim acceptata , care saintruneasca consensul specialistilor , in literatura de specialitate fiind cunoscute diferite formulari sau numeroase opinii.

In general , intelesul popular al termenului cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit , cu scopul de a obtine mai multi bani , mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.
O cariera sa refera la situatii diferite pentru oameni diferiti.Este posibil ca un individ sa gandeasca cariera ca fiind o serie de posturi diferite in firme diferite , in timp ce un alt individ vede cariera sa similara cu 555j91f o ocupatie.

Traditional , termenul de cariera este asociat doar cu aceia care detin roluri manageriale sau ocupa posturi bine platite.

Treptat insa , conceptul de cariera a dobandit o aceptiune mult mai larga si o aplicabilitate tot mai globala.Astfel , devenind destul de complex , conceptul de cariera are in vedere atat intregul personal al firmei , cat si dezvoltarea in cadrul postului detinut sau chyiar in cadrul altor ocupatii.

Cu alte cuvinte , cariera reprezinta un aspect important si o parte insemnata din viata unui individ care , la randul ei , reprezinta o permanenta lupta pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale.Astfel , indivizii sunt , de obicei dornici sa-si dezvolte cariere care tin cont atat de nevoile personale si familiale , inclusiv educatia copiilor , cat si de carierele partenerilor sau de calitatea vietii.

In acest context , subliniem importanta optiunilor indivizilor in legatura cu valorile familiale si ale vietii , deoarece , in conceptia marii majoritati a acestora , familia reprezinta ca unitate “naturala” sau acel model institutional consfintit de istoria organizarii sociale , a carui functie de solidaritate familiala realizeaza mijloacele de protectie si de sprijin cele mai accesibile si cele mai adecvate.

Prin urmare , dezvoltarea carierei profesionale nu este o problema de sine statatoare , ci trebuie privita in sensul vietii si dezvoltarii de ansamblu a unei persoane si nu numai in calitatea sa de angajat.

Astfel , potrivit literaturii de specialitate , conceptul de cariera are mai multe intelesuri:

Cariera= avansare.Aceasta viziune a carierei presupune mobilitate , de obicei , ascensiunea intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala.

Cariera = profesie.Potrivit acestui punct de vedere , anumite ocupatii constitue o cariera(manageri , profesionisti , militari) , in timp ce alte ocupatii sunt gandite ca “posturi”(ospatari , muncitori necalificati sau vanzatori)

Cariera= succesiune de posturi de-a lungul vietii.In aceasta viziune cariera reprezinta istoria unor posturi individuale.

Cariera= serie de roluri de-a lungul vietii legate de experienta.Aceasta este o abordare subiectiva care se concentreaza asupra istoriei unei experiente de munca.

Cariera= percepere individuala a succesiunii de atitudini si comportamente , asociata cu experientele si activitatile de munca de-a lungul vietii personale

Cariera= cadrul dinamic in care o persoana isi percepe viata in intregul ei si interpreteaza semnificatia diferitelor calitatii personale , actiuni s-au lucruri care I s-au intamplat.De asemenea , o cariera poate fii lunga s-au scurta , iar un individ poate avea mai multe cariere , una dupa alta sau in acelasi timp.

Intelegerea deplina a conceptelor si aspectelor prezentate are o importanta deosebita asupra perfectionarii managementului carierei , precum si a relatiilor acestuia cu celelalte activitati ale managementului resurselor umane.

Managementul carierei este procesul de proiectare si implementare a scopurilor , strategiilor si planurilor care sa permita organizatiei sa-si satisfaca necesitatile de resurse umane , iar indivizilor sa-si indeplineascascopurile carierei lor.

Magementul carierei planifica si modeleaza progresul indivizilor in cadrul unei organizatii in concordanta cu evaluarile nevoilor organizatorice , precum si cu performantele , potentialul si preferintele individuale ale membrilor acesteia.

Astfel , managementul carierei cuprinde integrarea planificarii si dezvoltarii carierei , iar , intr-o aceptiune mai larga implicamultiple interdependente functionale ale planificarii si dezvoltarii si planificarii carierei.

De asemenea , managementul carierei are multiple legaturi cu celelalte activitati ale managementului resurselor umane.De exemplu , planificarea carierei este parte integranta a planificarii resurselor umane , iar evaluarea performantei este una din conditiile necesare pentru dezvoltarea carierei profesionale.Din aceasta perspectiva , planificarea resurselor umane are in vedere nu atat previziunea posturilor vacante , cat identificarea potentialului conditiilor si a calificarii necesare acestora pentru ocuparea posturilor respective , iar evaluarea performantelor se realizeaza nu atat pentru fundamentarea deciziilor privind remunerarea , cat si pentru identificarea necesitatiilor de dezvoltare a angajatilor.
Nu trebuie neglijata nici dimensiunea interntionala a managementului carieri referitoare la planificarea si dezvoltarea carierei acelor angajati care urmeaza sa lucreze in strainatate.

Incea ce priveste managementul carierei trebuie mentionat , totodata , faptul ca , in cadrul unei organizatii , pot exista numeroase probleme potentiale , ca de exemplu :

Ø    Daca un angajat cu o pregatire corespunzatoare este propus de mai multe ori pentru promovare , dar de fiecare data respins sau seful direct nu raspunde la solicitari , angajatul respoectiv incepe sa creada ca a ajuns la un punct final in cariera sau ca se afla intr-un moment al carierei , in care posibilitatile de promivare sunt foarte reduse ;

Ø    Promovarea unui angajat intr-un post superior care insa nu corespunde calificarii sau experientei sale poate avea efecte nedorite , deoarece este posibil ca angajatul sa considere ca nu exista o logica in promovarea respectiva si ca , singura solutie este parasirea organizatiei ;

Ø    Desi nu exista posibilitati imediate de promovare a unui angajat,nu este satisfacutanici dorinta de transfer a acestuia pe un alt post, deoarece seful direct considera ca posibilitatile sau calitatile certe ale angajatului respectiv sunt folosite corespunzator pe postul existent ;

Ø    Cu toate ca au sanse reale de promovare , unii angajati, plictisiti si frustrati, renunta sa incerce atingerea unor astfel de obiective sau sa-si valorifice propriul potentialToate aceste aspecte sau probleme potentiale ale managementului carierei ilustreaza , de fapt , lipsa de atentie sau slaba preocupare a organizatiilor in legatura cu planificarea si dezvoltarea carierei , activitati deosebit de importante atat pentru organizatii si societate.

Problemele potentiale mentionate constitue , de asemenea , numai o parte din acele aspecte ale unui management al carierei necorespunzator , care pot sugera :

Ø    Un feedback necorespunzator in legatura cu posibilitatile de dezvoltare a carierei;

Ø    Preocupare scazuta privind promovarea personalului;

Ø    Evitarea transferurilor justificate;

Ø    Mentinerea prelungita pe posturile existente a angajatilor cu o buna calificare fara a fi incurajata dezvoltarea acestora ;

Ø    Lipsa unui sprijin in cazul acelor angajati care nu sunt cunoscuti ca avand un potential nece3sar promovarii;

Ø    Existenta unor preocupari reduse in legatura cu oportunitatile de dezvoltare a angazjatilor ;

Ø    Marginalizarea sau chiar indepartarea acelor angajati care nu se conformeaza modelelor de dezvoltare a carierei

loading...

Politica de confidentialitate Copyright © 2010- 2020 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact