StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane

Ce inseamna cariera?

Ce inseamna cariera?Conceptul de cariera are numeroase intelesuri , neexistand pana in prezent o definitie oficiala unanim acceptata , care saintruneasca consensul specialistilor , in literatura de specialitate fiind cunoscute diferite formulari sau numeroase opinii.

In general , intelesul popular al termenului cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit , cu scopul de a obtine mai multi bani , mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.O cariera sa refera la situatii diferite pentru oameni diferiti.Este posibil ca un individ sa gandeasca cariera ca fiind o serie de posturi diferite in firme diferite , in timp ce un alt individ vede cariera sa similara cu 555j91f o ocupatie.

Traditional , termenul de cariera este asociat doar cu aceia care detin roluri manageriale sau ocupa posturi bine platite.

Treptat insa , conceptul de cariera a dobandit o aceptiune mult mai larga si o aplicabilitate tot mai globala.Astfel , devenind destul de complex , conceptul de cariera are in vedere atat intregul personal al firmei , cat si dezvoltarea in cadrul postului detinut sau chyiar in cadrul altor ocupatii.

Cu alte cuvinte , cariera reprezinta un aspect important si o parte insemnata din viata unui individ care , la randul ei , reprezinta o permanenta lupta pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale.Astfel , indivizii sunt , de obicei dornici sa-si dezvolte cariere care tin cont atat de nevoile personale si familiale , inclusiv educatia copiilor , cat si de carierele partenerilor sau de calitatea vietii.

In acest context , subliniem importanta optiunilor indivizilor in legatura cu valorile familiale si ale vietii , deoarece , in conceptia marii majoritati a acestora , familia reprezinta ca unitate "naturala" sau acel model institutional consfintit de istoria organizarii sociale , a carui functie de solidaritate familiala realizeaza mijloacele de protectie si de sprijin cele mai accesibile si cele mai adecvate.

Prin urmare , dezvoltarea carierei profesionale nu este o problema de sine statatoare , ci trebuie privita in sensul vietii si dezvoltarii de ansamblu a unei persoane si nu numai in calitatea sa de angajat.

Astfel , potrivit literaturii de specialitate , conceptul de cariera are mai multe intelesuri:

Cariera= avansare.Aceasta viziune a carierei presupune mobilitate , de obicei , ascensiunea intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala.

Cariera = profesie.Potrivit acestui punct de vedere , anumite ocupatii constitue o cariera(manageri , profesionisti , militari) , in timp ce alte ocupatii sunt gandite ca "posturi"(ospatari , muncitori necalificati sau vanzatori)

Cariera= succesiune de posturi de-a lungul vietii.In aceasta viziune cariera reprezinta istoria unor posturi individuale.

Cariera= serie de roluri de-a lungul vietii legate de experienta.Aceasta este o abordare subiectiva care se concentreaza asupra istoriei unei experiente de munca.

Cariera= percepere individuala a succesiunii de atitudini si comportamente , asociata cu experientele si activitatile de munca de-a lungul vietii personale

Cariera= cadrul dinamic in care o persoana isi percepe viata in intregul ei si interpreteaza semnificatia diferitelor calitatii personale , actiuni s-au lucruri care I s-au intamplat.De asemenea , o cariera poate fii lunga s-au scurta , iar un individ poate avea mai multe cariere , una dupa alta sau in acelasi timp.

Intelegerea deplina a conceptelor si aspectelor prezentate are o importanta deosebita asupra perfectionarii managementului carierei , precum si a relatiilor acestuia cu celelalte activitati ale managementului resurselor umane.

Managementul carierei este procesul de proiectare si implementare a scopurilor , strategiilor si planurilor care sa permita organizatiei sa-si satisfaca necesitatile de resurse umane , iar indivizilor sa-si indeplineascascopurile carierei lor.

Magementul carierei planifica si modeleaza progresul indivizilor in cadrul unei organizatii in concordanta cu evaluarile nevoilor organizatorice , precum si cu performantele , potentialul si preferintele individuale ale membrilor acesteia.

Astfel , managementul carierei cuprinde integrarea planificarii si dezvoltarii carierei , iar , intr-o aceptiune mai larga implicamultiple interdependente functionale ale planificarii si dezvoltarii si planificarii carierei.

De asemenea , managementul carierei are multiple legaturi cu celelalte activitati ale managementului resurselor umane.De exemplu , planificarea carierei este parte integranta a planificarii resurselor umane , iar evaluarea performantei este una din conditiile necesare pentru dezvoltarea carierei profesionale.Din aceasta perspectiva , planificarea resurselor umane are in vedere nu atat previziunea posturilor vacante , cat identificarea potentialului conditiilor si a calificarii necesare acestora pentru ocuparea posturilor respective , iar evaluarea performantelor se realizeaza nu atat pentru fundamentarea deciziilor privind remunerarea , cat si pentru identificarea necesitatiilor de dezvoltare a angajatilor.

Nu trebuie neglijata nici dimensiunea interntionala a managementului carieri referitoare la planificarea si dezvoltarea carierei acelor angajati care urmeaza sa lucreze in strainatate.

Incea ce priveste managementul carierei trebuie mentionat , totodata , faptul ca , in cadrul unei organizatii , pot exista numeroase probleme potentiale , ca de exemplu :

Ø    Daca un angajat cu o pregatire corespunzatoare este propus de mai multe ori pentru promovare , dar de fiecare data respins sau seful direct nu raspunde la solicitari , angajatul respoectiv incepe sa creada ca a ajuns la un punct final in cariera sau ca se afla intr-un moment al carierei , in care posibilitatile de promivare sunt foarte reduse ;

Ø    Promovarea unui angajat intr-un post superior care insa nu corespunde calificarii sau experientei sale poate avea efecte nedorite , deoarece este posibil ca angajatul sa considere ca nu exista o logica in promovarea respectiva si ca , singura solutie este parasirea organizatiei ;

Ø    Desi nu exista posibilitati imediate de promovare a unui angajat,nu este satisfacutanici dorinta de transfer a acestuia pe un alt post, deoarece seful direct considera ca posibilitatile sau calitatile certe ale angajatului respectiv sunt folosite corespunzator pe postul existent ;

Ø    Cu toate ca au sanse reale de promovare , unii angajati, plictisiti si frustrati, renunta sa incerce atingerea unor astfel de obiective sau sa-si valorifice propriul potentialToate aceste aspecte sau probleme potentiale ale managementului carierei ilustreaza , de fapt , lipsa de atentie sau slaba preocupare a organizatiilor in legatura cu planificarea si dezvoltarea carierei , activitati deosebit de importante atat pentru organizatii si societate.

Problemele potentiale mentionate constitue , de asemenea , numai o parte din acele aspecte ale unui management al carierei necorespunzator , care pot sugera :

Ø    Un feedback necorespunzator in legatura cu posibilitatile de dezvoltare a carierei;

Ø    Preocupare scazuta privind promovarea personalului;

Ø    Evitarea transferurilor justificate;

Ø    Mentinerea prelungita pe posturile existente a angajatilor cu o buna calificare fara a fi incurajata dezvoltarea acestora ;

Ø    Lipsa unui sprijin in cazul acelor angajati care nu sunt cunoscuti ca avand un potential nece3sar promovarii;

Ø    Existenta unor preocupari reduse in legatura cu oportunitatile de dezvoltare a angazjatilor ;

Ø    Marginalizarea sau chiar indepartarea acelor angajati care nu se conformeaza modelelor de dezvoltare a carierei

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact