StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
contabilitate CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atāst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » contabilitate » impozite » Accize

Masuri speciale privind productia, importul si circulatia uleiurilor minerale

Masuri speciale privind productia, importul si
circulatia uleiurilor minerale


Restrictii

   Art. 239. - Se interzice orice operatiune comerciala cu uleiuri minerale care nu provin din antrepozite fiscale de productie.


Norme metodologice:

Sunt permise numai operatiunile comerciale cu uleiuri minerale a caror provenienta pe tot circuitul economic poate fi dovedita ca fiind de la un antrepozitar autorizat pentru productie sau importator.

Toate reziduurile de uleiuri minerale rezultate din exploatare scurgeri, spalari, curatari, decantari, contaminari - in alte locatii decat antrepozitele fiscale de productie pot fi vandute sau cedate numai in vederea prelucrarii si numai catre un antrepozit fiscal de productie. Vanzarea sau cedarea poate avea loc numai pe baza de factura si, respectiv, aviz de insotire, vizate de reprezentantul organului fiscal teritorial in a carui raza isi desfasoara activitatea antrepozitul fiscal. Colectarea si prelucrarea reziduurilor petroliere pot fi efectuate numai de catre un antrepozit fiscal de productie de uleiuri minerale. Colectarea uleiurilor uzate provenite de la motoare de combustie, transmisii la motoare, turbine, compresoare etc. se face de catre agentii economici autorizati in acest sens, iar prelucrarea uleiurilor respective se poate face numai in antrepozite fiscale de productie de uleiuri minerale.@

In situatia in care nici un antrepozit fiscal de productie nu accepta cumpararea sau preluarea reziduurilor de uleiuri minerale, atunci detinatorii reziduurilor de uleiuri minerale pot preda aceste produse sub supraveghere fiscala, in vederea distrugerii, in conditiile prevazute de legislatia in domeniu

Pentru importatorii de uleiuri minerale, autorizarea potrivit titlului VII intervine atunci cand acestia detin antrepozite fiscale de productie.


@Alineatul (2) de la Pct. 6 al Titlului VIII a fost introdus prin art. I pct. 1 lit. F din H.G. nr. 610/2005.

Alineatul (21) de la Pct. 6 al Titlului VIII a fost introdus prin art. I pct. 2 lit. F din H.G. nr. 610/2005.


Codul fiscal:

Conditii de comercializare

   Art. 240.Uleiurile minerale neaccizabile, rezultate din prelucrarea titeiului sau a altor materii prime, care au punctul de inflamabilitate sub 85°C, se vor comercializa direct catre utilizatorii finali, care folosesc aceste produse in scop industrial. In caz contrar, antrepozitarul autorizat va vira la bugetul de stat accizele aferente, calculate la nivelul accizelor datorate pentru benzinele cu plumb. In categoria utilizatorilor finali nu sunt inclusi comerciantii in sistem angro.

Se interzice comercializarea, prin pompele statiilor de distributie, a altor uleiuri minerale decat cele din categoria gazelor petroliere lichefiate, benzinelor si motorinelor auto, care corespund standardelor nationale de calitate.


Norme metodologice:

Utilizatorii finali care achizitioneaza uleiuri minerale neaccizabile in baza autorizatiei de utilizator final si care ulterior schimba destinatia initiala a produselor devin platitori de accize calculate la nivelul accizelor aferente benzinei cu plumb.

Petrolul lampant folosit drept combustibil pentru incalzit de catre persoanele fizice poate fi achizitionat din statiile de distributie daca acestea sunt dotate cu pompe distincte pentru petrol lampant. In aceasta situatie, nu este necesara detinerea autorizatiei de utilizator final.

In notiunea scop industrial mentionata la art. 240 alin. (1) din Codul fiscal se includ activitatea privind utilizarea uleiurilor minerale ca materie prima pentru obtinerea altor produse, care se regasesc in produsul final rezultat din procesul de productie, precum si acele activitati cu caracter industrial care se regasesc incadrate in Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile ulterioare


@Alineatul (3) de la pct. 7 a fost introdus prin art. I lit. G pct. 2 din H.G. nr.

Alineatul (3) de la Pct. 7 al Titlului VIII a fost modificat prin art. I pct. 3 lit. F din H.G. nr. 610/2005.


Codul fiscal:Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact