StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Casnicia - despre proprietatea privata - proprietatea periodica

Proprietatea periodica
Proprietatea periodica

Art.542 - Dispozitiile prezentului capitol se aplica ori de cate ori mai multe persoane exercita succesiv prerogativele dreptului de proprietate asupra unui bun mobil sau imo 616f57g bil, in intervale de timp determinate, egale sau inegale.
Temeiul proprietatii periodice

Art.543- Proprietatea periodica se naste in temeiul unui act juridic, dispozitiile in materie de carte funciara aplicandu-se in mod corespunzator.
Valabilitatea actelor incheiate de proprietar

Art.544 - (1) In privinta intervalului de timp ce ii revine, orice proprietar poate incheia, in conditiile legii, acte precum inchirierea, vanzarea, ipotecarea si altele asemenea.


(2) Actele de administrare sau de dispozitie privind dreptul aferent unui alt interval de timp sunt lovite de nulitate relativa.


(3) Dispozitiile art.501 se aplica in mod corespunzator.
Drepturile si obligatiile proprietarilor

Art.545 - (1) Fiecare proprietar este obligat sa faca toate actele de conservare, in asa fel incat sa nu impiedice ori sa ingreuneze exercitarea drepturilor celorlalti proprietari. Pentru reparatiile mari, proprietarul care avanseaza cheltuielile necesare are dreptul la despagubiri in raport cu valoarea drepturilor celorlalti proprietari.


(2) Actele prin care se consuma in tot sau in parte substanta bunului pot fi facute numai cu acordul celorlalti proprietari.


(3) La incetarea intervalului, proprietarul este dator sa predea bunul proprietarului urmatorului interval.


(4) Proprietarii pot incheia un contract de administrare, dispozitiile art.502 alin 2) aplicandu-se in mod corespunzator.
Obligatia de despagubire si excludereaArt.546 - Nerespectarea obligatiilor prevazute in prezentul capitol atrage plata de despagubiri.


Incetarea proprietatii periodice

Art.547 - Proprietatea periodica inceteaza prin radiere din cartea funciara in temeiul dobandirii de catre o singura persoana a drepturilor de proprietate aferente tuturor intervalelor de timp, precum si in alte cazuri prevazute de lege.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact