StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Posesiunea - actiunile posesorii

Actiunile posesorii
Actiunile posesorie Art.706 - (1) Posesorul poate solicita instantei de judecata prevenirea ori inlaturarea oricarei tulburari a posesiunii sale sau, dupa caz, restituirea bunului. De asemenea, posesorul este indreptatit sa pretind 323c26d a despagubiri pentru prejudiciile cauzate.


(2) Exercitiul actiunilor posesorii este recunoscut si detentorului precar.
Persoanele impotriva carora se pot introduce actiunile posesoriiArt.707 - (1) Actiunile posesorii pot fi introduse si impotriva proprietarului.


(2) Actiunea posesorie nu poate fi insa introdusa impotriva persoanei fata de care exista obligatia de restituire a bunului.
Termenul de exercitare a actiunii posesorii

Art.708 - (1) In caz de tulburare ori de deposedare, pasnica sau violenta, actiunea se introduce in termen de un an de la data tulburarii sau deposedarii.


(2) Daca tulburarea ori deposedarea este violenta, actiunea poate fi introdusa si de cel care exercita o posesiune viciata.
Luarea masurilor pentru conservarea bunului posedat

Art.709 - (1) Daca exista motive temeinice sa se considere ca bunul posedat poate fi distrus ori deteriorat de un lucru aflat in posesiunea unei alte persoane sau ca urmare a unor lucrari, precum ridicarea unei constructii, taierea unor arbori ori efectuarea unor sapaturi pe fondul invecinat, posesorul poate sa ceara luarea masurilornecesare pentru evitarea pericolului sau, daca este cazul, incetarea lucrarilor.


(2) Pana la solutionarea cererii, posesorul ori, dupa caz, cealalta persoana poate fi obligata la plata unei cautiuni, lasate la aprecierea instantei, dupa cum urmeaza:


a) daca instanta dispune, in mod provizoriu, deplasarea lucrului ori incetarea lucrarilor, cautiunea se stabileste in sarcina posesorului astfel incat sa se poata repara prejudiciul ce s-ar cauza paratului prin aceasta masura;


b) daca instanta incuviinteaza mentinerea lucrului in starea sa actuala ori continuarea lucrarilor, cautiunea se stabileste in sarcina paratului astfel incat sa se asigure posesorului sumele necesare pentru restabilirea situatiei anterioare.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact