StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Diferite contracte speciale - contractul de fideiusiuneContractul de fideiusiune
Sectiunea 1


Dispozitii generale
Notiune Art.1733 - Fideiusiunea este contractul prin care fideiusorul se obliga fata de creditor sa execute obligatia debitorului principal daca acesta din urma nu o executa.
Forma contractului

Art.1734 - (1) Fideiusiunea nu se prezuma; vointa de o gara 717c22h nta pentru altul trebuie sa izvorasca limpede din act.
(2) Ea poate fi contractata fara stiinta si chiar impotriva vointei debitorului principal.
Fideiusiunea pentru o garantie viitoare sau conditionalaArt.1735 - Fideiusiunea poate fi data chiar pentru o datorie viitoare sau conditionala.
Valabilitatea fideiusiunii

Art.1736 - (1) Fideiusiunea nu poate exista decat pentru o obligatie valabila.


(2) Cu toate acestea, este valabila fideiusiunea obligatiunii contractate de un incapabil daca fideiusorul cunostea incapacitatea.
Fideiusiunea prestata pentru un fideiusor

Art.1737 - Fideiusiunea poate fi prestata pentru debitorul principal, ca si pentru fideiusorul sau.
Limitele fideiusiunii

Art.1738 - Fideiusiunea care depaseste ceea ce este datorat de debitorul principal sau care este contractata in conditii mai impovaratoare nu este valabila decat in masura obligatiunii principale.
Intinderea fideiusiunii

Art.1739 - (1) Fideiusiunea se intinde la toate accesoriile obligatiei principale.


(2) Fideiusorul datoreaza cheltuielile avansate de creditor pentru promovarea actiunilor impotriva debitorului principal numai daca creditorul a instiintat in timp util pe fideiusor.
Fideiusiunea  asimilata

Art.1740 - Mandatul dat unei persoane de a acorda un imprumut unui tert, in numele si pe socoteala mandatarului, valoreaza fideiusiune a unei indatoriri viitoare.
Obligatia de a da un fideiusor

Art.1741 - Debitorul obligat sa dea un fideiusor trebuie sa prezinte o persoana capabila de a se obliga, care sa aiba bunuri indestulatoare pentru a raspunde de obligatiune si care domiciliaza in circumscriptia teritoriala a curtii de apel unde fideiusiunea trebuie data.
Solvabilitatea fideiusorului

Art.1742 - Solvabilitatea unui fideiusor se masoara tinandu-se seama numai de bunurile sale susceptibile de ipoteca, afara de cazul cand afacerea in legatura cu care se garanteaza este comerciala sau datoria este modica.
Insolvabilitatea fideiusorului

Art.1743 - Cand, dupa perfectarea fideiusiunii, fideiusorul devine insolvabil, debitorul principal trebuie sa dea un alt fideiusor, afara de cazul cand fideiusorul a fost ales la cererea creditorului.
Dreptul de optiune

Art.1744 - Acela care este tinut in general sa dea o garantie, poate, la alegerea sa, sa dea o fideiusiune sau orice alta garantie, mobiliara ori imobiliara, cu conditia sa fie indestulatoare.Sectiunea a 2-a


Efectele fideiusiunii


§ 1 Despre efectele fideiusiunii intre creditor si fideiusor
Obligatia fideiusorului

Art.1745 - La scadenta obligatiei principale, daca debitorul principal nu executa de bunavoie, creditorul se poate indrepta impotriva fideiusorului.
Beneficiul de discutiune

Art.1746 - (1) Cu toate acestea, daca nu a renuntat la beneficiul de discutiune, fideiusorul poate pretinde creditorului sa il urmareasca mai intai pe debitorul principal.


(2) In acest caz, fideiusorul trebuie sa indice bunurile imobile ale debitorului principal asupra carora se poate realiza executarea. Nu pot fi luate in considerare pentru invocarea beneficiului de discutiune:


a) bunurile situate in afara circumscriptiei teritoriale a instantei unde trebuie sa se faca plata;


b) bunurile litigioase;


c) bunurile ipotecate pentru garantarea aceleiasi obligatii, care nu mai sunt in posesiunea debitorului principal.
(3) In lipsa unei stipulatii contrare, fideiusorul este tinut sa avanseze cheltuielile necesare executarii.
Exceptii invocate de fideiusor

Art.1747- Fideiusorul poate opune creditorului toate exceptiile pe care le poate ridica debitorul principal, cu exceptia celor derivand din incapacitate.
Pluralitatea de fideiusori

Art.1748 - Cand mai multe persoane au dat fideiusiune unui acelasi debitor si pentru aceeasi datorie, fiecare din ele este obligata la intreaga datorie si va putea fi urmarita ca atare in afara de cazul cand invoca beneficiul de diviziune.
Beneficiul de diviziune

Art.1749 - (1) Prin efectul beneficiului de diviziune, fiecare fideiusor poate cere creditorului sa isi divida mai intai actiunea si sa o reduca la partea fiecaruia.


(2) Daca vreunul dintre fideiusori era insolvabil atunci cand unul dintre ei a obtinut diviziunea, acesta din urma ramane obligat proportional pentru aceasta insolvabilitate; el nu raspunde insa pentru insolvabilitatea survenita dupa diviziune.
Divizarea actiunii de creditor

Art.1750 - Daca insa creditorul insusi a divizat actiunea sa, el nu mai poate reveni asupra diviziunii, chiar daca inainte de timpul cand a facut aceasta diviziune ar fi existat fideiusori insolvabili.
Raspunderea celui care a dat fideiusiune unui fideiusor

Art.1751 - Cel care a dat fideiusiune fideiusorului debitorului principal nu este obligat fata de creditor decat in cazul cand debitorul principal si toti fideiusorii sai sunt insolvabili ori sunt liberati prin efectul unor exceptii personale debitorului principal sau fideiusorilor sai.§ 2 Despre efectele fideiusiunii intre debitor si fideiusor
Subrogarea fideiusorului in drepturile creditoruluiArt.1752 - Fideiusorul care a platit datoria este de drept subrogat in toate drepturile pe care creditorul le avea impotriva debitorului.
Dreptul de regres al fideiusorului

Art.1753 - (1) Fideiusorul care a platit are regres impotriva debitorului principal, chiar daca fideiusiunea a fost data fara stiinta acestuia.


(2) Regresul are loc atat pentru capital, cat si pentru dobanzi si cheltuieli. Cu toate acestea fideiusorul nu are regres decat pentru cheltuielile pe care le-a facut dupa ce a denuntat debitorului principal actiunea indreptata impotriva sa.


(3) Fideiusorul are dreptul la dobanzi legale pentru tot ce a platit din ziua cand a notificat debitorului principal plata. Daca, insa, este vorba despre o datorie producatoare de dobanzi, fideiusorul are drept la plata acestora, din ziua in care a platit.


(4) El are, de asemenea, dreptul la daune-interese.
Regresul contra mai multor debitori principali

Art.1754 - Cand pentru aceeasi datorie sunt mai multi debitori principali care s-au obligat solidar, fideiusorul care a garantat pentru toti are impotriva oricaruia dintre ei actiune in restituire pentru tot ceea ce platit.
Limitele regresului

Art.1755 - Daca s-a obligat impotriva vointei debitorului principal, fideiusorul care a platit nu poate folosi decat actiunile prevazute de art.1752.
Pierderea dreptului de regres

Art.1756 - (1) Fideiusorul care a platit nu are actiune impotriva debitorului principal daca acesta, fiind notificat cu intarziere in privinta platii facute de fideiusor, a platit la randul sau.


(2) Debitorul nu poate opune fideiusorului exceptiile pe care le-ar fi putut opune creditorului in momentul platii decat in urmatoarele cazuri:


a) fideiusorul a platit fara sa fi fost urmarit de creditor si fara sa fi anuntat in prealabil pe debitor;


b) fideiusorul a platit fiind urmarit si fara sa fi introdus in cauza pe debitor.
(3) In cazurile prevazute la alin 2), fideiusorul


are actiune in restituire impotriva creditorului.
Instiintarea fideiusorului

Art.1757 - (1) Debitorul care cunoaste existenta fideiusiunii este obligat sa anunte de indata pe fideiusor cand plateste creditorului.


(2) Daca o asemenea instiintare nu a fost facuta, fideiusorul care plateste creditorului fara sa stie ca acesta a fost platit are actiune in restituire si impotriva debitorului.
Obligatii ale debitorului principal fata de fideiusor

Art.1758 - (1) Chiar fara a fi platit creditorului, fideiusorul poate cere debitorului principal daune-interese atunci cand:


a) fideiusorul este chemat in judecata pentru a face plata;


b) debitorul principal este in stare de faliment sau de insolvabilitate;


c) debitorul principal s-a obligat sa il libereze pe fideiusor de fideiusiune intr-un termen determinat;


d) datoria a devenit exigibila prin implinirea termenului convenit pentru plata, iar fideiusorul a renuntat la beneficiul de discutiune;


e) s-au implinit 3 ani de la nasterea datoriei, atunci cand nu este prevazut termenul pentru executarea acesteia.§ 3 Despre efectele fideiusiunii intre mai multi fideiusori
Regresul contra celorlalti fideiusori

Art.1759 - (1) Cand mai multe persoane au dat fideiusiune aceluiasi debitor si pentru aceeasi datorie, fideiusorul care a platit datoria are regres impotriva celorlalti fideiusori pentru partea fiecaruia.


(2) Regresul nu are loc decat daca fideiusorul a platit intr-unul din cazurile aratate la art.1758.Sectiunea a 3-a


Incetarea fideiusiunii
Confuziunea Art.1760 - Confuziunea calitatilor de debitor principal si fideiusor, cand devin mostenitori unul fata de celalalt, nu stinge actiunea creditorului nici impotriva debitorului principal, nici impotriva aceluia care a dat fideiusiune pentru fideiusor.
Exceptiile fideiusorului

Art.1761 - Fideiusorul poate opune creditorului toate exceptiile care apartin debitorului principal si care sunt intrinseci obligatiei garantate; el nu poate insa opune exceptiile care sunt pur personale debitorului.
Liberarea fideiusorului prin fapta creditorului

Art.1762 - Fideiusorul este liberat atunci cand subrogarea in drepturile creditorului nu mai poate sa aiba loc in folosul sau din vina creditorului.
Liberarea fideiusorului pentru obligatiile viitoare sau nedeterminate

Art.1763 - Atunci cand este data in vederea acoperirii datoriilor viitoare ori nedeterminate sau pentru o perioada nedeterminata, fideiusiunea poate inceta, prin notificarea facuta debitorului, a creditorului si celorlalti fideiusori, dupa trei ani daca, intre timp, creanta nu a devenit inca exigibila.
Stingerea obligatiei principale prin darea in plata

Art.1764 - Atunci cand creditorul a primit de bunavoie un imobil sau orice alt lucru drept plata a datoriei principale, fideiusorul ramane liberat chiar atunci cand creditorul ar fi ulterior evins.
Urmarirea debitorului principal

Art.1765 - Fideiusiunea inceteaza in cazul in care creditorul nu a intentat actiune impotriva debitorului principal in trei luni de la implinirea termenului prevazut pentru plata datoriei garantate si nu a continuat cu diligenta aceasta actiune.
Moartea fideiusorului

Art.1766 - Moartea fideiusorului pune capat fideiusiunii, chiar daca exista stipulatie contrara.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact