StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Identificarea persoanei fizice: numele, domiciliul si resedinta

Identificarea persoanei fizice
Sectiunea 1


Numele
Dreptul la nume Art.51 -Orice persoana are dreptul la numele stabilit sau dobandit, potrivit legii.
Structura numelui

Art.52 - Numele cuprinde numele de familie si prenumele.
Dobandirea numelui

Art.53 - (1) Numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei si se modifica prin efectul schimbarii starii civile, in conditiile prevazute de lege.


(2) Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere si poate fi alcatuit din cel mult trei cuvinte. Sunt interzise prenumele fanteziste, indecente, ridicole si altele asemenea.


(3) Numele de familie si prenumele copilului gasit, nascut din parinti necunoscuti, se stabilesc, prin dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala a fost gasit copilul.
Schimbarea numelui pe cale administrativa

Art.54 - Cetatenii romani pot obtine, in conditiile legii, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.Sectiunea a 2-a


Domiciliul si resedinta
Domiciliul si resedinta

Art.55 - (1) Domiciliul persoanei fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica sau principala.


(2) Resedinta persoanei fizice este acolo unde isi are locuinta temporara sau secundara.
Prezumtia de domiciliu

Art.56 - (1) Resedinta va fi socotita domiciliu cand acesta nu este cunoscut.


(2) In lipsa de resedinta, persoana fizica este considerata ca domiciliaza la locul unde ea se gaseste, iar daca acesta nu se cunoaste, la locul ultimului domiciliu.
Dovada

Art.57 - (1) Dovada domiciliului si a resedintei se face cu mentiunile cuprinse in cartea de identitate.


(2) In lipsa acestor mentiuni, stabilirea sau schimbarea domiciliului ori a resedintei nu va putea fi opusa altor persoane.
Domiciliul minorului si al persoanei puse sub interdictie

Art.58 - (1) Domiciliul minorului estela parintii sai sau la acela dintre parinti la care el locuieste in mod statornic.


(2) In cazul in care parintii au domicilii separate si nu se inteleg la care dintre ei va avea domiciliul copilul, decide instanta judecatoreasca.


(3) In situatiile prevazute de lege, domiciliul minorului poate fi la bunici, la alte rude ori persoane de incredere, cu consimtamantul acestora, ori, dupa caz, la o institutie de ocrotire.


(4) Domiciliul minorului, in cazul in care numai unul dintre parintii sai il reprezinta ori in cazul in care se afla sub tutela, precum si domiciliul persoanei puse sub interdictie, este la reprezentantul legal.
Domiciliul copilului aflat in dificultate

Art.59 - Domiciliul copilului aflat in dificultate, in cazurile prevazute prin legea speciala, se afla la familia sau la persoanele carora le-a fost dat in plasament sau incredintat, dupa caz.
Domiciliul persoanei puse sub curatela

Art.60 - (1) In cazul in care s-a instituit o curatela asupra bunurilor celui care a disparut, acesta are domiciliul la curator, in masura in care acesta este indreptatit sa-l reprezinte.


(2) Daca un custode sau un curator a fost numit asupra unor bunuri succesorale, cei chemati la mostenire au domiciliul la custode sau la curator, in masura in care acesta este indreptatit sa-i reprezinte.
Domiciliul profesional

Art.61 - Acela care exercita in mod statornic o activitate profesionala sau are una ori mai multe intreprinderi agricole, comerciale sau industriale, va fi socotit ca domiciliaza si la locul acelor intreprinderi sau activitati, in tot ceea ce priveste obligatiile patrimoniale ce s-au nascut sau urmeaza a se executa in acel loc.
Alegerea de domiciliu

Art.62- (1) Partile unui act juridic pot, prin acelasi act sau printr-un act separat, sa aleaga un domiciliu in vederea executarii actului sau a exercitarii drepturilor nascute din actul principal.


(2) Alegerea domiciliului nu se prezuma, ci ea trebuie facuta in scris.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact