StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Diferite contracte speciale - asocierea in participatiune

Asocierea in participatiune
Caracteristicile contractului de asociere

Art.1542 - (1) Prin contractul de asociere in participatiune, una dintre parti acorda celeilalte o participare la beneficiile sau pierderile uneia sau mai multor operatiuni comerciale, in schimbul 636e47g unor aporturi in numerar, in natura sau in munca. Contractul de asociere in participatiune se dovedeste numai prin inscris.


(2) In lipsa unei clauze exprese contrare in contractul de asociere, titularul operatiunii comerciale poate sa-si asocieze si alte persoane.
Natura juridica

Art.1543 - (1) Asocierea in participatiune nu constituie o persoana juridica si nu are firma sociala.


(2) In asocierea in participatiune numai titularul operatiunii comerciale dobandeste drepturi si se obliga in exercitiul comertului.
Proprietatea bunurilor participantului

Art.1544 - (1) Participantii nu un nici un drept de proprietate asupra bunurilor puse in asociere, chiar daca au fost procurate de ei.


(2) Cu toate acestea, in ceea ce priveste raporturile dintre ei, asociatii pot sa stipuleze ca bunurile aduse sa li se restituie, avand dreptul la despagubiri in cazul in care restituirea nu mai este posibila.
Administrarea societatii

Art.1545 - (1) Dreptul de administrare apartine titularului comertului care, insa, il va putea exercita si prin mijlocirea participantului sau participantilor, ca reprezentanti ai sai.


(2) Contractul poate determina amestecul si controlul pe care participantii au dreptul sa-l exercite in desfasurarea operatiunilor comerciale la care sunt asociati.


(3) In toate cazurile, participantul are dreptul sapretinda darea socotelilor la sfarsitul asocierii sau la incheierea fiecarui exercitiu anual, daca asocierea dureaza mai mult de un an. Participantul poate verifica exactitatea acestor conturi, controland registrele si documentele justificative.
Pierderi. Beneficii

Art.1546 - (1) Fiecare participant raspunde proportional si in limita aportului sau de pierderile rezultate, avand dreptul in aceeasi proportie la beneficiile realizate.


(2) Se poate conveni ca participantul sa nu participe la pierderi.
Contul de profit si pierderi

Art.1547 - (1) La incheierea fiecarui exercitiu anual, trebuie sa se stabileasca contul de profit si pierderi al asocierii in participatiune si sa se puna la dispozitia participantului beneficiile ce i se cuvin.


(2) Participantul nu este obligat sa restituie beneficiile incasate in cazul in care asociatia a suferit, ulterior, pierderi.


(3) In cazul in care aportul participantului s-a micsorat prin aceste pierderi, beneficiul anual nu se va distribui pana se va reconstitui aportul.
Lichidarea

Art.1548 - (1) Dupa dizolvarea asocierii, titularul trebuie sa procedeze la lichidare si sa plateasca participantului in numerar ceea ce i se cuvine.


(2) Titularul va trebui sa termine afacerile in curs, la care este interesat si participantul, iar acesta va participa la beneficiile si pierderile rezultand din acestea.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact