StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Cartea funciara - notarea drepturilor de creanta, a faptelor si a altor raporturi juridice

Notarea drepturilor de creanta, a faptelor si a altor raporturi juridice
Actele sau faptele supuse notarii

Art.663 - (1) Drepturile de creanta, faptele sau alte raporturi juridice in legatura cu imobilele inscrise in cartea funciara, devin opozabile tertelor persoane numai prin notare.


(2) In afara altor cazuri prevazute de lege, sunt supuse notarii in cartea funciara:


punerea sub interdictie judecatoreasca si ridicarea acestei masuri;


cererea de declarare a mortii unei persoane fizice, hotararea judecatoreasca de declarare a mortii si cererea de anulare a hotararii judecatoresti de declarare a mortii;


calitatea de bun comun a unul imobil;


locatiunea si cesiunea de venituri;


interdictia conventionala de instrainare sau de grevare a unui drept inscris;


antecontractul;


dreptul de preemtiune nascut din conventii;


intentia de a instraina sau de a ipoteca;


schimbarea rangului ipotecii, poprirea, gajul sau constituirea altei garantii reale asupra creantei ipotecare;


deschiderea procedurii reorganizarii judiciare sau a falimentului, ridicarea dreptului de administrare al debitorului supus acestei masuri, precum si inchiderea acestei proceduri;


sechestrul, urmarirea imobilului, a fructelor ori veniturilor sale;


actiunea in prestatie tabulara si actiunea in rectificare;


actiunile pentru apararea drepturilor reale inscrise in cartea funciara, actiunile in desfiintarea actului juridic pentru nulitate, rezolutiune ori alte cauze de ineficacitate, precum si orice alte actiuni privitoare la drepturi de creanta, fapte sau alte raporturi juridice in legatura cu imobilele inscrise;


punereain miscare a actiunii penale.


(3) In sensul prezentului articol, prin terti se intelege orice persoana care a dobandit un drept real sau un drept de creanta in legatura cu imobilul inscris in cartea funciara.
Notarea intentiei de a instraina sau de a ipoteca

Art.664 - (1) Proprietarul unui imobil poate cere ca intentia sa de a instraina sau de a ipoteca in folosul unei anumite persoane sa fie notata, aratand in acest din urma caz si suma ce corespunde obligatiei garantate.


(2) Daca instrainarea sau ipotecarea se realizeaza, dreptul inscris va avea rangul notarii.
Pierderea efectului notarii

Art.665 - (1) Notarea intentiei de a instraina sau de a ipoteca isi pierde efectul prin trecerea unui termen de doua luni de la data inregistrarii cererii.


(2) Anul, luna si ziua in care notarea isi pierde efectul vor fi mentionate atat in notare, cat si in incheierea ce a dispus-o.
Radierea promisiunii de a incheia un contract viitor

Art.666 - (1) Promisiunea de a incheia un contract viitor stipulata in antecontract se va putea radia, daca cel indreptatit nu a cerut instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, in termen de 6 luni de la trecerea termenului fixat pentru incheierea lui; acest din urma termen trebuie aratat in antecontract, sub sanctiunea respingerii cererii de notare.


(2) Radierea se va dispune din oficiu, cu exceptia cazului cand cel indreptatit a cerut notarea in cartea funciara a actiunii prevazute la alin 1).
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact