StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Proprietatea publica - dispozitii generaleDispozitii generale
Definitia dreptului de proprietate publica

Art.623- Proprietatea publica este dreptul de proprietate, ce apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor determinate de lege, precum si asupra bunurilor care, prin natura lor, sunt de uz sau de interes public, cu condit 313c26d ia sa fie dobandite printr-unul din modurile prevazute de lege.
Obiectul proprietatii publice. Delimitarea de domeniul privat

Art.624 - (1) Constituie obiect exclusiv al proprietatii publice bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite prin lege organica.


(2) Celelalte bunuri care apartin statului ori unitatilor administrativ-teritoriale fac parte din domeniul privat al acestora, insa numai daca au fost, la randul lor, dobandite printr-unul din modurile prevazute de lege.
Domeniul public national, judetean si local

Art625 - (1) Bunurile proprietate publica fac parte din domeniul public national, judetean sau, dupa caz, local.


(2) Delimitarea dintre domeniul public national, judetean si local se face in conditiile legii.


(3) Trecerea unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale si invers se face prin hotararea Guvernului sau, dupa caz, a consiliului judetean ori local.
Caracterele dreptului de proprietate publica

Art.626- (1) Bunurile proprietate publica sunt inalienabile, imprescriptibile si insesizabile.


(2) Proprietatea asupra acestor bunuri nu se stinge prin neuz si nu poate fi dobandita de terti prin uzucapiune sau, dupa caz, prin posesiunea de buna-credinta asupra bunurilor mobile.


(3) In conditiile legii, bunurile proprietate publica pot fi date in administrare, in folosinta, concesionate sau inchiriate.
Limitele dreptului de proprietate publica

Art.627 - (1) Dreptul de proprietate publica estesusceptibil de orice ingradiri reglementate de lege sau de prezentul cod pentru dreptul de proprietate privata, in masura in care acestea sunt compatibile cu uzul sau interesul public caruia ii sunt destinate bunurile afectate.


(2) Incompatibilitatea se constata prin acordul intre titularul proprietatii publice si persoana interesata sau, in caz de divergenta, pe cale judecatoreasca.


(3) In aceste cazuri, persoana interesata are dreptul la o justa si prompta despagubire din partea titularului proprietatii publice.
Cazurile de dobandire a dreptului de proprietate publica

Art.628- Dreptul de proprietate publica se dobandeste:


a) prin achizitie publica, efectuata in conditiile legii;


b) prin expropriere pentru cauza de utilitate publica, in conditiile legii;


c) prin donatie sau legat, acceptat de Guvern, de consiliul judetean sau, dupa caz, de consiliul local, daca bunul, prin natura lui sau prin vointa dispunatorului, devine de uz sau de interes public;


d) prin alte moduri stabilite de lege.
Stingerea dreptului de proprietate publicaArt.629 - Dreptul de proprietate publica se stinge daca bunul a pierit ori a fost trecut in domeniul privat cu respectarea conditiilor prevazute de lege.
Apararea dreptului de proprietate publica

Art.630 - (1) Obligatia apararii in justitie a proprietatii publice revine titularului.


(2) Titularii drepturilor corespunzatoare proprietatii publice sunt obligati:


a) sa il informeze pe proprietar cu privire la orice tulburare adusa dreptului de proprietate publica;


b) sa il introduca in proces pe titularul dreptului de proprietate publica, in conditiile prevazute de Codului de procedura civila.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact