StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Obligatiile complexe - subrogatiaSubrogatia
Felurile subrogatiei Art.1211 - (1) Oricine plateste in locul debitorului poate fi subrogat in drepturile creditorului, fara a putea insa dobandi mai multe drepturi decat acesta.


(2) Subrogatia este conventionala sau legala.


(3) Subrogatia conventionala poate fi consimtita de debitor sau de creditor; ea trebuie sa fie expresa si constatata in scris sub sanctiunea nulitatii absolute.
Subrogatia consimtita de creditor

Art.1212 - (1) Subrogatia este consimtita de creditor, atunci cand, primind plata de la un tert, ii transmite acestuia, la momentul platii, toate drepturile pe care le avea impotriva debitorului.


(2) Consimtamantul debitorului nu este cerut pentru validitatea subrogatiei.
Subrogatia consimtita de debitor

Art.1213 - (1) Subrogatia este consimtita de debitor atunci cand acesta se imprumuta spre a-si plati datoria si, pe aceasta cale, transmite imprumutatorului drepturile creditorului fata de care avea datoria respectiva.


(2) Subrogatia este valabila numai daca actul de imprumut si chitanta de plata a datoriei au data certa, in actul de imprumut se declara ca suma a fost imprumutata spre a se plati datoria, iar in chitanta se mentioneaza ca plata a fost facuta cu banii imprumutati de noul creditor.


(3) Subrogatia consimtita de debitor are loc fara consimtamantul creditorului initial.
Subrogatia legala

Art.1214 - In afara de alte cazuri prevazute de lege, subrogatia se produce prin efectul legii:


a) infolosul creditorului, chiar chirografar, care plateste unui creditor care are un drept de preferinta, potrivit legii;


b) in folosul dobanditorului unui bun care il plateste pe titularul creantei insotite de o garantie asupra bunului respectiv;


c) in folosul celui care, fiind obligat impreuna cu altii sau pentru altii, are interes sa stinga datoria;


d) in folosul mostenitorului care plateste din bunurile sale datoriile succesiunii, cu exceptia cazului acceptarii fortate a mostenirii.
Efectele subrogatieiArt.1215 - (1) Subrogatia isi produce efectele din momentul platii pe care tertul o face in folosul creditorului.


(2) Subrogatia are efect impotriva debitorului principal si a tertilor care au garantat obligatia; acestia din urma pot insa opune mijloacele de aparare pe care le aveau contra creditorului initial.
Subrogatia partialaArt.1216 - Cand plata este partiala, tertul subrogat si creditorul initial pot cere deopotriva executarea obligatiei debitorului proportional cu creanta fiecaruia.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact