StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Izvoarele obligatiilor - gestiunea de afaceri

Gestiunea de afaceri
Notiune Art.1065 - (1) Acela care, fara a fi obligat, isi asuma, cu buna stiinta, gestiunea intereselor altuia, este tinut sa continue si sa desavarseasca gestiunea inceputa pana cand cel interesat va fi in masura sa o preia. Gerantul este supus regulilor din materia mandatului, daca prin dispozitiile prezentului capitol nu se prevede altfel.


(2) Cel care, fara sa stie, lucreaza in interesul altuia nu este tinut de obligatiile ce revin, potrivit legii, gera 717b15h ntului. El este indreptatit la restituire potrivit regulilor aplicabile imbogatirii fara justa cauza.
Capacitatea gerantului

Art.1066 - (1) Poate avea calitatea de gerant numai o persoana capabila de a contracta.


(2) Cel care nu are capacitate de a contracta raspunde, potrivit legii, pentru prejudiciile cauzate prin faptul sau ilicit si este indreptatit la restituire in temeiul imbogatirii fara justa cauza.


Obligatia de instiintare

Art.1067 - (1) Gerantul este obligat sa il instiinteze pe cel interesat despre gestiune de indata ce aceasta este cu putinta si, pana la primirea raspunsului acestuia, sa nu faca decat ceea ce este urgent si necesar.


(2) Cand, insa, nu este cu putinta sa se faca instiintarea prevazuta la alin 1) sau daca instructiunile celui interesat nu sunt primite intr-un termen rezonabil, dupa imprejurari, gerantul este obligat sa continue gestiunea pana cand cel interesat o va putea face singur, fara insa a mai fi tinut sa se margineasca doar la ceea ce este urgent si necesar.
Decesul geratului

Art.1068 - Gerantul este obligat sa continue gestiunea, chiar si dupa decesul geratului, pana cand mostenitorii vor putea sa o preia.
Diligenta datorata de gerant

Art.1069 - Gerantul este dator sa se ingrijeasca de interesele geratului cu diligenta pe care un bun proprietar o depune in gestionarea propriilor interese.
Obligatiile geratului

Art.1070 - (1) Daca afacerea a fost bine administrata, geratul estetinut sa execute fata de terti obligatiile contractate in numele sau de gerant daca aceste obligatii se nasc din angajamente necesare sau utile.


(2) Geratul trebuie sa il indemnizeze pe gerant pentru toate cheltuielile necesare si utile, impreuna cu dobanzi din ziua in care au fost facute.
Gestiunea necesara

Art.1071 - (1) Cand gestiunea a avut drept scop sa il apere gerat de o paguba iminenta, gerantul are dreptul, chiar daca scopul urmarit nu a fost atins, la restituirea cheltuielilor necesare, cu dobanzi din ziua cand au fost facute, precum si la o reparatie corespunzatoare a oricaror pagube pe care le-a suferit fara sa fie intentie sau culpa din partea sa.


(2) In acest caz, gerantul nu raspunde decat pentru prejudiciile cauzate geratului cu intentie sau din culpa grava.
Impotrivirea beneficiarului gestiunii

Art.1072 - (1) Gerantul care incepe sau continua o gestiune, cunoscand sau trebuind sa cunoasca impotrivirea celui interesat, are drept la restituire numai potrivit regulilor de la imbogatirea fara justa cauza.


(2) El este raspunzator, in acest caz, pentru toate pagubele pricinuite geratului prin cea mai usoara culpa.
Gestiunea facuta in nume propriu

Art.1073 - (1) Gerantul care a actionat in nume propriu este tinut fata de tertii cu care a contractat, fara a prejudicia dreptul de regres contra geratului pe care il poate exercita tertul de buna-credinta.


(2) Cand actioneaza in numele geratului, gerantul nu este tinut fata de tertii cu care a contractat decat daca geratul nu este obligat fata de acestia din urma.
Ratificarea gestiunii

Art.1074 - Gestiunea ratificata de cel interesat produce, de la data cand a fost inceputa, efectele unui mandat.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact