StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Declararea judecatoreasca a mortii

Declararea judecatoreasca a mortii
Conditii de declarare:


- generale

Art.36 - (1) In cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, ea poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin patru ani de la dat 727g69h a primirii ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata.


(2) Daca data primirii ultimelor stiri despre cel disparut nu se poate stabili, termenul prevazut in alin.(1) se socoteste de la sfarsitul lunii in care s-au primit ultimele stiri, iar in cazul in care nu se poate stabili nici luna, de la sfarsitul anului calendaristic.
- in imprejurari speciale

Art.37 - (1) Cel disparut in imprejurari deosebite, cum sunt inundatiile, cutremurul, catastrofa de cale ferata ori aeriana, naufragiul, in cursul unor fapte de razboi sau intr-o alta imprejurare asemanatoare, ce indreptateste a se presupune decesul, poate fi declarat mort, daca au trecut cel putin sase luni de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia.


(2) Daca ziua in care a intervenit imprejurarea cand a avut loc disparitia nu poate fi stabilita, sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art.36 alin. (2).
- in cazul mortii sigure

Art.38 - Daca incetarea din viata este sigura, desi cadavrul nu poate fi gasit sau identificat, moartea poate fi declarata prin hotarare judecatoreasca fara a se astepta implinirea vreunui termen de la disparitie.
Procedura de declarare a mortii

Art.39 - Judecarea cererii de declarare a mortii se face potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
Data prezumata a mortii celui disparut

Art.40 - (1) Cel declarat mort este socotit ca a incetat din viata la data pe care hotararea ramasa irevocabila a stabilit-o ca fiind aceea a mortii. Daca hotararea nu arata si ora mortii, se socoteste ca cel declarat mort a incetat din viata in ultima ora a zilei stabilite ca fiind aceea a mortii.


(2) In lipsa unor indicii indestulatoare, se vastabili ca cel declarat mort a incetat din viata in ultima ora a celei din urma zile a termenului prevazut de art.36 sau art.37, dupa caz.


(3) Instanta judecatoreasca poate rectifica data mortii stabilita potrivit dispozitiilor alin.(1) si (2), daca se dovedeste ca nu era posibil ca cel declarat mort sa fi murit la acea data.
Prezumtia de viata a celui disparut

Art.41 - Cel disparut este socotit a fi in viata, daca nu a intervenit o hotarare declarativa de moarte ramasa irevocabila.
Anularea hotararii de declararea a mortii

Art.42 - (1) Daca cel declarat mort este in viata se poate cere, oricand, anularea hotararii prin care s-a declarat moartea.


(2) Cel care a fost declarat mort poate cere, dupa anularea hotararii declarative de moarte, inapoierea bunurilor sale in natura, iar daca aceasta nu este cu putinta, restituirea lor prin echivalent. Cu toate acestea, dobanditorul cu titlu oneros nu este obligat sa le inapoieze decat daca, sub rezerva dispozitiilor in materie de carte funciara, se va face dovada ca la data dobandirii stia ori trebuia sa stie ca persoana declarata moarta este in viata.


(3) Hotararea va fi oricand anulata si in cazul in care se infatiseaza certificatul de deces al celui declarat mort.
Plata facuta mostenitorilor aparenti

Art.43 - Plata facuta mostenitorilor sau legatarilor cu titlu particular ai unei persoane care reapare ulterior hotararii declarative de moarte este valabila si liberatorie, daca a fost facuta inainte de radierea din registrul de stare civila a mentiunii privitoare la deces.
Drepturile mostenitorului aparent

Art.44 - Mostenitorul aparent care afla de existenta persoanei declarate decedata prin hotarare judecatoreasca pastreaza posesiunea bunurilor si dobandeste fructele sau veniturile acestor bunuri, cat timp cel reaparut nu solicita restituirea lor.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact