StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Obligatiile complexe - despre obligatiile divizibile si indivizibile

Despre obligatiile divizibile si indivizibile
Notiune Art.1160 - (1) Indivizibilitatea nu produce efecte decat atunci cand exista mai multi creditori sau, dupa caz, mai multi debitori.


(2) Obligatia ce leaga un singur debitor de creditorul sau trebuie executata in intregime, acesta neputand fi silit a primi o pla 949c25j ta partiala, chiar daca obiectul obligatiei ar fi susceptibil de divizare.
Divizibilitatea obligatiilor

Art.1161 - Cand mai multi debitori sunt obligati fata un creditor sau cand un debitor este tinut fata de mai multi creditori, fiecare creditor nu poate cere, respectiv fiecare debitor nu poate fi tinut decat pentru partea sa.
Efectele indivizibilitatii

Art.1162 - Daca insa obligatia este indivizibila, fiecare debitor nu se poate libera si, respectiv, fiecare creditor nu poate primi decat intreaga prestatie datorata.
Indivizibilitatea obiectiva

Art.1163 - Obligatia este indivizibila cand obiectul sau nu este, prin natura lui, susceptibil de divizare materiala ori intelectuala.
Indiviziblitatea conventionala

Art.1164 - (1) Obligatia divizibila prin natura obiectului, poate fi considerata indivizibila daca partile o prevad in mod expres sau daca rezulta, in mod neindoielnic, din act.


(2) Creantele si obligatiile se impart de drept intre mostenitori; fiecare dintre acestia neputand cere si, respectiv, neputand fi tinut decat proportional cu partea din mostenire ce li se cuvine.


(3) Cu toate acestea, cand obligatia autorului lor era indivizibila, oricare dintre mostenitori nu se poate libera decat executand intreaga prestatie.
Solidaritatea nu atrage indivizibilitateaArt.1165 - (1) Solidaritatea debitorilor sau creditorilor nu atrage, prin ea insasi, indivizibilitatea obligatiilor.


(2) In lipsa de stipulatie contrara, creditorii si debitorii unei obligatii indivizibile nu sunt legati solidar.
Executarea in naturaArt.1166 - Cand executarea obligatiei indivizibile are loc in natura, fiecare creditor nu poate cere si primi prestatia datorata decat in intregime.
Restituirea prestatiilorArt.1167 - Fiecare creditor nu poate cere, iar fiecare debitor nu estetinut sa restituie prestatiile primite decat in proportie cu partile ce au din creanta, respectiv din obligatie.
Daunele interese

Art.1168 - Daunele interese nu pot fi cerute decat debitorului raspunzator pentru neexecutarea obligatiei. Ele se cuvin creditorilor numai in proportie cu partea ce are fiecare din creanta.
Existenta mai multor creditori

Art.1169 - (1) Creditorii si debitorii unei obligatii indivizibile nu sunt prezumati a-si fi incredintat reciproc puterea de a actiona pentru ceilalti in privinta creantei.


(2) Novatia, remiterea de datorie, compensatia ori confuziunea consimtite sau care opereaza fata de un creditor nu stinge obligatia decat pentru partea ce acesta avea din drept. Fata de ceilalti creditori, debitorul ramane obligat pentru tot.


(3) Debitorul care a platit celorlalti creditori este indreptatit sa primeasca de la acestia echivalentul partii din obligatie cuvenite creditorului care a consimtit la stingerea creantei sau fata de care aceasta a operat.
Existenta mai multor debitoriArt.1170 - (1) Novatia, remiterea de datorie, compensatia ori confuziunea consimtite sau care opereaza in privinta unui debitor sting obligatia si ii libereaza pe ceilalti debitori, acestia raman insa tinuti a plati celui dintai echivalentul partilor lor.


(2) Creditorul poate cere executarea intregii obligatii oricaruia dintre debitori, fara a tine seama de partea ce aceasta are din obligatie; el o poate, de asemenea, cere deodata tuturor debitorilor.


(3) Debitorul chemat in judecata pentru totalitatea obligatiei, poate cere un termen pentru a introduce in cauza pe ceilalti debitori, afara numai daca prestatia nu poate fi realizata decat de cel chemat in judecata, care, in acest caz, poate fi condamnat a executa obligatia singur, ramanandu-i recurs impotriva celorlalti debitori.


(4) Punerea in intarziere nu produce efecte decat pentru debitorul ce a fost notificat.


(5) Intreruperea ori suspendarea prescriptiei fata de un creditor nu intrerupe ori suspenda prescriptia in privinta celorlalti.


(6) Indata ce cauza indivizibilitatii inceteaza, obligatia devine divizibila.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact