StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Obligatiile complexe - compensatiaCompensatia
Notiune Art.1255 - In cazul in care exista obligatii reciproce, avand ca obiect sume de bani sau alte bunuri fungibile, fiecare parte se poate libera invocand compensatia.
Conditiile compensatiei

Art.1256 - (1) Pentru a opera compensatia, obligatiile trebuie sa fie certe, lichide si devenite scadente.


(2) Sunt certe obligatiile recunoscute voluntar, 333f59d ca existenta si valoare, de catre debitor, obligatiile confirmate prin hotarari judecatoresti definitive, precum si obligatiile nascute din acte juridice atat timp cat existenta lor nu este contestata in justitie.


(3) Sunt lichide obligatiile avand ca obiect o suma de bani sau ale caror prestatii sunt evaluate, de lege ori prin vointa partilor, printr-un echivalent banesc in considerarea unei eventuale neexecutari.


(4) Compensatia opereaza chiar daca ar fi nevoie sa se calculeze, distinct de capital, sumele rezultate din aplicarea dobanzilor si penalitatilor.


(5) Daca una din obligatii nu este, in parte, lichida, dar poate fi usor lichidata, instanta poate constata compensatia pentru partea care este lichida.
Cazuri in care este exclusa compensatia

Art.1257 - Chiar daca datoriile sunt certe, lichide si exigibile, in nici un caz nu poate fi invocata, spre a fi stinsa prin compensatie, obligatia ce are ca obiect :


restituirea bunului de care proprietarul a fost deposedat in mod nelegitim;


restituirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat;


un bun insesizabil.
Efectele compensatiei

Art.1258 - (1) Compensatia isi produce efectele numai daca este opusa de partea interesata; ea nu poate fi invocata din oficiu.


(2) Obligatiile se sting, pana la concurenta celei mai mici dintre ele, cu efect retroactiv, incepand de la data la care sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru a opera compensatia.


(3) Oricare dintre parti poate renunta la compensatie. Renuntarea trebuie sa fie adusa la cunostinta celeilalte parti inainte de a fi indeplinite conditiile compensatiei.
Termenul de gratie si prescriptia extinctiva

Art.1259 - (1) Compensatia stinge obligatiile si in interiorul termenului de gratie.


(2) Creditorul obligatiei in privinta careia s-a implinit termenul de prescriptie extinctiva nu mai poate opune compensatia chiar daca dreptul de actiune pentru cealalta obligatie nu s-ar fi prescris.
Conditii speciale pentru aopera compensatia.

Art.1260 - Daca obligatiile reciproce urmeaza sa se execute in locuri diferite, nu se poate opune compensatia daca partea careia ii revin cheltuielile transportului la locul platii nu le plateste.
Imputatia platii

Art.1261 - Atunci cand una dintre parti are mai multe datorii susceptibile de a se stinge prin compensatie, se aplica in mod corespunzator dispozitiile in materie de imputatie a platii.
Fideiusiunea

Art.1262 - (1) Fideiusorul poate opune in compensatie creanta pe care debitorul principal o dobandeste impotriva creditorului obligatiei garantate.


(2) Debitorul principal nu poate, spre a se libera fata de creditorul sau, sa opuna compensatia pentru ceea ce acesta din urma datoreaza fideiusorului.
Efectele compensatiei fata de terti

Art.1263 - (1) Compensatia nu poate fi opusa prin prejudicierea drepturilor dobandite de terti.


(2) Astfel, debitorul care, fiind tert poprit, dobandeste o creanta impotriva creditorului popritor, nu poate opune compensatia impotriva acestuia din urma.

CAPITOLUL V


Despre confuziune
Notiune Art.1264 - (1) Atunci cand, in cadrul aceluiasi raport obligational, calitatile de creditor si debitor se intrunesc in aceeasi persoana, obligatia se stinge prin confuziune.


(2) Confuziunea nu opereaza daca datoria si creanta se gasesc in acelasi patrimoniu, dar in mase de bunuri diferite.
Fideiusiunea

Art.1265 - (1) Fideiusorul poate sa invoce confuziunea intervenita in persoana debitorului principal.


2) Debitorul principal nu se poate libera invocand confuziunea intervenita in persoana fideiusorului.
Efectele confuziunii fata de terti

Art.1266 - Confuziunea nu aduce nici o vatamare drepturilor dobandite de terti cu privire la creanta anterior stingerii sale pe aceasta cale.
Desfiintarea confuziunii

Art.1267 - Disparitia cauzei care a determinat confuziunea face sa renasca obligatia cu efect retroactiv.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact