StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Casatoria - nulitatea casatorieiNulitatea casatorieiSectiunea 1


Nulitatea absoluta a casatoriei
Cazuri de nulitate Art.223 - Este lovita de nulitate absoluta casatoria incheiata cu incalcarea dispozitiilor prevazute de art.203, art.205, art.206 si art.217 alin.(1).
Confirmarea nulitatii

Art.224 - Casatoria incheiata de minorul care nu a implinit varsta de 16 ani este lovita de nulitate absoluta. Cu toate acestea, nulitatea se acopera daca, intre timp, acesta a implinit varsta de 18 ani sau daca sotia a nascut ori a ramas insarcinata.
Casatoria fictiva

Art.225 - Casatoria fictiva este lovita de nulitate absoluta, afara de cazul in care, intre timp, a intervenit convietuirea sotilor sau au trecut doi ani de la incheierea casatoriei.
Persoanele care pot invoca nulitatea

Art.226 - Orice persoana interesata poate introduce actiunea in nulitate absoluta. Cu toate acestea, procurorul nu poate introduce actiunea dupa incetarea casatoriei.Sectiunea a 2-a


Nulitatea relativa a casatoriei
Cazuri de nulitate Art.227 - (1) Este lovita de nulitate relativa casatoria incheiata fara incuviintarile prevazute de art.204 alin 2) -(4).


(2) Nulitatea poate fi invocata numai de catre persoanele a caror incuviintare era necesara.
Confirmarea nulitatii

Art.228 - (1) In cazul prevazut la art.204 alin.(2), nulitatea relativa a casatoriei se acopera daca parintii sau, dupa caz, tutorele au confirmat casatoria incheiata fara incuviintarea lor.


(2) Nulitatea relativa a casatoriei incheiata fara incuviintarile prevazute la art.204 alin.(4) se acopera daca acestea sunt obtinute pana la ramanerea irevocabila a hotararii de anulare a casatoriei sau daca minorul a implinit, intre timp, varsta de 17 ani si parintii sau, dupa caz, tutorele au confirmat casatoria astfel incheiata.


(3) In toate cazurile, nulitatea casatoriei se acopera daca, intre timp, minorul a implinit varsta de 18 ani sau daca sotia a nascut ori a ramas insarcinata.
Eroarea si violenta

Art.229 - (1) Casatoria poate fi anulata la cererea sotului al carui consimtamant a fost viciat prin eroare sau smuls prin violenta.


(2) Constituie viciu de consimtamant numai eroarea privind identitatea fizica a viitorului sot sau calitatile esentiale ale acestuia daca in lipsa lor, sotul al carui consimtamant a fost viciat nu ar fi incheiat casatoria.
Lipsa discernamantului

Art.230 - Este lovita de nulitate relativa casatoria pe care persoanalipsita vremelnic de facultatile mintale o incheie intr-un moment in care nu are discernamant.
Prescriptia dreptului la actiune

Art.231 - (1) Anularea casatoriei poate fi ceruta in termen de 6 luni de la data la care persoanele a caror incuviintare era necesara pentru incheierea casatoriei au luat cunostinta de incheierea acesteia sau, dupa caz, de la data incetarii violentei, de la data la care au cunoscut eroarea ori cauza de anulare prevazuta la art.230.


(2) Cu toate acestea, casatoria nu va putea fi anulata, daca sotii au convietuit timp de 6 luni de la data incetarii violentei sau de la data descoperirii erorii ori a cauzei de anulare prevazute la art.230.
Continuarea actiunii in anulare

Art.232 - Dreptul la actiunea in nulitate relativa nu se transmite la mostenitorii sotilor; ea poate fi, insa, continuata de catre acestia daca a fost pornita de catre unul dintre soti.Sectiunea a 3-a


Despre efectele anularii casatoriei
Casatoria putativa Art.233 - (1) Sotul care a fost de buna-credinta la incheierea casatoriei lovite de nulitate pastreaza, pana la data cand hotararea judecatoreasca ramane irevocabila, situatia unui sot dintr-o casatorie valabila.


(2) Raporturile patrimoniale sunt supuse, prin asemanare, dispozitiilor privitoare la divort.
Situatia copiilor

Art.234 - (1) Nulitatea casatoriei nu are nici un efect in privinta copiilor, care pastreaza situatia de copii din casatorie.


(2) In ceea ce priveste drepturile si obligatiile dintre parinti si copii se aplica, prin asemanare, dispozitiile privitoare la divort.
Opozabilitatea hotararii de anulare a casatoriei

Art.235 - (1) Hotararea judecatoreasca de anulare a casatoriei este opozabila tertelor persoane, in conditiile legii. Dispozitiile art.220 alin 2), art.262 si art.263 sunt aplicabile in mod corespunzator.


(2) Cu toate acestea, nulitatea casatoriei nu poate fi opusa unei terte persoane impotriva unui act incheiat anterior de aceasta cu unul dintre soti, afara de cazul in care au fost indeplinite formalitatile de publicitate prevazute de lege cu privire la actiunea in nulitate sau tertul a cunoscut ori, dupa imprejurari, ar fi putut cunoaste cauza de nulitate a casatoriei, inainte de incheierea actului.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact